Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Čo proti komárom? Tipy na cesty i na doma

Chcete si užiť leto bez štípancov? Prečitajte si naše rady!


Obsah

 

Úvod

Komár patrí medzi hmyz, ktorý nás nielen na cestách dokáže veľmi potrápiť. Nie je ale len obťažujúce, môže byť tiež veľmi nebezpečný. A to predovšetkým, ak sa nachádzate v oblasti, kde môže byť komár prenášačom niektorej z vážnych chorôb.

Po celom svete žije viac ako 3 500 druhov komárov. Nepríjemného lietajúceho hmyzu, ktorého uhryznutie zanecháva svrbiace pupienky. Na území Slovenska žije asi 50 druhov komárov zo šiestich rodov. Najčastejšie je to komár piskľavý, tigrovaný, záplavový alebo obtiažny.


Popis: Bzučivého otravu nezaujíma, že sa potrebujete vyspať. Moskytiéra mu k vám zamedzí prístup.  


Bohužiaľ to nie je jediné mínus komárov, môžu byť aj prenášači chorôb a parazitov. Na území SR je prenos nebezpečných chorôb skôr vzácny. Iná situácia nastáva, ak vycestujete do zahraničia. Najčastejšie prenáša rôzne druhy encefalitídy, západonilskej horúčky, žltej zimnice, malárie aj horúčky denge. Výnimkou nie je prenos vírusu zika. Preukázaný je aj prenos lymskej boreliózy.

 

Ako odpudiť komáre? Uvedomte si, čo majú radi

Komáre žijú vonku, ale aj vo vnútri budov. Štípu iba komárie samičky a nevyberajú si, kedy vás uhryznú. Štípu cez deň aj v noci. Všetky druhy komárov majú rady vodu. Niekedy vyhľadávajú okolie vodných nádrží, riek a potokov, inokedy im stačí lesnú vlhkosť. Veľmi nepríjemné a nebezpečné sú tzv. záplavové komáre, ktoré sa rodia v vytopených oblastiach. A nemusí to byť hneď po povodniach, stačí len rozliate koryto rieky či väčšie kaluže po výdatných dažďoch.

 

Starostlivo vyberajte, kde budete spať

Ako sa zbaviť komárov v noci? Ako sme písali vyššie, komáre milujú vodu. Preto čím ďalej od vody postavíte svoj tábor, tým lepšie urobíte. Podobne odporúčame vyhnúť sa vyššej tráve, bahnitej pôde alebo príliš hustej vegetácii.


Podobne ako dym z táboráka, pomôže otravné komáre zahnať aj dym z grilu. A ešte si urobíte večeru. 

 

Čo odpudzuje komáre? Oheň pomáha

Večer pri ohni je nielen romantický, ale pomôže aj zahnať ťažký hmyz. Pokiaľ je to povolené a oheň cez noc ustrážite, nechajte ho zapálený celú noc. Nezabudnite preto pribaliť kresadlo, podpaľovač, sekerku, alebo aspoň multifunkčný nôž.

 

Stan, tarp alebo len sieť?

Pri dvojvrstvovom stane je ochranou opred komármi a ďalším hmyzom vnútornú časť stanu. Podobne je možné použiť moskytiéru pri spaní v bivaku pod širákom. Pri jednovrstvovom stane dbajte na uzavretie vchodov, kým máte rozsvietenú baterku. Na noc otvorte vetracie otvory a prípadne aj vchod. Zároveň tým zaistíte, aby sa vám nezrážala vlhkosť v stane.

TIP: Je krásne a nevyzerá to na nočný dáždik? Nechajte tropiko stanu schované a postavte si iba vnútornú časť stanu. Bude fungovať rovnako ako moskytiéra.

 

Moskytiéry na spanie vo vnútri budov

Moskytiéra je vlastne husto tkaná sieť, ktorá má oká taká malá, že nimi neprelezie komár ani iný podobne veľký hmyz. Vešia sa k stropu a zakrýva celú posteľ. Musí byť dostatočne dlhá, aby sa dala zasunúť pod matrac a poskytovala tak ochranu zo všetkých strán. V ponuke sú aj outdoorové moskytiéry, ktoré môžete zavesiť na vetvu stromu a zasunúť pod karimatku.


Čierna pôsobí, podľa vedcov, na komáre ako magnet. Možno je na čase obmeniť šatník výpravy.

 

Ako na komáre vonku? Stavte na farby

Podľa vedcov priťahujú komáre tmavšie odtiene modrej a čierna farba. Pokiaľ vyrážate do oblasti s vyšším výskytom komárov, odporúčame sa týmto farbám vyhnúť. Pomôcť by malo oblečenie svetlých farieb.

Ideálne je nosiť dlhé nohavice i tričká a mikiny s dlhými rukávmi. Minimalizujete tak množstvo kože, ktoré komárom ponúknete. Skvelým pomocníkom sú klobúky so sieťou, ktoré ochránia vašu tvár a krk pred hmyzom.

TIP: Na trhu je aj outdoorové oblečenie, ktoré už je napustené repelentom proti hmyzu.

 

Niektoré aktivity priťahujú komáre viac ako iné

Komáre priťahuje oxid uhličitý, ktorý vydychujete, pohyb a pot. Takže ak vonku prevádzkujete nejakú aktivitu, pri ktorej sa veľmi potíte, ste pre komáre ako chodiaci magnet.


Repelent v spreji je výborným riešením. Dlhé nohavice vás ale pred komármi ukryjú. 

 

Spreje proti komárom

Ideálnym variantom sú repelenty, ktoré komáre odpudzujú. Na trhu je ich široká paleta. Môžete vyberať repelenty na chemickej, alebo prírodnej báze. Chemické fungujú tak, že pomocou chemickej látky ukrývajú ľudský pach. Prírodné repelenty obsahujú väčšinou esenciálne oleje, ktoré komárom jednoducho nevonia. V účinnosti vyhrávajú chemické repelenty. Takže ak mierite do oblastí, kde je komárov veľa, siahnite po nich.

TIP: Odporúčame dobre preskúmať informácie o spreji. Niektoré sú určené na použitie priamo na koži, iné môžete aplikovať aj na textil. Pri tých je skvelé, že nimi môžete postriekať nielen oblečenie, ale napríklad aj spacák, batoh alebo stan.

V uzavretých miestnostiach môžete použiť insekticíd, ktorý komáre jednoducho zabije skôr, než na vás dosadnú.

 

Náramky a prívesky

Repelenty nemusia mať len podobu spreja, ale môžete si zakúpiť špeciálne náramky alebo prívesky, ktoré sú napustené esenciálnou látkou. Nemusíte si tak nič striekať na koži.

 

Prírodné odpudzovače komárov 

Skvelým úplne prírodným pomocníkom sú esenciálne oleje. Môžete si namiešať vlastnú kombináciu, alebo vyskúšať použitie samostatných olejov. Komáre odpudzuje mäta, eukalyptus, šalvia, citronel a citrónová tráva. Olej si natrite na niekoľko miest na tele. Odporúča sa vybrať miesta, pod ktorými tepe krv. Vyparovanie esenciálnych látok tak bude účinnejšie.

TIP: Vyrazili ste na cestu a až pri prvom strete s komárom vám došlo, že repelent zostal doma? Rozhliadnite sa okolo. Repelentné účinky majú aj niektoré bylinky. Stačí len roztlačiť ich listy a potrieť si s nimi kožu. Nerastie okolo niekde mäta, rozmarín, levanduľa alebo nechtík?

Môžete tiež vyskúšať jesť tablety so zvýšeným obsahom vitamínu B1. Podľa skúsených cestovateľov udržia od tela komáre a dokonca aj kliešte. Vitamíny B sú totiž rozpustné vo vode az tela sa vylučujú močom a potom. Na komáre a kliešte potom pôsobia ako prírodný repelent.

 

Lapače hmyzu

Ak chcete otravný hmyz vyhubiť v okruhu miesta, kde kempujete alebo máte chatu, je super pomocníkom lapač hmyzu. Elektrické, ktoré musíte zapojiť do zásuvky, sú odpoveďou na otázku ako sa zbaviť komárov v miestnosti. Lapače na baterky sú super vecička, ktorá zlikviduje komária osadenstvo okolo vášho táboriska. Ako fungujú? Hmyz naláka UV lampa do pasce ao ich rýchly koniec sa postará elektrický prúd.

 

Sviečky

Pre vonkajšie použitie pri kempingovom stole sa skvele hodia veľké citronelové sviečky. Komáre odpudzuje ako citronelový olej, ktorý obsahujú a ktorý sa po zapálení uvoľňuje do okolia, tak aj dym zo sviečok.

 

Špirály

Na terase, balkóne alebo piknikovom mieste môžete zapáliť špirálu na komáre. Keď začne horieť, uvoľňuje sa z nej insekticíd, ktorý zaháňa všetok otravný hmyz.


V blízkosti močiarov sa to komármi len tak hemží. Moderné silné repelenty obsahujú DEET aj látku, ktorá repelent uzamkne na povrchu kože. 

 

Zistite si, do akej lokality cestujete

Na naše domáce komáre sme si už celkom zvykli. Ak sa pozrieme, ale za hranice našej krajiny, môžeme naraziť na iný druh komárov. V tropických a oblastiach je to najčastejšie komár egyptský (tropický), ktorý môže byť prenášačom tropických chorôb, ako je malária alebo horúčka dengue.

Ako sa môžete brániť prípadnej nákaze? Dodržujte všetky vyššie uvedené opatrenia, vrátane používania moskytiér, vhodného oblečenia a kvalitných repelentov s vysokým obsahom DEET. S lekárom prejednajte, ako získať preventívnu dávku antimalarík, ktoré liečia, ale tiež pomáhajú preventívne, ale sú na predpis.

TIP: Do tropických krajín vyberajte repelenty s obsahom DEET viac ako 30%.

 

Čo na uštipnutie od komára

V lekárni môžete zakúpiť gély, peny aj krémy, ktoré sú určené priamo na komárie uštipnutie. Majú zložku, ktorá upokojuje podráždenú pokožku a zmierňuje opuch. Veľmi praktické sú aplikátory, ktoré vedia jed hmyzu uzavrieť v malej oblasti a znížiť produkciu histamínu. Mierni sa tak svrbenie, opuch aj zápal. V prírode môžete skúsiť priložiť roztlačený list skorocelu alebo sedmokrásky.

 

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

12,00  (17.5 %) 9,90 

Porovnať

8,21  (15.96 %) 6,90 

Porovnať

14,80  (26.35 %) 10,90 

Porovnať

11,51  (22.68 %) 8,90 

Porovnať

15,00  (20.67 %) 11,90 

Porovnať

7,00  (30 %) 4,90 

Porovnať

6,00  (18.33 %) 4,90 

Porovnať