Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Adršpach highline meeting 2019

Festival sa uskutočnil v Adršpašských skalách v termíne 18. - 21. 7. 2019.


Obsah

Zázemie festivalu a festivalový areál bol vytvorený na Zámku Adršpach, zatiaľ čo slackliny boli natiahnuté v rámci celej obce. Na festival dorazilo celkovo cca 500 ľudí, z toho cca 300 slacklinerov, ktorí tu pobudli celé 4 dni. V areáli zámku boli počas celého festivalu napnuté tri highliny z okien na priľahlé stromy, ostatné viedli z veží na Křížovom vrchu a na ďalších miestach. Na zámku a ďalej po celom Adršpachu bolo tiež natiahnutých nespočetne longlinov od 4 m do 150 m. Okrem lajn hostia tiež využili pekné počasie a boli si loziť po skalách.

 

      

 

 

Hrdý partner Adršpach highline meeting 2019

Filmové premiéry na štarte festivalu

Prvý deň sa začal premietaním slacklinových filmov - prebehla premiéra filmu "Dobré lajná" od Dannyho Menšíka a Lukáša Černého a ich výletu za horskou highline na Dachstein a tiež premiéra nového "Slackhovoru", tentokrát s tricklinerkou Bárou Kubátovou. Nasledujúce dni už patrili najmä longlinám, tricklinám a highlinám na zámku aj v skalách, ale tiež prednáškam, workshopom a koncertom.

Prednášky a hostia

Medzi hosťami bol aj zástupca správy CHKO Luboš Němeček, ktorý spolu s ekológom a lesníkom Martinom Erlebachom formou diskusie predstavili ich názor na to, ako skĺbiť záujmy ochrany prírody a záujmy športovcov. Ďalšími hosťami boli chalani zo SlackShow - akrobati Lukáš Černý a Michal Pírek, ktorí s tricklinou okrem iného prešli reláciou "Česko Slovensko má talent", živili sa vystupovaním na lajne na ulici a teraz už majú silnú značku a vystupujú nielen v Čechách, ale napríklad aj v Katare alebo Chicagu. Chýbať nemohla ani highlinerka Anička Kuchařová, ktorá spolu s Evou Laxavou rozprávala o nedávnom dievčenskom výlete do USA, ktorého cieľom bolo napnutie 500 m highline v Utahu.

"Nelajnových" zaujímavých hostí zastupovali napríklad Honza Šimánek, fotograf a filmár lezcov a slacklinerov, ktorý premietol jeho posledný film o Adamovi Ondrovi z jeho tripu po Balkáne a povedal nám k nemu pár slov. Zdeněk Brabec, bývalý československý reprezentant, ktorý formou diákov rozprával o jeho horských expedíciách v 70. rokoch. Posledným hosťom bol Petr Kohoutek, extrémny cyklista z Adršpachu, ktorý si pripravil besedu o jeho posledných pretekoch v Škótsku "550 Highland Trail Race".

Sprievodný program

V rámci sprievodného programu ponúkli usporiadatelia účastníkom festivalu tiež niekoľko vedených pohybových workshopov. Jedným z nich bol kurz Akrojogy a Slackjogy, ktorý viedli Mexičanky Andrea Dattoli, Helena Gonzales a Yisel Guerra. Ďalší Mexičan - Tlaloc Moctezuma Burns si pripravil workshop longline a highline trikov a konečne Češka - Petra Lamačová sa postarala o čarovnú lekciu improvizačného kontaktného tanca s názvom "Umenie pohybu". Celý čas tu tiež prebiehal vedený workshop výroby vlastných barefoot topánočiek. Vnútri zámku v jednej z miestností mali návštevníci možnosť pozrieť si počas celého festivalu výstavu horolezeckého fotografa Karla Vlčka.

Český pohár trickline

V sobotu cez deň prebehla aj jedna zastávka Českého poháru trickline, najväčšie lákadlo programu z radov divákov. Preteky sú to náročné, už na poludnie začali dvojhodinovou kvalifikáciou a popoludní pokračovali finálovými battlami. Víťazom sa stal Štěpán Pecka, na druhom mieste sa umiestnil Jiří Máslo a tretí bol Petr Dočkal. Medzi dievčatami bola najlepšia Tereza Dudová, po nej Bára Kubátová a na treťom mieste sa umiestnila Aneta Bučková. Prebehlo tiež niekoľko menších slacklinových súťaží pre divákov.

Boli aj koncerty a stánky

V piatok a v sobotu večer zahralo tiež pár kapiel - miestny reggae spevák Michal Šeps, DJ Selector Boldrik, pesničkár Xavier Baumaxa a hradecká elektronicko-akustická kapela New Sound Orchestra. Na festivale bolo aj niekoľko predajných stánkov, najmä miestnych firiem a kamarátov, návštevníci si mohli zakúpiť napr. lezecké oblečenie, ručne šité športové podprsenky pre lezkyne a slacklinerky, špeciálne upravené lezecké a slacklinové batohy a ďalšie.

Bilancia na záver

Festival prebehol celkovo v pokojnej atmosfére a usporiadatelia získali, nielen od slacklinerov, pozitívne ohlasy. Ľudia z okolia pochopili, že akcia nie je určená len pre komunitu slacklinerov, ale naopak aj pre všetkých ostatných, aby zistili, čo sú tí lajneri vlastne zač. Prišlo tak aj veľa miestnych obyvateľov, vrátane starostky Adršpachu Dany Cahovej a starostu Teplic nad Metují Josefa Bitnara, a tiež ľudia z okolitých miest a dedín.

Zdroje: archív autora

Znovu sme obhájili víťazstvo v súťaži ShopRoku. Ďakujeme!

Novinky

Už po piaty raz sme obhájili víťazstvo v kategórii kvality. Vďaka vám!

Predĺžená lehota na výmenu tovaru

Novinky

Nevyhovuje obdarovanému Vami vybraný vianočný darček? Teraz ho vďaka predĺženej lehote môžete vymeniť za iný až do 15. januára 2024.

Patagonia - udržateľná značka, ktorá myslí na prírodu

Novinky

Preferujete udržateľné značky oblečenia? A poznáte značku Patagonia?

Vyberáme pre vás

(8.07 %) 49,90 

Porovnať

(1.36 %) 224,90 

Porovnať

Detská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

62,00  (9.84 %) 55,90 

Porovnať

24,90 

Porovnať

19,00  (11.05 %) 16,90 

Porovnať

135,00  (9.7 %) 121,90 

Porovnať

98,00  (26.63 %) od 71,90 

Porovnať

120,00  (10.08 %) od 107,90 

Porovnať