Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako začať s jogou?

Jogu predchádza povesť cvičenia, ktoré je vhodné bez rozdielu veku i pohybových schopností. Ide o účinný doplnok na spevnenie vnútorných svalov a ich pretiahnutie. Vyskúšajte ju tiež.


Obsah

 

Úvod

Joga je cvičenie pôvodom z Indie, ktoré okrem pohybu pracuje s mysľou a dychom. Hoci ide o tisíc rokov starú metódu, je nadčasová a má stále viac priaznivcov.

Pokiaľ ste ale s jogou osobne nikdy neprišli do styku, môžu vám niektoré pózy pripadať krkolomné až snáď aj desivé. Stoj na jednej nohe s prepletenými rukami v pozícii vrany alebo obrátenej jogovej pozície, pri ktorých sa opierate o hlavu. Ani jedno z toho od vás nikto v začiatkoch nebude chcieť. Rovnako tak sa zaobídete bez znalosti názvov jednotlivých pozícií, ásan. Po niekoľkých cvičeniach si mená najčastejších z nich ale bez problémov osvojíte.

 

Ako začať s jogou

Existuje pravidlo, ktoré platí v joge pre všetkých bez rozdielu. Joga nie je o prekonaní strachu, limitov, seba samého alebo ostatných v miestnosti. Necvičíte menej ako váš sused len preto, že sa nedotknete zeme. Cvičte len toľko, koľko vám dovolí vaše telo. Joga je o vnímaní svojho tela. Pokiaľ je vám nejaká pozícia nepríjemná, bolestivá, nerobte ju. Kedykoľvek si počas cvičenia môžete oddýchnuť. Aj tak si buďte istí, že je cvičenie efektívne. Nasledujúci deň sa vám to potvrdí.

Existujú rôzne druhy jogy. Začiatočníkovi ich názvy zrejme nič nepovedia. Niektoré cvičenia sú primárne relaxačné, iné naťahovacie a niektoré posilňovacie. Pozrite sa na najčastejšie z nich:

 

Druh jogy

 

Popis cvičenia

Ashtanga joga Tento typ jogy sa sústredí na plynulé prechody medzi jednotlivými pozíciami. Je zložený z vopred daných zostáv. Pritom kladie dôraz na správne dýchanie. Nepatrí medzi cvičenia, ktoré by bolo vhodné pre úplných začiatočníkov.
Gravid joga Cvičenie pre tehotné je skôr na upokojenie v každodennom zhone a sústredenie na vlastné telo. Je nenáročné a cieľom nie je výkon ani posilňovanie.
Hatha joga Hatha joga je vlastne klasická joga. Práve tu môže začiatočník zistiť, ako sa robí správne každý cvik. Lekcie bývajú jednoduchšie, medzi pozíciami bývajú pauzy na upokojenie a predýchanie.
Hot joga  Hot joga sa cvičí pri teplotách 38-41 stupňov Celzia a vyššej vlhkosti vzduchu. Svaly sú v tejto teplote pružnejšie a dovolia telu ísť do ešte väčšieho pretiahnutia. S vyšším potením nastupuje aj rýchlejšia detoxikácia a posilňuje sa srdcová činnosť.
Power joga Dynamická joga, pri ktorej sa pravdepodobne zapotíte a rozhodne posilníte svoje svaly. Pri cvičení využijete silu a ohybnosť. Cvičia sa pri nej určité zostavy, takže by ste mali poznať názvy aspoň niektorých ásan.
Vinyasa joga  Toto cvičenie je zamerané na správne dýchanie. Vinyasa joga je rôznorodá, sekvencie cvikov sú závislé od inštruktora. Pozície na seba nadväzujú, bez pauzy idú za sebou a medzi jednotlivými prvkami treba doskok alebo odskočenie.

 

Ako joga pomáha

Svojím spôsobom je ťažké nájsť univerzálnu definíciu jogy.

  • Pre niekoho predstavuje joga cvičenia na posilnenie svalov.
  • Pre ďalšieho je to prostriedok na upokojenie a cestu do svojho vnútra.
  • Niekto sa ňou udržuje v kondícii.
  • Iní volia jogu ako aktivitu na pretiahnutie.
  • Sú tiež ľudia, ktorí nezvládnu iné cvičenia ako jogu.

Pokiaľ definíciu zjednodušíme na maximum, môžeme jogu chápať ako dynamické fyzické cvičenie s prvkami duševného uvoľnenia. Zatiaľ čo väčšina športov podporuje len určitú skupinu svalov, joga pracuje s rôznymi skupinami svalov v celom tele


Popis: Pri cvičení jogy nemusíte prekračovať svoje limity. Kedykoľvek si doprajte odpočinok a pretiahnutie.

Pri cvičení jogy pracujú bežné svaly aj tie hlboko uložené, o ktorých obvykle ani netušíte, že ich máte. Dôvodov, prečo začať s jogou, je veľa:

  • posilňuje stred tela a vo výsledku aj celé telo,
  • pomáha pri bolestiach chrbta a stuhnutých svaloch,
  • naučí vás pracovať s rovnováhou,
  • podporí flexibilitu tela,
  • posilňuje koncentráciu,
  • prináša psychické uvoľnenie,
  • znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu,
  • podporí pokojnejší spánok,
  • pomáha pri chudnutí,
  • učí vás vedome dýchať,
  • nasmeruje vaše sústredenie na hlboké dýchanie,
  • predstavuje efektívny doplnok silového cvičenia.

 

Ako si vybrať správne vybavenie na jogu

Nákup výbavy na jogu je jedna z tých jednoduchších vecí. Cvičenie je o flexibilite. Podľa toho voľte aj oblečenie.

  • Vrstvite. Vyhnite sa príliš teplému a hrubému oblečeniu (hrejivé legíny, tepláky, teplá mikina). Bránilo by vám v pohybe. Namiesto toho sa spoľahnite na vrstvenie a podľa potreby jednotlivé vrstvy odkladajte.
  • Pohodlie. Oblečte si pohodlné a priedušné oblečenie, ktoré odvádza vlhkosť. Na jogu si zvoľte priliehavé oblečenie, aby inštruktor videl a prípadne aj napravil chyby v niektorých pozíciách. Neobliekajte si odevy so zipsami. Pri cvičení by vás nič nemalo tlačiť.
  • Naboso. Joga sa cvičí naboso a nie je potrebná špeciálna obuv. Pokiaľ mávate často studené nohy, poobzerajte sa po protišmykových ponožkách.


Na cvičenie jogy potrebujete v začiatkoch jednu zásadnú vec. Podložku na cvičenie. Väčšina jogových štúdií podložku požičiava. Po cvičení ju vo väčšine štúdií cvičiaci utrie vlhkou handričkou. Ak vám nesedí predstava ležať na podložke, kde sa potil niekto cudzí, kúpte si vlastnú. Riešením môže byť prípadne aj uterák, ktorý si na podložku položíte. Dajte si ale pozor na podklzovanie a jeho posúvanie, keď budete zapretí v niektorých ásanách.

Podložku na jogu zoženiete pokojne za 10 €, ale stretnete sa s cenou aj cez 30 €. Rozdiel v jogamatkách spočíva v ich hrúbke, spôsobe skladovania, váhe i materiáli, z ktorého sú vyrobené. Tenšia podložka vám poskytne lepšiu oporu o zem. Pri niektorých cvikoch vás môže podlaha tlačiť, obzvlášť, pokiaľ máte vystúpené kosti. Na hrubých jogamatkách vzniká problém s udržaním stability.

Tip: S výberom jogamatky počkajte niekoľko prvých lekcií. Cvičenie si najskôr trochu otestujte. Podľa skúseností z cvičenia si vyhodnoťte, ako vám vyhovuje podložka v štúdiu. Potom sa mrknite k nám do e-shope alebo do kamennej predajne.

Popis: s výberom jogamatky si nechajte poradiť. Riaďte sa aj skúsenosťami z lekcií v jogovom štúdiu. 

 

Pri cvičení sa vám ešte môžu hodiť ďalšie drobnosti:

  • Ak pri niektorých cvikoch potrebujete dosiahnuť na zem a jednoducho vám to telo nedovolí, vezmite si bloček. S jeho pomocou sa zaprite o podlahu.
  • Lepšiemu pretiahnutiu pomôže aj guma.
  • Pri niektorých typoch lekcií by ste so sebou mali mať uterák na prehriatie a uchovanie tepla pri záverečnej relaxácii.
  • Ako na každé iné cvičenie, aj na jogu sa hodí fľaša s vodou.

 

Ako často cvičiť jogu

Joga sa v počte cvičení nijako nelíši od iných cvičení. Zvyknite si na pravidelnosť. Ideálne je cvičiť aspoň 3x týždenne. Pravidelné cvičenie vám zaistí flexibilitu a silu. Pokiaľ telo necháte zaháľať, o získanú flexibilitu zase prídete. Doprajte si niekoľkokrát týždenne aspoň pár minút cvičenia. Telo potom zostane pružné.

Keď si zaradíte cvičenie na ráno, rozprúdi vás niekoľko pozdravov slnku na celý deň.


Popis: Pri cvičení jogy sa zbytočne neprepínajte. Námaha je v poriadku, ale bolesť už rozhodne nie. 

 

Výsledky dlhodobého a pravidelného cvičenia na sebe čoskoro uvidíte. Rovnako tak bude viditeľný aj progres vašich pohybových schopností. Takže nevešajte hlavu, pokiaľ hneď nezvládnete všetky pozície. Je tiež úplne v poriadku vyskúšať rôznych lektorov a nájsť si toho, ktorý vám vyhovuje najlepšie.

 

Užitočné odkazy

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Balančná podložka Dare 2b Balance Board

40,00  (67.75 %) 12,90 

Porovnať

Balančná podložka Yate Half Ball

80,00  (10.13 %) 71,90 

Porovnať

Pomôcka na cvičenie Yate Yoga Block

6,00  (1.67 %) 5,90 

Porovnať

18,00  (0.56 %) 17,90 

Porovnať

27,00  (0.37 %) 26,90 

Porovnať

19,00  (0.53 %) 18,90 

Porovnať

17,00  (0.59 %) 16,90 

Porovnať

9,00  (1.11 %) 8,90 

Porovnať