Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Máte mokro v stane? Povieme vám prečo.

Kondenzácia je prirodzený fyzikálny jav, ktorému sa nevyhnete ani pri kempovaní. Ako eliminovať množstvo kondenzácie a vody presakujúcej cez švy? Dozviete sa v našom článku.


Obsah

 

Úvod

Poznáme to úplne všetci. Či už sme majitelia rekreačných, alebo ultraľahkých expedičných stanov. Ranné kvapôčky kondenzovanej vody potrápia aj po noci pod tarpom. Máme pre vás pár tipov, ako eliminovať množstvo kondezácie aj vody presakujúcej cez švy.

Pretože presne tieto dva problémy sú najčastejšou príčinou mokrého vybavenia v stane ráno. Kondenzácia stanov je úplne prirodzený jav, a ak budete poznať jeho princíp, ľahko množstvo kondenzovanej pary ovplyvníte. Voda sa do stanu môže dostaviť ale aj inak. Úzkym miestom väčšiny stanov i tarpov sú švy, miesta okolo pútok, suchých zipsov alebo gumičiek. Poradíme, ako tieto miesta dobre utesniť.

 

Kondenzácia stanov je otravná, ale normálna

Kondenzácia je úplne prirodzený fyzikálny jav. V podstate ide o to, že vo vzduchu je určitá miera vzdušnej vlhkosti a tá sa pri stretnutí s chladnejšou plochou zrazí do drobných kvapôčok. A tie potom môžu pomaly odkvapkávať na spacáky aj ostatné vybavenie v stane.

Teplotu, kedy sa para začína zrážať, určuje tzv. rosný bod. Čím viac je pary vo vzduchu, tým vyššia je aj teplota rosného bodu. Teda teplota, ktorú para potrebuje na to, aby sa vyzrážala v kvapky vody. Inak povedané. Je vo vzduchu v stane veľa vlhkosti a vonku je chladná noc? Potom sa para na stenách stanu jednoducho zrazí. Zásadné je, koľko tej vzdušnej vlhkosti v stane bude.


TIP: Ak máte radi presné čísla, môžete vyskúšať appku na výpočet rosného bodu.

 

Kde sa voda vo vzduchu berie

V podstate je niekoľko vecí, ktoré ovplyvňujú koľko pary bude v noci rozptýlených v stane. Za určité množstvo môže príroda, za iné naša voľba miesta na prenocovanie a naše správanie. Časť vlhkosti do vzduchu vypustíme aj my sami. Ako? Len tým, že dýchame.

  • Prirodzená vzdušná vlhkosť, ktorá závisí od počasia, ale aj od toho, kde stan postavíme.

  • Mokré či vlhké veci v stane. 

  • Príprava jedla v stane. 

  • Dych nocľažníkov. 

Ranná rosa na tráve je romantická, kvapôčka na tropiku už o poznanie menej.

 

Čo môžem urobiť, aby som sa ráno neprebudil v mokrom spacáku?

Skúsení cestovatelia pre vás spísali desať tipov, ako znížiť mieru kondenzácie vody na stenách vášho stanu. Niekedy sú to iba drobnosti, ktoré môžu mať prekvapivo veľký vplyv.

  1. Starostlivý výber stanu, ktorý má dostatok možností vetrať. Ideálne je dosiahnuť tzv. komínový efekt. Teda mať možnosť otvoriť jednu časť dole a oproti hore potom vetrací otvor. Pri výbere stanu vezmite do úvahy tiež, aký typ materiálu zvolíte. Túžba ochrániť seba aj veci pred dažďom velí voliť stany s vyšším vodným stĺpcom, prípadne siahnuť po materiáloch, ktoré sú silikonizované. V týchto stanoch zostanete v suchu za dažďa. Musíte ale počítať, že tak ako nepúšťa vodu dovnútra, nepustí ani paru von. Koncentrácia vody vo vzduchu je v nich teda väčšia a pravdepodobnosť kondenzácie kvapôčok na stane stúpa.
    TIP: Využite možnosť prezrieť si stany naživo. Ideálna príležitosť je každoročná Výstava stanov v Letňanoch.
  2. Zvážte, aký veľký stan si zaobstaráte. Jeden človek za noc vydýcha až liter vody. Pokiaľ vás bude viac, môžete v malom stane veľmi rýchlo zvýšiť vzdušnú vlhkosť. Je potrebné hľadať optimálny pomer medzi váhou stanu, veľkosťou a počtom ľudí.
    TIP: Na dlhšie pešie alebo cyklistické výpravy sa môžu hodiť ultraľahké stany.
  3. Využívajte ventiláciu stanu. Pokiaľ sa v stane skoro zabedníte, nebude vzduch prúdiť a kondenzácia pár bude väčšia.
    TIP: Tarp postavte na trekový prútik tak, aby medzi jeho spodnými okrajmi a zemou vznikla medzera, ktorú budete vetrať.
  4. Dôkladne vypnite stan. Využite každú možnosť, aby tropiko alebo tarp boli dôkladne napnuté.
    TIP: Pokiaľ máte dvojplášťový stan, zaistite, aby medzi vypnutým tropikom a vnútornou časťou bola na všetkých miestach medzera.
  5. Nesušte mokré veci v stane. Čím viac budete mať mokrých vecí v stane, tým väčšia bude vzdušná vlhkosť vo vnútri. Veci odporúčame nechať vonku, alebo ich zabaliť do nepremokavého vaku a sušiť až cez deň.

  6. Nevarte vnútri stanu. Znie to síce lákavo, nemusieť sedieť vonku a urobiť si rýchlu polievku pekne pod strechou, ale pri varení uniká do vzduchu množstvo pary. A opäť si tým zvýšite množstvo vody, ktorá potom cez noc skondenzuje.

  7. Nestavajte stan pri vode. V blízkosti vodného zdroja, a je úplne jedno, či je to potôčik alebo jazero, je vo vzduchu prirodzene vyššia vlhkosť. Pre večernú romantiku so zapadajúcim slnkom nad jazernou hladinou si tých pár krokov dôjdete.

  8. Nestavajte stan priamo pod stromami. Vyššiu vzdušnú vlhkosť prinesie aj ranná rosa. A vy to uvidíte na vnútornej strane stanu. Odporúčame postaviť stan kúsok neďaleko.

  9. Stena sa rosí? Osušte ju. Odporúčame pribaliť si do batohu savú utierku, ktorou opatrne odsajete vyzrážanú vodu zo stien. Znížite tak množstvo vody, ktorá bude v stane kolovať. Mokrú utierku nezabudnite zabaliť do vrecka alebo dať von zo stanu. Ráno tropiko (tarp) dobre vyklepte a skúste ho cez poludnie rozbaliť a usušiť na slnku.

TIP - Je krásne? Neprší? Skúste noc pod širákom. Aj keď tu sa môže stať, že budete bojovať s rannou rosou. Jednoducho prítomnosť vody vo vzduchu je normálna. Ochranu pred rannou vlhkosťou alebo náhlou zmenou počasia potom prinesie bivakovacie vaky.

 

Boj s kondenzáciou stanu v horšom počasí 

S kondenzáciou stanu sa stretneme aj za krásneho počasia. Ale situácia sa môže oveľa viac skomplikovať, ak nám počasie nepraje, alebo spíme v stane v mraze.

 

Kondenzácia stanu v daždi

Za dažďa je prirodzene ďaleko vyššia vzdušná vlhkosť. Pravdepodobnosť kondenzácie vody na stenách stanu teda výrazne rastie. Čo môžeme urobiť?

  • Stan by mal byť dostatočne vypnutý, a ak máme len jednoplášťovú verziu, môžeme kondenzované kvapôčky utierať skôr, než začnú padať na spacáky. Pri dvojplášťovom stane zaistite, aby sa tropiko nedotýkalo vnútorného stanu. Opäť dbajte na dostatočné vypnutie.

  • Zaistite dostatočné prúdenie vzduchu vetracími otvormi a pri každej chvíli, keď prestane pršať stan aj vybavenie usušte.

  • Nestavajte stan v priehlbine. Pri väčšom daždi hrozí, že voda stečie dole a ani vyššia podlaha vás nezachráni pred prebudením v kaluži.

 

Nevyhnutná obozretnosť počas mrazu

Počas mrazivého počasia môže kondenzácia, ktorá následne premáča spacák, znamenať ohrozenie zdravia. Preto je potrebné zaistiť dostatočné prúdenie vzduchu, aby mala vlhkosť kadiaľ unikať.

Ako veľmi bude spacák po mrazivej noci zmáčaný, môžete ovplyvniť aj výberom podľa materiálu. Páperový spacák je ľahký, ale perie má tendenciu nasávať vzdušnú vlhkosť. Alternatívou je duté vlákno, ktoré je voči vode odolnejšie. Je však tiež objemnejší a výrazne ťažší. Zaujímavým riešením je mikrovlákno, ktoré je ľahšie ako duté vlákno a dobre obstojí aj v náročných podmienkach.

TIP: Na výpravy do najnáročnejších podmienok sú vhodné expedičné stany. Kombinujú vysokú odolnosť, prepracovanú konštrukciu a nízku hmotnosť. 

Pre spanie v mraze je dôležitý nielen stan, ale aj zimný spacák i kvalitná karimatka

 

Dážď a presakovanie vody do stanu cez švy

Nielen kondenzácia pár môže za zmáčané vybavenie v stane. Ďalším úzkym miestom, ktoré vás na výpravách môže potrápiť, sú švy tropika alebo tarpu.

Väčšina výrobcov švy na stane upravuje tak, aby voda nemala ľahký prestup. Stehy bývajú schované vo vnútri švu. Švy potom môžu byť podlepené špeciálnou páskou alebo môžu mať záter, ktorý má za úlohu upchať aj tie najmenšie dierky.

Avšak časom sa páska môže začať odlepovať a záter začať dosluhovať. Navyše pokiaľ vyrážate do náročných podmienok, je dobré si švy podlepiť alebo zatrieť vlastnými silami. Existujú na to špeciálne pásky a lepidlá. Existujú aj návody, podľa ktorých si lepidlo na záter môžete vyrobiť aj sami. Preskúmali sme ich.


Stan pri vode si koleduje o orosené steny ráno. Nechajte brehy vodákom a posuňte sa na noc o 50 m ďalej.

 

Čo si zistiť, než sa pustíte do opravy?

Základom je vedieť, z akých materiálov je stan vyrobený a čo bolo použité na impregnáciu, záter alebo podlepenie švov. Zlá kombinácia materiálov a záteru (pásky) totiž môže narušiť funkčnosť stanu. Ďalej odporúčame prezrieť si, aké švy na stane sú. Jednoduché švy, ktoré spájajú dve časti stanu, sa obvykle dajú ľahko podlepiť. Zložitejšie švy je potrebné zatrieť.

 

Na materiáli záleží

Zjednodušene povedané, pokiaľ je na stane či švíkoch použitá silikónová úprava, je potrebné použiť lepidlo na báze silikónu. To platí aj pre silikón nylonové stany.

Ich tropiko je z materiálu na báze nylonu, kde je každé vlákno doslova obalené v silikóne. Vďaka tomu je takáto látka nenasiakavá a hodí sa aj do veľmi náročných podmienok. Tieto švy nemožno priemyselne podlepovať. Ideálne utesnenie zaisťuje špeciálna jadrová priadza, ktorá malé množstvo vlhkosti nasaje, zväčší svoj objem a šev tak uzavrie.

Avšak aj v týchto technicky veľmi pokročilých švoch môžu byť drobné miesta, kadiaľ voda po kvapôčkach pretečie. Tu je potom vhodné použiť záter na báze silikónu.

Tam, kde bol použitý PU (polyuretánový) záter, je opäť potrebné použiť lepidlo na báze polyuretánu. Ďalšou možnosťou je spoj, ktorý nemá záter, prelepiť páskou.


Na Výstave stanov a vybavenie do prírody v Letňanoch si stany prezriete, ale môžete sa tiež poradiť s odborníkmi. 

 

Kombinácia materiálov u tropík, ich pre a proti a možnosť podlepenia švov páskou

 

Použité materiály

 

 

 

Dodatočná úprava/oprava švu

Polyester + vnútorný polyuretánový záter (PU) bez ďalšej technickej úpravy + podlepené švy z výroby

Najčastejší variant pre tropika.

Švy je možné podlepiť silikónovou páskou.

Nylon + vnútorný PU záter bez ďalšej technickej úpravy + podlepené švy z výroby

Najčastejší variant pre podlahy.

Švy je možné podlepiť páskou.
Polyester + vonkajší silikonový záter + vnútorný PU záter bez ďalšej technickej úpravy + podlepené švy z výroby

Častý variant u tropika drahších stanov.

Švy je možné podlepiť páskou. 
Nylon + vonkajší aj vnútorný silikónový záter + Ripstop (prípadne aj menej častá kombinácia Polyester + vonkajší silikónový záter + vnútorné PU záter + RipStop) 

Technologicky najvyspelejší variant tropík. Dodatočná Ripstop (trhanie zamedzujúce) úprava pri stanoch vyššej cenovej kategórie. Švy sú šité špeciálnou jadrovou priadzou a vo výrobe sa nepodlepujú. 

Švy nemožno podlepovať. Dajú sa však zatrieť záterom na báze silikónu. 

 

Použité materiály

PRE

PROTI

Polyester + vnútorný polyuretánový záter (PU) bez ďalšej technickej úpravy + podlepené švy z výroby

Priemerná životnosť, nízka cena, výborná priedušnosť.

Vyššia váha materiálu a vysoká nasiakavosť.


Nylon + vnútorný PU záter bez ďalšej technickej úpravy + podlepené švy z výroby

Vysoká pevnosť a mechanická odolnosť.
Nízka váha aj cena.

 

Polyester + vonkajší silikonový záter + vnútorný PU záter bez ďalšej technickej úpravy + podlepené švy z výroby

Predĺžená životnosť proti UV žiareniu.
Nižšia nasiakavosť.
Vysoká odolnosť. 

Vyššia cena, ale produkt dlhšie vydrží.
Vyššia váha a veľmi nízka priedušnosť.

Nylon + vonkajší aj vnútorný silikónový záter + Ripstop (prípadne aj menej častá kombinácia Polyester + vonkajší silikónový záter + vnútorné PU záter + RipStop)

Vysoká ochrana proti UV, nenasiakavosť a nepriedušnosť.
Veľmi nízka váha stanu.
Vysoká odolnosť je umocnená dodatočnou úpravou, ktorá zamedzuje trhaniu látky. 

Vysoká cena a nemožnosť podlepovať švy.
Veľmi nízka priedušnosť. 

 

Recept na domáce lepidlo

Na internete sa dá nájsť niekoľko návodov, ako si vyrobiť vlastné lepidlo na báze silikónu na zatretie švov. Základom je sanitárny silikón a lakový benzín (white spirit). V pomere 1:2 rozmiešajte v nádobke obe látky. Pozor, treba veľmi rozmiešať a pravidelne premiešavať. Toto lepidlo, alebo ak chcete záter, veľmi dobre funguje. Je však možné ho použiť iba na stany s obojstrannou silikonizáciou.

 

Postup na efektívne zatretie švov

Pokiaľ chcete švy dobre utesniť, je dobré sa držať pár základných pravidiel. Pomôžu vám zaistiť zatečenie záteru do všetkých potrebných medzierok.

  1. Postavte tropiko alebo tarp na dobre vetranom mieste. Ideálna je záhrada alebo terasa.

  2. Dobre vypnite všetky švy.

  3. Lepidlo do švov zatrite tak, aby zatieklo do všetkých, aj do tých najmenších, medzier.

  4. Odporúčame šev trošičku roztvoriť a nechať záter zatiecť dovnútra.

  5. Nechajte vytvrdnúť asi 12 hodín. Švy sú aj so záterom naďalej pružné, ale získali na odolnosti.

TIP: Zvlášť starostlivo zatierajte švy na pútkach, zipsoch, gumičkách a rôznych úchytoch.

Pamätajte, že akonáhle vykonáte na stane vlastnú úpravu, zatrite alebo podlepíte švy, nebudete môcť stan ľahko vymeniť. Preto než s úpravou začnete, dôkladne si stan prezrite, či vám naozaj po všetkých stránkach vyhovuje. Na zjavné vady sa reklamácia samozrejme normálne vzťahuje.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroj: pixabay.comunsplash.com, archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (38.43 %) 238,90 

Porovnať

326,00  (50.95 %) 159,90 

Porovnať

489,00  (42.35 %) 281,90 

Porovnať

102,00  (29.51 %) 71,90 

Porovnať

411,00  (10 %) 369,90 

Porovnať

408,00  (51.25 %) 198,90 

Porovnať

88,00  (33.07 %) 58,90 

Porovnať