Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať správny spacák?

Páperový alebo z dutých vlákien? Letný alebo trojsezónny? Múmiový alebo dekový? Poďme si povedať, ako si správne vybrať spacák.


Obsah

 

Základné pätoro

Na začiatok každého správneho výberu, nehľadiac na typ produktu, je dôležité si položiť 5 základných otázok, ktoré vám pomôžu vyprofilovať vhodný výrobok:

  1. pre koho dané vybavenie zháňate
  2. v akých podmienkach ho budete najčastejšie používať
  3. ako často ho budete používať
  4. čo od vybavenia očakávate
  5. koľko chcete do nákupu investovať

Ak poznáte odpovede na všetky tieto otázky, môžete prejsť k samotnému výberu.

 

Delenie spacákov

Spacáky delíme podľa niekoľkých kritérií.

  1. podľa teplotného určenia
  2. podľa pohlavia
  3. podľa strihu
  4. podľa použitého izolačného materiálu
  5. podľa aktivity

 

1. Výber podľa teplotného určenia

Prvé a najčastejšie delenie spacákov je podľa tzv. teplotného určenia. Poznáme spacáky:

 

Letné spacáky

Ako už samotný názov napovedá, letné spacáky sú určené na používanie počas teplých letných nocí. Hodia sa predovšetkým na nenáročné akcie, na vodu, na festival, na čunder alebo napríklad do detského tábora a využijete ich všade tam, kde teplota neklesne pod cca 5 °C.

Váhou sa lepší letný spacák bude pohybovať pod hranicou jedného kilogramu.

  • prednosti a nedostatky letných spacákov:

+

  • nízka váha
  • malý objem
  • nízka cena

-

  • oproti trojsezónnym a zimným poskytujú najmenší tepelný komfort

 

Trojsezónne spacáky

Trojsezónne spacáky sú najuniverzálnejšou a tým pádom aj najvyhľadávanejšou kategóriou. Poskytujú rozumný pomer medzi výkonom - tým, ako zahrejú, parametrami a cenou. Ak spíte vonku od jari do jesene, ak vykonávate náročnejšie aktivity aj počas nepriaznivých poveternostných podmienok, alebo ak patríte medzi zimomravejších jedincov je trojsezónny spacák správnou voľbou.

Vyspíte sa v ňom pohodlne aj pri teplote okolo 0 °C alebo ľahko pod 0 °C a váhovo väčšina trojsezónnych spacákov nepresiahne 1,5 kg, u tých lepších sa bavíme skôr o váhe okolo 1 kg.

  • prednosti a nedostatky trojsezónnych spacákov: 

+

  • najlepší pomer medzi poskytovaným komfortom a cenou
  • prijateľný zbalený objem
  • rozumná cena

-

  • oproti zimným spacákom poskytujú menší tepelný komfort
  • bývajú spravidla drahšie než letné spacáky

 

Zimné spacáky

Poslednou kategóriou z hľadiska teplotného určenia sú zimné spacáky. Tie poskytujú bezkonkurenčný teplotný komfort, ale na úkor vyššej ceny. Bežný turista alebo kempár ich potenciál nevyužije a svoje využitie nájdu skôr vo výbave milovníkov expedícií, skialpinizmu alebo medzi horolezcami.

Ak nespíte v zime vonku často, investujte radšej do teplejšieho a kvalitnejšieho trojsezónneho spacáku.

  • prednosti a nedostatky zimných spacákov:

+

  • najvyšší tepelný komfort
  • dobrý pomer medzi komfortom a zbaliteľným objemom
  • dobrý pomer medzi hmotnosťou a poskytnutým teplotným komfortom

-

  • vysoká cena
  • v prípade peria väčšia náročnosť na údržbu

 

2. Výber podľa pohlavia

Výber vhodného spacáku ovplyvňuje aj to, pre koho je spacák určený. Poznáme spacáky:

 

Unisexové spacáky

UNI alebo aj pánske spacáky sa od ostatných líšia hlavne dĺžkou. Bežná dĺžka UNI spacákov býva okolo 210 - 230 cm v závislosti od výrobcu, modelu a veľkosti. Častejšie sa však stretnete s označením dĺžky podľa výšky postavy - napr.: do 190 cm, do 200 cm atď.

 

Dámske spacáky

Dámske spacáky sú oproti tým unisexovým kratšie. Väčšinou sú v dĺžkach pre postavy do 175 cm. Môžu mať väčšie množstvo použitej izolačnej náplne v nohách a veľmi často sa odlišujú aj vzhľadom a farebným prevedením.

 

Detské spacáky

Detské spacáky na tom sú obdobne ako tie dámske. Sú kratšie - väčšinou určené pre postavy do 150 cm výšky. Niektoré sú výrobcom označené ako tzv. rastúce - dajú sa predĺžiť/skrátiť a optimalizovať tak poskytnutý tepelný komfort na výšku dieťaťa. Od ostatných typov sa tiež odlišujú farebným prevedením a často aj nápadným detským dizajnom.

Je dôležité si uvedomiť, že pokiaľ použije jeden a ten istý spacák muž, žena alebo dieťa, bude sa značne líšiť ich vnímanie teploty a pohodlia. Ženy a predovšetkým deti bývajú zimomravejšie, a preto treba rátať s tým, že to, čo budú muži vnímať ako prijateľnú teplotu môžu ženy či deti znášať ako zimu.

 

Teplotný komfort

Práve pre ľahšiu orientáciu v teplotnom určení spacákov bola zavedená jednotná európska norma, na základe ktorej by mali byť na každom spacáku uvádzané 3 hodnoty charakterizujúce medznú teplotu používania.

Podľa tejto normy EN 13537 alebo novšej EN 23537 rozdeľujeme teploty:

  1. komfortná
  2. limitná
  3. extrémna

Klasifikácia podľa normy EN 13537, resp. EN 23537 prebieha v laboratóriách v podmienkach, ktoré vonku pravdepodobne nenastanú. Teploty sú preto len orientačné. Všeobecne sa dá o medzných hodnotách konštatovať toto:

 

Komfortná teplota

Tento údaj je určený pre ženy alebo zimomravejších jedincov a označuje teplotou, pri ktorej sa za ideálnych (laboratórnych) podmienok vyspí 25-ročná žena (160 cm, 60 kg) v dobrej kondícii doružova. Teda, kedy by takéto osoby ešte nemali v spacáku pociťovať chlad.

 

Limitná teplota

Limitná teplota sa vzťahuje na mužské pohlavie alebo na horkokrvné ženy a hovorí to isté, čo komfortná teplota. Hodnota sa aplikuje na 25-ročného muža (173 cm, 70 kg).

 

Extrémna teplota

Extrémna teplota je číslo, ktorým by sa zákazník rozhodne riadiť nemal. Jej hodnota totiž hovorí, kde je hranica, pri ktorej hrozí prechladnutie alebo v horšom prípade poškodenie organizmu - čo môže znamenať nádchu alebo aj omrznuté prsty.

Znovu opakujeme: Podľa extrémnej teploty spacák rozhodne nevyberajte!

Toto sú hodnoty, podľa ktorých môžeme porovnávať spacáky v danej kategórii. Pri voľbe teploty, ktorú požadujete, musíte pozerať aj na to, či ste zmrzliny, alebo pre vás leto končí až s prvými snehovými vločkami.

Navyše pocit tepla je závislý aj na vašej momentálnej kondícii. Ste unavený, hladný alebo po chorobe? V takýchto situáciách si spacák tak ľahko nevyhrejete a budete potrebovať teplejší.

V úvahu treba tiež vziať, že používaním spacáku sa izolačné vlákna lámu a komfort sa priebežne znižuje. Preto sa pri voľbe teplotný limitov riaďte hlavou a vašimi skúsenosťami, nezabudnite, že pocit tepla je veľmi subjektívny.

 

3. Výber podľa strihu a dĺžky spacáku

Tvar spacáku a zároveň jeho dĺžka - to sú ďalšie kritériá, podľa ktorých sa dá spacák vyberať. Spacáky sa vyrábajú v niekoľkých dĺžkach a je dôležité z obalu alebo priamo od predavača zistiť, či udávaný rozmer je dĺžka spacáku alebo odporučená výška postavy. Jednoduché pravidlo hovorí, že by ste si mali zvoliť vždy o 10 až 15 cm dlhší spacák, než je vaša výška.

To platí aj pre deti. Rodičia majú totiž často pocit, že sa nič nestane, ak dieťaťu kúpia dospelácky spacák - aspoň tak ušetria, veď on/ona predsa rýchlo rastie, že by z toho o rok vyrástol/vyrástla. Problém je ale v tom, že pokiaľ je v nohách nocľažníka príliš veľká vzduchová bublina, nemá jeho teplo dostatočný výkon na to, aby ju vyhrialo a naopak dochádza k preberaniu chladu z okolia a tým aj k zníženiu teplotného komfortu.

 

Rastúce spacáky

Preto niektorí výrobcovia prišli s už spomínaným tzv. rastúcim variantom spacáku, kedy sa spacák dá, väčšinou pomocou zipsu, skrátiť alebo predĺžiť a predĺži sa tak možnosť jeho používania a zároveň sa zlepší teplotný komfort dieťaťa, ktoré spacák používa.

 

Základné delenie podľa tvaru

Pri výbere spacáku hrá dôležitú rolu aj strih. Podľa strihu rozdeľujeme hlavné dva typy.

 

Dekové spacáky

Dekové spacáky sú určené skôr na nenáročné aktivity, pre ľudí, ktorí majú okolo seba radi priestor. Dôraz je kladený na pohodlie a príjemný pocit než na funkčnosť materiálov, aj keď to tak určite nie vždy je.

Idete do kempu alebo na chatu, spacák preveziete v aute a skôr vám ide o pohodlie než o rozmery a váhu? Berte dekáč.

  • výhody a nevýhody dekového spacáku: 

+

  • poskytuje väčší priestor
  • vhodný aj pre priestorovo rozmernejších jedincov
  • väčšinou používané na dotyk veľmi príjemné materiály
  • dá sa z neho urobiť deka

-

  • veľký zbalený rozmer
  • vyššia váha

 

Múmiové spacáky

U turistických spacákov sa najčastejšie používa tzv. tvar múmie, ktorý oveľa lepšie kopíruje teplo a tým pádom zefektívňuje fungovanie izolačnej náplne a znižuje zbalený objem aj hmotnosť spacáku.

  • výhody a nevýhody múmiového spacáku:

+

  • efektívnejšie využitie vnútorného priestoru
  • lepší teplotný komfort v pomere k váhe a objemu
  • nižšia váha a menší zbalený objem

-

  • menší vnútorný priestor
  • užší v nohách
  • často na dotyk menej príjemné materiály

 

4. Výber podľa izolačného materiálu

Spacáky sa líšia aj materiálom, ktorý zaisťuje tepelnú izoláciu. Všeobecne rozlišujeme dva typy materiálov:

 

Syntetické materiály

Syntetické materiály ďalej delíme na duté vlákna a mikrovlákna.

Používajú sa väčšinou pri letných a trojsezónnych spacákoch a málokto vie, že ich drvivá väčšina je vyrobená z plastového recyklátu.

Oproti organickým materiálom sú lacnejšie a na údržbu oveľa menej náročné. Spacákom zo syntetiky nevadí nešetrné zaobchádzanie ani vlhkosť, dajú sa bez problémov prať v pračke a izolujú aj mokré, čo oceníte predovšetkým pri spaní pod širákom.

 

Duté vlákno

Ak uvažujete o kúpe spacáku, je pre vás priorotou cena a viete, že ho nebudete používať v náročnejších podmienkach, siahnite práve po spacáku z dutého vlákna.

Spacák z dutého vlákna je najlacnejším variantom, zároveň však najobjemnejší a najťažší a aj jeho životnosť bude kratšia oproti tým z mikrovlákien alebo z peria.

  • výhody a nevýhody dutého vlákna:

+

  • nízke výrobné náklady

-

  • veľký objem
  • väčšia hmotnosť
  • kratšia živnosť

 

Mikrovlákno

Mikrovlákno je výkonnejším materiálom, ktorý ľahko obstojí aj v náročnejších podmienkach, preto sa používa nielen v letných, ale aj v trojsezónnych alebo dokonca zimných spacákoch.

  • výhody a nevýhody mikrovlákna:

+

  • ponúka ideálny pomer cena/výkon
  • lacnejšie než perie
  • ľahšie a menej objemné než duté vlákno
  • široká univerzálnosť použitia

-

  • drahšie než duté vlákno
  • oproti periu menej náchylné na správnu údržbu

 

Perie

Perie je ľahšie, skladnejšie, má až dvojnásobnú životnosť oproti syntetike, ale je výrazne drahšie. Jeho hlavnou prednosťou sú skvelé tepelné izolačné vlastnosti, ktoré nemajú vo svete outdooru konkurenciu. Je to ale vykúpené nielen už spomenutou cenou, ale aj oveľa vyššími nárokmi na správnu údržbu.

Perie by vám nemalo navlhnúť, pretože potom sa jednotlivé pierka zlepia, náplň spľasne a spacák prestáva hriať.

  • výhody a nevýhody peria:

+

  • najvýkonnejší tepelný izolant
  • najnižšia váha a najväčšia stlačiteľnosť

-

  • vysoká cena
  • vysoká náročnosť na údržbu
  • vhodné skôr do suchších podmienok

 

5. Výber podľa aktivity

Spacáky sa dajú deliť aj podľa toho, akú s nimi chce vykonávať aktivitu alebo v akých podmienkach ich budete používať.

  1. do auta či na chatu
  2. chodím na vander, chytám ryby
  3. svetom krížom-krážom
  4. na bicykel a motorku
  5. do náročných podmienok

 

Do auta, do kempu či na chatu

Vyžadujete pohodlie? Spacák využijete najmä v lete alebo sa doň zabalíte, keď je chladnejšie na chate? Väčšinou cestujete autom? V takomto prípade neriešte váhu spacáku. Nebojte sa dvojkilových spacákov a využite ich nižšiu cenu pri poskytnutí maximálneho pohodlia.

 

Chodím na vander, chytám ryby

Ste tramp, rád spíte v prírode, ale vždy máte možnosť úniku späť do tepla a civilizácie? Nechcete do spacáku investovať veľa peňazí, ale boli by ste radi, keby sa do batohu okrem spacáku vošlo aj niečo iné? Siahnite po lacnejšej múmii, ktorá nie je šitá z licencovaných a drahých značkových materiálov. Trojsezónne spacáky v tejto kategórii nepresiahnu váhu 1,7 kg.

 

Idem do sveta a potrebujem istotu

Čo najmenší spacák s čo najlepšími vlastnosťami stojí viac peňazí, ale na cesty do sveta sa táto investícia oplatí. Takéto trojsezónne spacáky (jar, leto, jeseň) sa hmotnostne zmestia pod 1500 g. Nezabúdajte ale, že cena odpovedá kvalite spracovania a použitým materiálom.

 

Na bicykel a motorku

Väčšina cyklistov a motorkárov vyráža na svoje cesty v lete a skôr v lepšom počasí. Spacák sa teda hodí letný a, samozrejme, čo najmenší. Niektoré letné spacáky vážia menej než 500 gramov a sú tak skôr len prikrývkou a ochranou pred komármi nez plnohodnotným spacákom. Do 1 kg váhy je však už výber výrazne väčší.

 

Do náročných podmienok

Spacáky do náročných podmienok využívajú najmodernejšie materiály, na ktorých môže v extrémnom prípade závisieť aj život. Tomu odpovedá ich cena a spôsob spracovania. Okrem najnovších technológií a technických postupov sa ako vnútorný materiál používa najčastejšie stále neprekonané perie. Väčšinou je navyše chránené pred vlhkom nepriepustnou membránou alebo hydrofóbnou úpravou.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Vít Hruška

Zdroje: archív autora, Martin Surovec, pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

72,00  (16.81 %) od 59,90 

Porovnať

75,00  (53.47 %) od 34,90 

Porovnať

Dekový spacák Zulu Kabalu

61,00  (44.43 %) 33,90 

Porovnať

68,00  (39.85 %) 40,90 

Porovnať

126,00  (18.33 %) od 102,90 

Porovnať

45,00  (31.33 %) 30,90 

Porovnať

58,00  (32.93 %) od 38,90 

Porovnať

76,00  (39.61 %) 45,90 

Porovnať