Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

 

Obsah

Náš článok vás nasmeruje, ako sa zbaviť dlhodobého aj krátkodobého zápachu topánok. Skrátka a jednoducho ako na „smradľavé“ topánky. Najlepšie je, samozrejme, problémom predchádzať.

 

Ako na zápach z topánok po dlhšej záhaľke

So zápachom z topánok budete pravdepodobne bojovať, aj keď ich používate len určitú časť roka. Pokiaľ odložíte nevysušené a špinavé zimné topánky na niekoľko mesiacov oddychovať, na začiatku novej sezóny im budete musieť venovať trochu starostlivosti. Vo vlhkom prostredí sa darí baktériám a vás pri otvorení krabice pravdepodobne čaká nepríjemný zápach topánok.

Bolo by zbytočné hádzať topánky do smetiaka len kvôli zápachu. Máte totiž k dispozícii celkom širokú škálu efektívnych možností:

  • Rýchle, účinné a jednoduché riešenie vás čaká vonku. Slnečné lúče, resp. UV svetlo slnečného žiarenia ničí baktérie. Vytiahnite vložky a nechajte ich prevetrať na čerstvom vzduchu. Pár hodín ich takto nechajte.
Tip: Nevystavujte priamym slnečným lúčom kožené a semišové látky. Chvíľu na slnku zvládnu, ale celodenný pobyt na slnku by mohol poškodiť farby. Radšej si ešte prečítajte, ako sa správne starať o kožené topánky.

 

  • Silu prírody môžete využiť aj v zime. Mráz zabíja baktérie podobne ako slnko. Pokiaľ to na mráz vonku nevyzerá, dajte topánky do vrecka a vložte ich na 12 hodín do mrazničky. Po tomto čase bude po baktériách.
Tip: Do mrazničky dávajte len úplne suché topánky. Inak by vám v nich zmrzli malinké kvapôčky vody a prakticky by sa neusušili.

 

  • Ak by zápach z topánok nezmizol ani po pobyte v mrazničke alebo na slnku, využite deodorizér. Moderné deodorizéry neprinášajú len príjemnú vôňu. Napr. výrobky SmellWell zaisťujú prevenciu pred rozmnožovaním baktérií v topánke. Absorbujú vlhkosť a pritom vydržia plne funkčný až 6 mesiacov. Ak ich nemáte práve v topánke, smell well sa hodí aj do domácnosti.


Popis: Vyskúšajte novinku zo Švédska od značky Smellwell.

 

  • Zo všetkých možných riešení, ako sa zbaviť zápachu z topánok a vnútornej vlhkosti, zabudnite na sušenie fénom alebo dokonca vkladanie obuvi do rúry. Topánky by ste v takom prípade vystavili príliš vysokým teplotám, ktoré materiálom zďaleka nesvedčia. Siahnite radšej po špeciálnych sušičoch obuvi.

  • Medzi domácich pomocníkov, ktorí vám pomôžu na ceste ako odstrániť zápach z topánok, patrí tiež citrónová šťava, ktorá pohlcuje zápach. Stačí šťava z polovice citróna. Zmiešajte ju s 1 dl liehu (alebo vodky). Alkohol totiž zabíja baktérie. Rozprašovačom na rastliny obuv postriekajte.

  • Antibakteriálna je tiež soľ. Kryštály soli nasypte do topánok a nechajte odpočívať. Soľ nasáva vlhkosť, aromatická soľ potom dodáva vôňu.

  • Milovníci domácich miláčikov vám s radosťou odporučia tiež výstelku do mačacích záchodov. Pohlcuje pachy a nasáva vlhkosť.
Varovanie: Hoci ide o praxou preverené tipy, buďte pri ich použití obozretní. Použite ich najprv na menšiu a skrytú časť topánky. Pri niektorých materiáloch môže dôjsť k zmene farby alebo štruktúry.

   

 

Ako vybrať topánky na turistiku

Alebo ako vybrať topánky na trek. Ideálne zvolená turistická obuv = základ úspechu a dobrého pocitu z výpravy. Aby ste nešliapli vedľa ako mnohí experti v mestských teniskách alebo dokonca žabkách, prečítajte si, ako si správne topánky vybrať.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Ako sa zbaviť jednorazového zápachu topánok

Hoci zápachom netrpíte, stane sa, že sa vám z topánok z ničoho nič po vyzutí šíri nepríjemný zápach. Existuje rýchle riešenie. Pre tieto prípady sa hodia rôzne spreje, dezodoranty na topánky alebo priamo na nohy. Dajte si pozor, čo si na nohy dávate. Okrem zápachu potom môžete riešiť navyše alergiu na niektorú zo zložiek.

Tip: Dezodoranty obuv prevoňajú. Spreje s antibakteriálnymi účinkami zničia príčinu zápachu. Dezinfekcia do topánok by skrátka mala byť súčasťou vašej výbavy doma aj na cestách.

Je možné, že budete musieť vyskúšať niekoľko rôznych sprejov. Fungujú na rôznych princípoch. Obsahujú rôzne látky, niektoré koloidné striebro, iné alkohol, a tak pôsobia iba na určitý typ baktérií.

Ak nemáte žiadny sprej doma poruke, nájdite pomocníka v domácich zásobách. Vložte do topánok niekoľko navlhčených vrecúšok čierneho čaju alebo citrusovú kôru. Môžete vyskúšať aj zmes octu, vody a čaju alebo éterického oleja. Ocot prirodzene dezinfikuje a pohlcuje pachy. Topánky potom ešte nechajte voľne prevetrať.

Možno vám napadá ešte rýchla akcia v podobe práčky. Dobre si to rozmyslite. Pravdepodobne sa obuv praním aj pri nízkych otáčkach viac či menej zdeformujete. V teplej vode môže dôjsť k uvoľneniu lepidla a odlepeniu podrážky. Kovové časti môžu byť po použití pracích prostriedkov zhrdzavené.

Oprať by ste naopak mali vložky v topánkach. Ak sú ale akokoľvek poškodené, zošliapané alebo prasknuté, radšej ich vymeňte za nové, stojía pár drobných. V takýchto miestach sa totiž baktérie rady držia.


Popisok: Práčka a topánky obvykle nie sú ideálni partneri. 

 

Príčiny zápachu z topánok

Nohami sa prirodzene vyparuje tekutina z tela. Pri športe sa potom potíme viac a v uzavretom priestore topánok sa vlhkosť drží. Zatiaľ čo prepotené tričká po behaní dávame oprať alebo presušiť, topánky sú uzavreté a vlhkosť skôr držia. Nohy sú ale špecifické vysokým počtom potných žliaz.

Pot sám o sebe nemá žiadnu špecifickú vôňu. Je tvorený až z 99% vodou. Problém predstavujú baktérie, ktoré sa množia pri reakcii potu a kože.


Popis: Problém si do topánok môžete nabrať aj sami. Šliapnete do kaluže, voda vám pretečie dovnútra vrátane sprievodcov zápachu.

 

Tip: Najlepšie sa vyvarujete premočeniu obuvi výberom materiálu Gore-Tex a vhodnou impregnáciou.

Vlhká obuv má spätne vplyv na kožu. Množia sa tu baktérie, ktoré spôsobujú exémy a plesne nôh. Z pokožky sa potom vo väčšej miere odlupujú šupinky suchej kože, alebo je pokožka začervenaná a svrbí.

Na odstránenie vlhkosti vyskúšajte aj niektoré z ďalších domácich zásob:

  • nasypte do topánok jedlú sódu,
  • detský zásyp,
  • kypriaci prášok,
  • vložte do nich pokrčený novinový papier.

S potením nôh môžete bojovať celoživotne vďaka genetike. Nadmerné potenie nôh častejšie stretáva chtiac-nechtiac mužov. Za nadmerné potenie sa označuje vyššia produkcia potu aj vo chvíľach pokoja, kedy sa nešportuje a nie je horúco. Odhaduje sa, že problémom s odborným názvom hyperhidróza (nadmerné potenie nôh) trpia až 3 % populácie. Typické je aj v puberte. Sú však aj iné obdobia alebo zdravotné problémy, ktoré sa s nadmerným potením spájajú:

  • menopauza,
  • cukrovka,
  • obezita,
  • abstinencia,
  • stres.

Pokiaľ sa u vás tento problém objaví náhle, konzultujte ho s lekárom.

 

Ako predchádzať zápachu topánok

Najjednoduchšie riešenie, ako predchádzať zápachu topánok, je ich časté vetranie.

  • Všeobecne platí, že menej sa noha potí v topánkach zo sieťoviny, priedušných materiáloch a pletených textíliách. Pozor si dajte na syntetiku. V prípade umelých materiálov to chce skutočne skúšať. U nás si preto môžete vyfiltrovať topánky podľa materiálového zloženia, na treky skúste napr. topánky z kože.
  • Základom prevencie je, samozrejme, dôsledná hygiena nôh. Dobrým pomocníkom sú aj vlhčené obrúsky.
  • Nezabudnite čistiť a riadne umývať aj miesta medzi prstami. Nohy si natrite antibakteriálnym krémom.
  • Prípadný zápach okamžite odstráňte.
  • Zaobstarajte si antibakteriálne ponožky a antibakteriálne vložky do topánok. Ich zloženie sťažuje množenie baktérií. Prírodné materiály sú základ. Najvhodnejšie sú bambusové ponožky a na zimu ponožky z merino vlny. Zahrejú vás a pokiaľ sa v nich predsa len zapotíte, merino vlna pachy nedrží.
  • Pravidelne kontrolujte stav svojich topánok a vložiek do topánok. V priebehu dňa topánky meňte, netrávte v nich celý deň. V práci sa prezúvajte do papúč. Pokiaľ vám býva v kancelárii častejšie zima, skúste páperové papuče.
Tip: Vyberajte topánky podľa plánovanej aktivity. Mrknite, ako vybrať vhodné topánky na turistiku aj na beh v teréne.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Kručková

Zdroje: archív autora, archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Prenocovanie v zimných podmienkach

Poradňa

Zbierka rád a tipov z mrazivých bivakov a zasnežených stanov.

Vyberáme pre vás

Pánske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) od 3,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) 3,90 

Porovnať

15,00  (34 %) 9,90 

Porovnať

24,00  (50.42 %) od 11,90 

Porovnať

24,00  (46.25 %) 12,90 

Porovnať

9,00  (34.44 %) 5,90 

Porovnať

8,00  (26.25 %) 5,90 

Porovnať