Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Prvýkrát na lezeckej stene?

Čo by ste mali vedieť, než vyrazíte na lezeckú stenu?


Obsah

 

Úvod

Čo cítite, keď idete okolo lezeckej steny alebo skaly, kde opálení športovci bojujú s gravitáciou a vlastnými limitmi? Ste v pokušení to skúsiť. Ale vy na rozdiel od nich nemáte vybavenie, vymakané svaly, ani parťáka. Nerozumiete výrazom ako maglajz a z uzlov viete len mašličku na šnúrke od topánok. Poďte s nami prekonať prvé kroky a zoznámte sa s lezením na stene.

 

Lezenie je dostupnejšie, než sa vám pri pohľade nahor zdá. Na prírodných stenách býva lezenie zadarmo a aj na tých najlepších platených vnútorných stenách vo veľkých mestách vychádza vstupné na príjemných cca 10 €.

Dobrá správa je, že trénovať môžete celoročne. V zime na umelej stene v hale, v lete vonku. Pri tréningoch a lezení samotnom sa časom zoznámite s ďalšími ľuďmi. Nie je problém, že práve teraz na prvé pokusy nemáte po ruke lezca z okruhu priateľov. V lezeckom centre si dohovorte skúseného trénera.

S lezením začnite aj bez ohľadu na to, koľko týždenne nabeháte, najazdíte na bicykli alebo naposilňujete. Na lezenie nepotrebujete svaly z posilňovne. Dôležitá je koncentrácia a koordinácia rúk i nôh. Nie nadarmo sa v lezení hovorí, že najprv sa lezie hlavou, potom nohami a až potom rukami. Pritom to na pohľad vyzerá inak, však?

Zo všetkého najskôr totiž pri stene stojíte a trasu vymýšľate. Hovoríte si, kadiaľ to pôjde a kadiaľ to skúsite. Potom zapojíte nohy. Na nich stojí lezenie. Pri ceste nahor zaberá horná polovica tela a nohy vás pritom podržia a posúvajú nahor. Silu v prstoch av predlaktí si vybudujete praxou.

 

Čo si vziať so sebou?

Zrejme máte pocit, že na lezenie musíte prísť so špeciálnymi topánkami, karabínami za pásom a lanami zavesenými na batohu. Chcete vyzerať, že to myslíte vážne. Opak je pravdou. Nákup vybavenie pustite spočiatku z hlavy.

Pri väčších lezeckých stenách je obvykle požičovňa, kde vás podľa potreby vybaví a hlavne poradí. Zo športového obchodu síce môžete odísť kompletne vybavenie, ale až na stene naozaj zistíte, čo vám sedí, koľko vám toho chýba a koľko ste zaobstarali zbytočnosťou.

Na svoje prvé lezenie si vezmite:

  • tričko,
  • legíny alebo kraťasy,
  • fľaša s pitím.

Pokiaľ budete mať lezenie ako pravidelný šport, nasmerujte svoju prvú investíciu do lezečiek, topánok na lezenie. Používajú sa naboso. A je pravda, že do požičaných topánok sa nikomu bosky dvakrát nechce.

Ďalšie vybavenie, ktoré na stenu potrebujete:

Všetko vám podľa potreby a typu ciest pri väčších stenách radi požičia. Zaobídete sa aj bez parťáka. V začiatkoch si zaplaťte individuálne lekcie s trénerom alebo sa prihláste na kurzy lezenia. Ponuku kurzov aj individuálnych tréningov nájdete na webových stránkach lezeckých stien. Na zvládnutie základov obvykle stačia 4 lekcie.


Popis: Pre začiatočníka nie je vôbec ľahké vyznať sa vo vybavení na lezenie.

 

Typy lezeckých stien 

V začiatkoch je fajn trénovať na umelých stenách. Tie sú vytvorené pomocou umelých chytov do rôznych stupňov obtiažnosti. Bývajú umiestnené vonku (outdoorové steny) alebo vo vnútri (indoorové steny). K tomu sú tieto steny rôzne klopené, ale aj priamo rovné.

Liezť môžete s využitím lana alebo na boulderoch bez istenia. Pri boulderingu sa lezie v menších výškach. Steny sú rôzne klopené s prevismi. Pod stenou sú umiestnené bouldermatky a pri páde dopadnete do mäkkého. Pri akýchkoľvek problémoch stačí zoskočiť.


Popis: V začiatkoch lezenia sa pustite do boulderingu. Aj pre skúsených lezcov predstavujú niektoré trasy poriadnu výzvu. 

 

Istenie a obtiažnosť trás

Pri prvej návšteve lezeckej steny si určite všimnete rôzne spôsoby istenia. Stále viac sa rozširuje systém samoistenia, ktoré má automatický navíjací systém. Na tieto trasy môžete vyraziť v jednom. Ďalšia možnosť je horné istenie, top rope, kedy istič doberá lezcov. Ďalej existuje dolné istenie, kedy lezec postupne zacvakáva pri lezení postupové istenie a istič lano podľa potreby povoľuje.

Určite si u umelo vytvorených lezeckých ciest všimnete číselné označenie alebo označenie rímskymi číslicami. Ide o klasifikačnej stupnici UIAA, ktorá popisuje obtiažnosť trasy.

 

 

Obtiažnosť

 

Popis

1 Ľahké

Najľahšia forma lezenia. Na zaistenie bezpečnosti stačia ruky.

2 Mierne ťažké

Predstavuje ideálny začiatok lezenia, pri ktorom je vyžadovaná technika pri pevných bodoch. 

3

Stredne ťažké

Pri tejto obtiažnosti už netrénovaní jedinci musia používať istenie. 

4

Ťažké 

Lezenie v obtiažnosti 4 vyžaduje aspoň ľahké skúsenosti a istenie.

5

Veľmi ťažké

Nutný je väčší počet medziistení, skúsenosti, dostatočná fyzická kondícia i naučená technika. 

6

Náročné

Táto obtiažnosť je typická obmedzenou možnosťou medziistenia. Na prekonanie je potrebná dobrá fyzická kondícia. 

7

Mimoriadne náročné

Na tento druh sa lezci obvykle špeciálne pripravujú. Niekoľkokrát skúšajú jednotlivé prekážky. 

8- 10

 

Bez predchádzajúcej prípravy tieto obtiažnosti lezci nezvládnu. Ide o vrchol v lezení bez predchádzajúcej znalosti trasy pre úzku svetovú špičku. 

11

 

Bez ideálnych psychických a fyzických podmienok a úplného sústredenia sa tieto obtiažnosti nedajú zvládnuť. 

12

 

V súčasnosti najvyššia možná hranica lezenia. 

 

Obtiažnosť 1-4 je zvládnuteľná aj pre začiatočníkov. 5 už len pre talentovaných začiatočníkov. Od čísla 6 a vyššie ide o lezenie pre trénovaných lezcov.

K tomu bývajú tieto čísla doplnené ešte o jemnejšie rozlíšenie. Označenie + za číslom znamená ľahko ťažšie. Znamienko - potom o niečo ľahšie ako uvedená obtiažnosť. Matematicky sa pridáva hodnota zhruba 0,25. 6+ je teda 6,25. Stretnete aj ešte jemnejšie hodnotenie. Napr. 6+/6-, ktoré znamená 6,5.

Po celom Slovensku nájdete množstvo výnimočných lezeckých stien. Pozrite sa na mapu a nájdite si svoju obľúbenú. Alebo sa inšpirujte výberom tých najzaujímavejších v Bratislave.

 

Kam vyraziť na stenu v Bratislave

Lezenie už zďaleka nemusí byť len veľká studená hala s pripravenými stenami. Navštívte steny, ktoré poskytujú kvalitné zázemie a ďalšie služby. Po lezení alebo namiesto lezenia môžete posedieť v kaviarni, odkukávať stratégiu a kochať sa výkonmi ostatných. Pri stenách nájdete kvalitne vybavené požičovne a predajne s odborníkmi s reálnymi skúsenosťami. Iné miesta sú určené priamo pre deti a ich začiatky s lezením.

Lezecká stena K2

Lezecká stena K2 v Bratislave sa rozprestiera na ploche 2000 metrov štvorcových s maximálnou výškou 15,5 metra. K2 zaujme aj deti. Súčasťou je aj bouldrová časť steny a workout telocvičňa. Pokiaľ vás lezenie chytí, môžete si zaobstarať potrebnú časť vybavenia v špecializovanej predajni 4camping. Pobočku nájdete aj v Žiline.

Web: https://www.lezeckastena.sk/

 

Vertigo

Vertigo je veľmi univerzálna lezecká stena, kde je z pohľadu lezenia prakticky čokoľvek, čo si vysnívate. Užijú si tu milovníci lezenia na obtiažnosť, boulderingu aj deti v špeciálnej detskej zóne. Centrum je dostatočne vybavené samonavijakmi a vy sa zaobídete bez ďalšieho parťáka v podobe ističa. K dispozícii je potom posedenie. Centrum organizuje rôzne závody a spoločenské akcie.

Web: https://lezeckecentrum.sk/

 

 

 

 

Dospelí do 15:00 hod.

 

Dospelí po 15:00 hod.

Dospelí cez víkendy

Lezecká stena K2  7 €

 9,50 €

 9,50 €

Vertigo 8 €

 10 €

 10 €

 


Prvého kroku sa nebojte. Stačí sa odhodlať. V ďalších pokusoch počítajte s vybavením z nášho e-shopu.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

98,00  (26.63 %) od 71,90 

Porovnať

120,00  (10.08 %) od 107,90 

Porovnať

70,00  (10.14 %) 62,90 

Porovnať

Horolezecký úväzok Climbing Technology Wall

72,00  (8.47 %) 65,90 

Porovnať

61,44  (10.64 %) 54,90 

Porovnať

Dámsky horolezecký úväzok Ocún TWIST TECH ECO LADY

73,81  (9.36 %) 66,90 

Porovnať

73,81  (9.36 %) 66,90 

Porovnať

Dámsky horolezecký úväzok Camp Aurora

82,06  (19.69 %) od 65,90 

Porovnať