Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako správne vrstviť funkčné oblečenie

Vrstvenie oblečenia je efektívny spůsob, ako udržať teplo v chladnom počasí a zároveň ľahko regulovať telesnú teplotu. Kombinovaním vrstiev s rôznymi funkciami môžete vytvoriť optimálny set oblečenia v podstate do každého počasia. Ako na to? Dozviete sa v našom článku.


Obsah

 

Úvod

Chcete sa cítiť pohodlne za všetkých okolností? Zostať v teple, keď je chladno, zostať v suchu, keď prší a neuvariť sa, keď svieti slniečko? Potom nepodceňujte výber správneho oblečenia. Nejde o vzhľad, ale o funkčnosť a v závislosti od vlastností každého kúska aj o ich vhodnú kombináciu. Tomuto hľadaniu kombinácií funkčného oblečenia za účelom dosiahnutia požadovaných vlastností sa hovorí cibuľový systém vrstvenia.

 

Cibuľový systém

Je zaužívaný názov pre systém vrstvenia oblečenia za cieľom čo najefektívnejšieho využitia jeho vlastností.

Každá z jeho vrstiev má v systéme špecifickú rolu. Ak chcete, aby všetko fungovalo ako má, nemali by ste žiadnu z nich zabudnúť, pretože by sa tým výrazne narušila funkčnosť a efektivita celého systému. Vrstvenie je závislé nielen na klimatických podmienkach, ale aj na vašich požiadavkách a potrebách a jeho cieľom je poskytnúť vám čo najvyšší možný komfort.

  1. vrstva - funkcia transportná, sacia, komfortná

    Základom je mať dobré funkčná bielizeň. To by malo priliehať priamo na telo. Vďaka tomu odvádza telesnú vlhkosť rýchlo a efektívne od pokožky a udržuje tak telo v suchu.
  2. vrstva - funkcia izolačná

    Táto súčasť systému vrstvenia oblečenia má odvádzať vlhkosť z prvej vrstvy a súčasne udržuje telesné teplo. K tomu sú ideálne modely z technických vlákien so schopnosťou viazať veľké objemy vzduchu, s nízkou nasiakavosťou a dobrou schopnosťou transportovať vlhkosť - typicky fleecové oblečenie.
  3. vrstva - funkcia ochranná

    Vrchná vrstva hrá v celom systéme kľúčovú rolu. Bez prvých dvoch vrstiev by nebola ničím, napriek tomu len ona vás ochráni pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Musí uchovávať izolačnú vrstvu pod sebou suchú, aby sa zabránilo nežiaducim stratám tepla akumuláciou vlhkosti (potu) a zároveň musí byť nepremokavá, aby zabránila prístupu vody z vonkajšieho prostredia. Preto sú produkty určené pre 3. vrstvu vyrobené z materiálov s membránou, záterom alebo aspoň vodoodpudivou úpravou.

 

Aké oblečenie zvoliť?

Systém vrstvenia môže byť funkčný, len keď bude funkčná každá jeho súčasť.

 

Prvá vrstva

Začnime od vašej pokožky. Na tele by vždy malo byť funkčná bielizeň. Slovo funkčná som nezvolil náhodne. Odráža sa v ňom celý súbor vlastností, ktoré také oblečenie má a ktoré zaistia váš maximálny komfort. A tu treba upozorniť na prvú z mnohých chýb, ktorých sa pri vrstvení dopúšťame. Zabudnite na voľné bavlnené tričká. Vyzerajú pekne, sú príjemné na telo, ale v suchu vás neudržia a pred chladom neochránia. To naopak veľmi dobre zaistí bielizeň z vlny merino, Ktorá má hneď niekoľko unikátnych vlastností, pre ktoré sa stala tak populárnou. Tento špeciálny druh vlny totiž neviaže pachy, je prirodzene antibakteriálne, hreje aj za vlhka a je nehorľavý. Produkty z tohto takmer zázračného materiálu sú ale vhodné skôr do chladnejších podmienok.

Za teplých a slnečných dní dajte naopak prednosť syntetickým vláknam ako je napríklad Coolmax. Ten udržuje telo suché, zabraňuje jeho prílišnému prehrievaniu a veľmi rýchlo schne. Hodí sa viac na kratšie alebo fyzicky náročnejšie aktivity.

Voľbu materiálu prispôsobte vašim preferenciám a samozrejme tiež podmienkam, do ktorých sa obliekate, ale nech už vyberiete ktorýkoľvek typ funkčnej bielizne, nezabudnite, že je nevyhnutné voliť takú veľkosť, ktorá dokonale obopne vaše telo. Len tak totiž docielite vytúženú maximálnu funkčnosť bielizne.

 

Druhá vrstva

O vrstvu vyššie a opäť rovnaká chyba. Pripomínam, aby ste zabudli na bavlnenú mikinu alebo sveter z akrylu. Pomaly totiž schnú a mokré vážia snáď metrák. Skôr siahnite po fleecové mikine. Tá veľmi dobre viaže vzduch, ktorý sa následne ohrieva a zaisťuje tak vašu lepšiu tepelnú izoláciu. Fleece má tiež schopnosť preberať vlhkosť z prvej vrstvy (funkčnej bielizne) a transportovať ju ďalej od tela. A to sú dôvody, prečo je tak obľúbený medzi športovcami i turistami naprieč prevádzkovanými aktivitami a štýlmi obliekania a prečo je neoddeliteľnou súčasťou správne poskladaného cibuľového systému.

 

Tretia vrstva

Posledná - tretia vrstva - má za úlohu vás chrániť pred poveternostnými podmienkami a vonkajšími vplyvmi počasia. Ide o vrchnú vrstvu, najčastejšie reprezentovanú bundami a nohavicami. Búnd je nepreberné množstvo a sú vyrobené z desiatok a stoviek rôznych materiálov s viac či menej vhodnými parametrami. Pokúsim sa vám teraz v krátkosti a prehľadne vysvetliť, čo by ste od bundy do prírody mali požadovať.

Hlavným kritériom pri výbere vhodnej bundy by mala byť jej vodeodolnosti. Tá ovplyvňuje to, či sa domov vrátite zmoklí ako sliepka alebo sušia a vysmiati. Vodeodolnosť je odborný výraz pre schopnosť materiálu odolávať vode a je charakterizovaná dobre známym “vodným stĺpcom”. Ten hovorí, že čím väčšia je jeho hodnota, tým väčšiemu tlaku vody, teda silnejšiemu dažďu, je schopný materiál odolať. Uvádza sa v jednotkách mm prípadne ma pohybuje sa v rozmedzí 400 mm (dáždnik) až >30 000 mm (špičkové membrány).

 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že teda aj tak nízka hodnota vodného stĺpca ako je tá pri dáždniku, by vás mala pred dažďom ľahko ochrániť, ale pozor. Predstavte si, ako vyzerá konštrukcia dáždnika. Materiál je vypnutý na kovovom ráme do tvaru takmer pologule a nikde nedochádza k jeho kontaktu s vašim telom. V takom prípade materiál odoláva tlaku vody oveľa lepšie. Pokiaľ by ste mali za rovnakých podmienok na tele bundu z totožného materiálu z akého je váš dáždnik, boli by ste už po pár minútach premočení až na kosť.

Z logiky veci by sa zdalo, že by teda bolo lepšie zaobstarať si bundu s membránou, Ktorá má odolnosť voči vode aj viac ako 30 000 mm. Aj tu však stojí povedať jedno veľké ALE.

Existuje totiž určitý vzťah medzi vodeodolnosťou, cenou a priedušnosťou-schopnosťou materiálu prepúšťať vodné pary preč od vášho tela. Čím vyššia cena, tým lepší materiál, čím lepší materiál tým lepšia vodeodolnosť alebo priedušnosť. Tieto dve vlastnosti sú totiž takmer v nepriamej úmere. Čím viac vodeodolné materiály sú, tým sú spravidla menej priedušné a naopak. Aj tu ale samozrejme existujú výnimky, ktoré potvrdzujú pravidlo a tými sú špičkové membrány typu Gore-tex alebo Dermizax, ktoré sú nielen vodeodolné, ale aj dobre priedušné.

 

Výška vodného stĺpca a jeho ekvivalent pre vybrané aktivity

  • 450 mm - bežná vodeodolnosť dáždnika
  • 5000 mm - sedenie na mokrej lavičke
  • 12000 mm - kľačanie v snehu
  • 18000 mm - tlak popruhov naloženého batohu
  • 30000 mm - pád lyžiara do mokrého snehu

   

 

Priedušnosť paropriepustnosť

Vyberáte si outdoorové oblečenie, ale nepoznáte presný význam niektorých odbornejších pojmov? V dnešnom krátkom článku vám objasníme rovno dva, a to paropriepustnosť a priedušnosť. Čo to teda znamená?

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

Priedušnosť a paropriepustnosť

Paropriepustnosť je schopnosť materiálu prepúšťať vodné pary. Priedušnosť udáva odolnosť materiálu proti permanentnému odparovaniu vlhkosti

Osobne by som vám odporučil sa vybaviť špičkovou membránovou bundou len v takom prípade, kedy očakávate mizerné počasie, dážď, sneh a vietor. Pokiaľ má však byť pekne, vhodnejšie vám podľa mojich skúseností poslúži “vetrovka”- ľahká, dobre zbaliteľná bunda s DWR úpravou, záterom alebo nejakou menej výkonnou membránou. Tá bude ďaleko lacnejšia, ľahšia, ľahko ju zbalíte do vrecka, alebo do puzdra zaveseného pri páse av prípade prehánky alebo slabšieho dažďa vám poskytne dostatočnú ochranu.

 

DWR úprava

Ak neviete, čo je DWR úprava, záter, alebo membrána tak vedzte, že: DWR je označenie už od výrobcu chemicky ošetreného materiálu, ktorý potom po určitý čas lepšie odoláva vode. Povedzme, že ide o akúsi dlho-pôsobiacu impregnáciu.

Záterom je materiál opatrený opäť už výrobcom a jedná sa o na spodnú stranu vrchného materiálu nanesenú špeciálnu vrstvu vysoko vodeodolného materiálu. Výhodou je dlhšia životnosť, ako je v prípade DWR úpravy, ale za cenu nižšej priedušnosti a vyššie ceny.

Membrána je špeciálny materiál, ktorý je nalaminovaný na spodnú vrstvu vrchného materiálu rovnako ako záter, ale na rozdiel od záteru je ďaleko viac odolná voči vode, má oveľa dlhšiu životnú, je drahšia ale lepšie priedušná.

 

Softshell

Ide o súhrnné označenie moderných viacvrstvových funkčných materiálov, ktoré sa používajú prevažne na výrobu outdoorového oblečenia a topánok.

Názov vznikol spojením dvoch anglických slov "SOFT" mäkká a "SHELL" schránka alebo škrupina. Z toho možno ľahko odvodiť aj základné vlastnosti, ktorými disponuje - mechanická odolnosť, nepremokavosť, dobrá tepelná izolácia, vetruvzdornosť a priedušnosť.

V čom je jeho kúzlo a má nejaké nedostatky? Všetko, čo ste chceli vedieť o softshellu si môžete prečítať v našom článku TU

Tip: Nezabudnite ani na uzavretú, radšej vyššiu obuv s vodeodolnou úpravou alebo membránou a samozrejme funkčné ponožky (froté nechajte doma a siahnite radšej po ponožkách z rovnakých materiálov, aké sme spomínali pri funkčnej bielizni).

 

Dobrá rada na záver

Chcete vášmu odevu dodať potrebnú vodeodolnosť? Vyperte ho raz za čas v špeciálnom pracom prostriedku pre technické a športové oblečenie a potom ho ošetrite impregnačnými prostriedkami. Ak si nie ste istí, aký prípravok sa na daný kúsok oblečenia hodí a ako ho aplikovať, opýtajte sa u dobrého predajcu turistického oblečenia a vybavenia. Určite vám dobre a poradia.

Na topánky použite buď vosk alebo impregnáciu, v závislosti na odporúčaní výrobcu.

Pri prvom daždi okamžite zaznamenáte rozdiel.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Vít Hruška

Zdroj: pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Šnúra na bielizeň Bo-Camp Dry Laundry Set 20

4,00  (2.5 %) 3,90 

Porovnať

Dámske funkčné tričko Zulu Merino 160 Long

65,00  (50.92 %) 31,90 

Porovnať

Dámska zimná bunda Trimm Paco Lady

120,00  (35.92 %) 76,90 

Porovnať

300,00  (54.37 %) 136,90 

Porovnať

245,00  (9.84 %) 220,90 

Porovnať

Pánska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (58.07 %) 62,90 

Porovnať

388,00  (13.94 %) 333,90 

Porovnať

69,00  (42.17 %) 39,90 

Porovnať