Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať powerbanku

Dobre zvolená powerbanka môže byť viac než len praktickou zálohou energie pre váš mobil. Zvlášť pokiaľ ju chcete brať na dlhšie výpravy bez prístupu k elektrine. Prezradíme, na čo všetko sa pri jej výbere zamerať. Aj aké ďalšie funkcie vám na cestách môžu uľahčiť život.


Obsah

 

Úvod

Náš život je pretkaný technológiami. Využívame mobily, navigácie, prenosné počítače, inteligentné hodinky alebo napríklad foťáky. A všetky tieto nevyhnutnosti majú baterku. Baterku, ktorá má iba obmedzenú kapacitu. Powerbanka sa hodí všade tam, kde nemáme prístup k zásuvke a potrebujeme svoje zariadenia nabiť. Môže to byť na služobných cestách, pri dlhšom pobyte v prírode alebo na cestovateľských výpravách mimo bežnej civilizácie. Moderné externé batérie ale majú navyše aj niektoré funkcie, ktoré zvlášť na dlhších výpravách oceníte. Aj na to sa dnes pozrieme!

 

Na čo sa zamerať pri výbere powerbanky

Zauvažujte, kde ju budete najčastejšie využívať a čo všetko budete chcieť nabíjať. To je úplný základ, ako by ste mali správne vyberať powerbanku. Pozrime sa, na čo sa ešte zamerať a čo si pri výbere všímať.

1. Urobte si zoznam zariadení, ktoré potrebujete na cestách nabíjať. 

Zamerajte sa na kapacitu ich batérie, konektory, ale napríklad aj počet zariadení. Akú veľkú kapacitu powerbanky budete potrebovať, zistíte sčítaním kapacít jednotlivých zariadení.

2. Počítajte so stratou pri prenose

Pri nabíjaní zariadenia powerbankou dochádza k strate energie pri prenose. Odporúčame preto zaobstarať si powerbanku s kapacitou asi o 20% väčšou ako je vypočítaná kapacita, ktorú budete potrebovať.

3. Bude powerbanka zálohou iba pre vás, alebo má pomôcť viac ľuďom?

S väčším počtom ľudí musíte počítať s väčším množstvom zariadení, ktoré môžu powerbanku potrebovať. To je zásadné informácie pre nutnú kapacitu powerbanky.

4. Môžete potrebovať rýchlu záchranu?

Powerbanka môže mať funkciu rýchleho dobíjania. To sa môže hodiť pre rýchle nabitie mobilu a privolanie pomoci, alebo ranné rýchly refresh inteligentných hodiniek. Pozor, funkciu rýchleho nabíjania musí podporovať aj prístroj, ktorý chcete nabíjať.

5. Zamerajte sa aj na ďalšie funkcie, ktoré powerbanky ponúkajú. 

Niektoré môžu byť príjemným vylepšením, iné zachraňujú v nebezpečenstve. Powerbanka môže byť zároveň svietidlom, alebo môže mať aspoň SOS svetlo. Niektoré powerbanky vedia naštartovať automobil a iné je možné nabiť pomocou slnečnej energie. Skvelou vychytávkou je možnosť bezdrôtového nabíjania, nabíjania notebooku, ale aj 12V výstup ako v aute.

 

Kapacita powerbanky

Prvý z parametrov, ktorý vás bude pri každej powerbanke zaujímať. Pred tým, než začnete riešiť konkrétnu kapacitu, odporúčame zostaviť si zoznam prístrojov, ktoré na cestách mávate. Bude to len váš mobil alebo mobily celej výpravy? Môžete potrebovať nabiť notebook, foťák alebo napríklad svietidlo?

 

Kapacita powerbanky

 

Charakteristika

Do 9 000 mAh Powerbanka na každodenné používanie. Využijete ju počas bežného pracovného dňa, ale aj na kratšom výlete. 
10 000 až 19 000 mAh Je možné s ňou vyraziť na niekoľko dní. Váš smartphone dobije až 5-krát, alebo pomôže viacerým zariadeniam. 
20 000 mAh a viac Táto powerbanka už zvládne dlhší pobyt v prírode, väčší počet zariadení a spoľahlivo aj notebook. 

 

Aktuálnym hitom sú powerbanky s obrovskou kapacitou, ktoré vedia nabiť viac energeticky náročnejších zariadení. Udržia v chode aj váš notebook, keď sa rozhodnete pracovať mimo civilizácie ako správny moderný nomád. Alternatívou k nim sú prenosné nabíjacie stanice, ktoré využijete na odľahlej chate alebo ako ďalší záložný zdroj UPS. Zaistia plný komfort moderných zariadení aj v náročných podmienkach. Navyše sa dajú nabíjať zo solárneho panelu.

   

 

TEST: Nabíjacia stanica Crossio LifePower 600

Česká značka Crossio ponúka nabíjajúcu stanicu LifePower 600. Ako táto vychytávka obstojí na cestách po ďalekom Fínsku? Otestoval ju pre vás musher Ján Svoboda.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Nabíjanie powerbanky

Powerbanku predsa nabijem doma zo zásuvky. Iste, to je základná možnosť. Môžete ale tiež zvoliť powebanku, ktorú je možné pripojiť na solárnu nabíjačku. Alebo môžete zvoliť powebanku, ktorú je možné nabiť vo vašom vozidle pri presune medzi tábormi. Pre cyklistov je skvelým riešením nabíjanie powerbanky z dynama. Na dlhý trek môžete pribaliť varič, ktorý vie silu ohňa premeniť na elektrinu.

TIP: Viac solárnych panelov s powerstanicami je možné prepojiť pomocou solárnej káblovej redukcie Crossio SolarBridge Octopus. Super vychytávka na dlhý pobyt mimo civilizácie. 

Ako ušetriť takmer štvrť kila v krosne? Powerbanka s kapacitou 10 000 mAh, ale s rýchlonabíjaním. 

 

Hmotnosť powerbanky

Dôležitý parameter pre všetkých, ktorí sa v prírode spoliehajú iba na vlastné sily. A čo sa budeme rozprávať, každý gram navyše je zbytočný. Dobre preto zvážte, aký priestor v batohu ste ochotní powerbance prenechať.

Pri výbere preto zvážte, akú veľkú kapacitu powerbanky naozaj potrebujete. Stále totiž platí, že čím väčšia je jej kapacita, tým tiež narastá jej váha. Powerbanky do 10 000 mAh môžu mať váhu okolo 200 g. Akonáhle sa ale poobzeráte po powerbanke s kapacitou okolo 20 000 mAh, bude už jej váha cez 400 g.

Pokiaľ sa teda dostanete aspoň jednu za čas do civilizácie, môžete premýšľať nad kúpou powerbanky s nižšou kapacitou, ale s možností rýchleho nabíjania. Dáte si niekde horúcu polievku alebo kávu a zatiaľ sa vaša powerbanka môže v kľude dobíjať.

TIP: Hľadáte naozaj rýchle nabíjanie? Pozerajte sa na powebanky s USB C. Klasické USB totiž obvykle vedia nabíjať maximálne 10W, pri USB C je to už 100W. To je podstatne viac.

 

Výstupy 

Sú dôležité pre to, aké zariadenia pôjdu powerbanku nabíjať, ale aj ako rýchlo. Avšak k powerbanke môžete zaobstarať praktický kábel s rôznymi konektormi a tým rozšíriť jej využitie.

 

Funkcie, ktoré rozhodne oceníte

Ak plánujete voziť powerbanku na výpravy, kde sa musíte spoliehať len na vlastné sily, pozrite sa na nasledujúce funkcie. Môžu vám uľahčiť život, ale aj vás zachrániť v ťažkej situácii.

  1. SvietidloPowerbanka s integrovaným LED svietidlom vám ušetrí priestor v batohu. Klasické svietidlo môžete nechať doma.
  2. SOS svetlo – Nehody sa nevyhýbajú ani tým najskúsenejším. SOS svetlo v powerbanke môže vašu záchranu skrátiť o dôležité minúty.
  3. Štartovanie vozidla – Výborná vychytávka, ktorá vám pomôže naštartovať vaše vozidlo na ďalekej výprave, ale tiež aj ráno pred domom, keď začnú mrazy. Tzv. štartovacie powerbanky dokážu naštartovať silné vozidlo rovnako ako dobiť mobil alebo notebook.
  4. 12V výstup ako v aute - Tzv. cigaretový konektor, ktorý vie rozšíriť využitie powerbanky o zariadenia, ktoré by ste normálne nabíjali vo vašom aute. Niektoré powerbanky môžete cez tento konektor tiež nabíjať.
  5. Bezdrôtové nabíjanie – Powerbanky s funkciou bezdrôtového nabíjania vyzerajú ľúbivo, ale ich využitie v teréne je obmedzené. Je lepšie nechať si ju v kancelárii a do terénu si zaobstarať powerbanku s káblom, ktorý zaistí stabilný prenos energie a menšie straty pri prenose energie. Efektívnosť bezdrôtového nabíjania je niekde medzi 60 - 70% nabíjania káblom. A v teréne nechceme mrhať energiou.
  6. Solárne powerbanky – Vyzerajú prakticky. Avšak powerbanku, ako každú batériu, je lepšie nevystavovať vysokým teplotám. A to sa s nabíjaním na priamom slnku príliš nezlučuje. Odporúčame preto radšej si zaobstarať powerbanku a zvlášť solárny panel. Samotná batéria má byť vždy bokom v tieni.

 


Milujete divoké rieky? Zabaľte powerbanku do nepremokavého vodáckeho vaku. Ona vodu nerada. 

 

Ako ochrániť powerbanku 

Pretože vyberáme powerbanku do prírody, treba jej poskytnúť patričnú ochranu. Základom je udržať ju mimo rozpálené slnko, vodu, ale aj ju ochrániť pred mrazom. Nie je potrebné kvôli tomu hľadať powerbanku so špeciálnymi vlastnosťami. V praxi sa skvele osvedčil nepremokavý vodácky vak, nepremokavá taška na bicykel alebo nepremokavé púzdra. Pre zahraničné cesty odporúčame pribaliť zodpovedajúce cestovný adaptér do zásuvky, na mieste potom nebudete nemilo prekvapení inou zásuvkou.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archív autora, pixabay.com, unsplash.com 

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

16,45  (15.5 %) 13,90 

Porovnať

37,07  (19.34 %) 29,90 

Porovnať

57,69  (22.17 %) 44,90 

Porovnať

20,58  (8.16 %) 18,90 

Porovnať

32,95  (18.36 %) 26,90 

Porovnať

47,38  (28.45 %) 33,90 

Porovnať

32,95  (36.57 %) 20,90 

Porovnať

125,00  (7.78 %) 115,27 

Porovnať