Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Bežecká abeceda

Čo to vlastne tá bežecká abeceda je? A prečo by ste ju mali zaradiť do svojho tréningového plánu? Odpovede na tieto otázky má Katka Balcarová.


Obsah

Bežecká abeceda je krátke bežecké cvičenie, ktoré nám pomôže zlepšiť bežecký štýl. Je dobré ju zaraďovať do tréningu min. raz týždenne, ideálne viackrát. Zaraďovať by ste ju mali na začiatku tréningu, totiž zahreje a pretiahne svaly.

 

Zahriatie

Na začiatku tréningu sa zahrejte niekoľkominútovým klusom a ponaťahujte sa. Na bežeckú abecedu vám postačí cca 10 m rovinatého terénu. Každý z prvkov urobte dvakrát s medziklusom. Až potom nasleduje hlavná časť bežeckého tréningu. Nezaraďujte bežeckú abecedu na koniec tréningu, kedy ste už unavení a nie ste plne koncentrovaní.

   

 

Začíname behať alebo 10 km za 3 mesiace

Chcete začať s behom, ale už po minúte lapáte po dychu? Poradíme vám, ako sa vrhnúť na behanie tak, aby ste v bezpečí a s radosťou zvládli počas troch mesiacov zabehnúť 10 km.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Lifting

Lifting sa dá vykonávať aj na mieste, pohyb vpred je veľmi pomalý. Pohyb vykonávame s vysokou frekvenciou. Cez bruško chodidla došľapujeme postupne na pätu. Chodidlá sa dvíhajú len trochu, kolená vôbec. Pohyb vychádza z členku. Pri liftingu sme vzpriamení, pohľad smeruje vpred a ramená máme pokrčené ako pri behu.

 

Skipping (zdvíhanie kolien)

Kroky sú veľmi krátke, s prepnutou stojacou nohou, druhé koleno dvíhame čo najvyššie. Trup držíme vzpriamený a pohyb sprevádzame dynamickým pohybom ramien.

 

 

O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

 

Zakopávanie

Pri rýchlych a krátkych krokoch zakopávame pätami až k zadku. Malo by ísť o plynulý, rýchly pohyb vystreľujúci lýtka nahor.

 

Skrížny beh

Pohybujeme sa bokom. Pri behu doľava prekrižujeme pravú nohu striedavo pred ľavú a striedavo za ľavú nohu. Pri behu doprava naopak. Hornú polovicu držíme rovno, boky rotujú. Ramená máme rozpažené a celý čas ich držíme rovnobežne so zemou.

   

 

Ako vybrať oblečenie na beh

Správne oblečenie na beh je zárukou mnohých spokojných kilometrov. S jeho výberom vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Jelenie skoky

Rozbehneme sa a následne začneme vykonávať cvik. Jednou nohou vyrazíme vpred tak, že stehno s lýtkom zviera pravý uhol. Stehno majte rovnobežne so zemou, lýtko kolmo k zemi. Odrazovú nohu máme prepnutú. Chvíľu vydržíme a po dopade sa ihneď odrážame do ďalšieho skoku. Postupne, ako budete cvik trénovať, predlžujte dobu letu.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

zdroje: Wöllzenmüller Franz, Behanie. České Budějovice: KOPP, 2006; pixabay.com, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

84,00  (64.4 %) 29,90 

Porovnať

Dámske tielko MOOA Beth

33,00  (42.73 %) 18,90 

Porovnať

141,00  (44.75 %) od 77,90 

Porovnať

53,57  (64.72 %) 18,90 

Porovnať

Dámske 3/4 legíny Ocún Rhea 3/4 Leggings

40,00  (10.25 %) 35,90 

Porovnať

100,00  (25.1 %) 74,90 

Porovnať

81,00  (21.11 %) 63,90 

Porovnať

183,00  (49.23 %) od 92,90 

Porovnať