Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať ideálne topánky na chôdzu

Určite máte v skrini pár športových topánok. Takých tých univerzálnych, čo sa v nich dá dobre popobehnúť, sú fajn na prechádzku, ale asi tušíte, že na dlhšiu chôdzu nemusia byť najvhodnejšie. Zvlášť ak chcete chodiť pravidelne na dlhé trasy. Na čo všetko sa zamerať pri výbere?


Obsah

 

Úvod

Prečo je dôležité investovať do obuvi na chôdzu? Zatvorte oči a predstavte si, ako došľapujete pri behu. A teraz znova a pre zmenu si predstavte, ako vaše chodidlo došľapuje pri chôdzi. Vnímali ste ten rozdiel? Ak nie, tak si nájdite pokojné miesto a skúste si to. Stačí sa prejsť napríklad doma v obývačke.


Popisok: Milujete dlhé výpravy prírodou bez ľudí? Chce to dobré topánky, kvalitné outdoorové oblečenie a pohodlný turistický batoh

 

Došľap pri chôdzi a behu

Pri klasickom kroku, či už je pomalý alebo veľmi rýchly, sa so zemou ako prvá stretne vaša päta. Na druhej strane pokiaľ bežíte, dotkne sa chodidlo zeme niekde v prednej polovici. Preto je dôležité, zvlášť pre dlhé trasy, voliť správnu obuv, ktorá poskytne patričnú oporu a stabilitu. Topánky by mali byť tlmiace v pätovej časti, mať torznú fixáciu uprostred a byť pružné v špičke.

 

7 zlatých pravidiel pre dobré topánky na chôdzu

Nikto z nás netúži po otlakoch, odreninách a zbytočnej bolesti nôh z nevhodnej obuvi. Navyše nezabúdajme, že v našom tele je všetko prepojené so všetkým, takže zle zvolená obuv môže znamenať nadmernú záťaž pohybového aparátu as tým spojené riziko veľkej bolesti chrbta a kĺbov.

1. Pohodlie je nadovšetko. 

Obuv na chôdzu by sme vždy mali voliť tak, aby nám bola pohodlná, už keď ju skúšame. Nespoliehajte sa, že sa tzv. rozchodí. Topánky by mali dobre sedieť na päte, poskytovať dostatok priestoru pre prsty av strednej časti chodidla by mali tesne priliehať.

TIP: Do topánok na turistiku sú ideálne outdoorové ponožky. Podporí správnu cirkuláciu vzduchu, dobré odvádzanie vlhkosti a zaistí maximálny komfort. 

2. Ohybnosť dáva väčšiu voľnosť. 

Špička topánky by mala byť poddajná a umožňovať hladký pohyb v teréne aj na rovnejšom povrchu.

3. Bez dobrej stability to nepôjde. 

Akonáhle topánky obujete, mali by ste cítiť stabilnú oporu po celej dĺžke aj šírke chodidla. Tento pocit by mal pretrvávať aj pri prvých krokoch. Pätná časť by mala byť tuhšia s dostatočným odpružením.

4. Zvážte, v akom teréne sa najviac pohybujete. 

Možno vás to prekvapí, ale chôdza v prírode je pre chodidlá a oporný systém tela oveľa menej namáhavá, než dlhý pochod po asfaltovej ceste alebo betónových chodníkoch. Sústreďte sa na povrch, po ktorom plánujete trasu.

Popisok: Vyzerá to na peknú prechádzku v zeleni. Kĺby ale budú celý čas kompenzovať spätné rázy tvrdého povrchu, po ktorom si vykračujete.

5. Rešpektujte jedinečnosť vašich nôh. 

Máte vybočené palce, valgózne členky, vysoký priehlavok, široké chodidlá alebo kožné problémy? Všetko je dôležité a na nič nesmiete zabudnúť.

TIP: Pohodlie zvýšeného tlmenia nárazov, nohy bez pľuzgierov i oporu pre rôznu výšku klenby zaistí športové vložky do topánok

6. Počasie je premenlivé, ale v dobrých topánkach na tom nezáleží. 

Plánujete dlhé výpravy v horúcom počasí počas leta alebo sa dokonca presúvate niekam na juh? Potom určite siahnete po ľahkej vzdušnej obuvi. Úplne odlišný materiál s funkčnou membránou sa potom bude hodiť do vlhkého a chladného počasia. Za dažďa môžu sa mnohé povrchy veľmi kĺzať, preto je dobré zamerať sa aj na podrážku.

TIP: Odolnosť obuvi voči výkyvom počasia predĺži dobrá starostlivosť. Odporúčame pravidelne obuv čistiť špeciálnymi prostriedkami, dobre vysúšať a používať pravidelne kvalitné impregnáciu.

7. Správna veľkosť obuvi môže byť kľúčová. 

Určite si viete vybrať topánky patričnej veľkosti, ale nezabudnite, že pri dlhej chôdzi začnú nohy natekať a obuv, ktorá sa ráno zdala pohodlná, sa môže zmeniť na mučiaci nástroj. Odporúčame preto kupovať topánky radšej o pol čísla až číslo väčšie, dbať na dostatočný priestor pre prsty a cez priehlavok a skúšať ich radšej v popoludňajších hodinách na hrubšiu ponožku.

Tip: Odporúčame obstaranie aspoň dvoch párov topánok na turistiku. Podľa škandinávske štúdie totiž striedanie topánok znižuje riziko zranenia spôsobené chôdzou o viac ako tretinu.

Viete, že...?

  • dĺžka vašich chodidiel nemusí byť na oboch nohách rovnaká? Rozdiel môže byť až pol centimetra.
  • chodidlá sú večer výrazne väčšie? Po celom dni majú väčší objem a sú teda dlhšie aj širšie. Aj preto odporúčame skúšať obuv skôr v popoludňajších hodinách.
  • pri chôdzi so záťažou na chrbte je chodidlo o niečo dlhšie? Navyše sa prsty na nohách pri každom kroku posúvajú do špičky topánky. Odporúčame preto kupovať obuv, ktorá je aspoň o centimeter dlhšia ako chodidlo.
  • správne obúvanie predlžuje životnosť obuvi? Pri obúvaní uzavretej topánky odporúčame používať nazúvaciu lyžicu. Zabránite tak zlomeniu časti okolo päty, ktoré spôsobuje podráždenie achillovej šľachy a pľuzgiere.

 

Iné topánky na asfalt a iné do hôr?

Na tvrdom povrchu potrebuje chodidlo ďaleko viac odpruženia, než pri chôdzi po cestičkách medzi poľami. Ak plánujete dlhú výpravu v náročnejšom teréne, bude dobré zvážiť nákup obuvi s vyšším komínom, teda tzv. členkovú obuv. Vyššie topánky chránia členky pred podvrtnutím alebo vniknutím nečistôt.

Pre výpravy do hôr na ťažko, s plným batohom, na niekoľko dní odporúčame poriadne pohorky. Nohám poskytujú zvýšenú oporu a ochranu aj v veľmi náročnom teréne. Často sú vybavené vysokou obsádzkou, ktorá zabraňuje okopávaniu topánok pri prechádzaní suťovísk.

TIP: Ste milovníkom zimnej turistiky alebo radi zdolávate náročnejší terén s ľadom a blatom? Potom sa vám budú hodiť nesmeky, ktoré nasadíte na vašu obvyklú obuv.

 

Zdravé chodenie na boso

Nie ste si istí, či je barefoot obuv vhodná aj na dlhé výpravy do terénu? Áno, je. Avšak je tu jedno veľké ALE. S bosou chôdzou začínajte zvoľna, a ak vaše nohy ešte nemajú skúsenosť s barefoot obuvou, nie je vhodné ju voliť na dlhú výpravu do hôr. Radšej si zvykajte pomaly a začnite kratšími trasami po okolí.


Popisok: Aj keď chôdza naboso v kulisách zapadajúceho slnka vyzerá romanticky, odporúčame poskytnúť chodidlám ochranu kvalitných barefoot topánok.

 

Na druhej strane pre skúsených má barefoot obuv mnoho predností. Chodilo získava mnoho podnetov v rôznorodom teréne a je nútených pracovať viac ako v klasickej obuvi. Časom sa to prejaví na lepšej práci i stabilite celých dolných končatín.

 

Topánky pre Nordic Walking 

Nordic Walking u nás stále nadobúda na popularite. Aké topánky si vybrať na chôdzi s paličkami? Dobrou voľbou sú ľahké športové topánky s dostatočne ohybnou podrážkou. Do chladného počasia a náročnejšieho terénu môžeme zvoliť nízke trekové topánky. A ak milujete chôdzu naboso, nebojte sa siahnuť po obľúbených barefoot outdoorových topánkach.


Popisok: Bude to severská chôdza alebo skôr využijete trekingové palice?

 

Topánky na chôdzu v rôznom počasí aj teréne

Škála vhodnej obuvi je obrovská. Pripravili sme preto prehľad základného rozdelenia topánok podľa terénu, počasia, ročného obdobia aj osobných preferencií.

 

 

Skinners

 

Ľahké ponožkotopánky, ktoré ľahko zbalíte do vrecka, ale chodidlám poskytnú skutočne len základnú ochranu. Odporúčame iba pre skúsených bosochodcov. Ostatným iba na kratšie prechádzky do nenáročného terénu.

 

Barefoot

 

V barefoot obuvi môžete vyraziť do mesta aj do terénu. Pokiaľ s bosou chôdzou začínate, je vhodná len na krátke výpravy do menej náročného terénu.

 

Sandále

 

Športové sandále môžu byť vybavené priľnavou podrážkou aj odpruženou medzipodrážkou, takže poskytnú oporu, ale aj dobrú absorpciu nárazov. V letných mesiacoch je môžete smelo zvoliť aj na dlhú chôdzu. Do náročnejšieho terénu, kde hrozí poranenie prstov, odporúčame voliť sandále so špičkou.

Ľahká obuv na chôdzu 

Zvlášť v letných mesiacoch oceníte na ľahšom treku topánky z priedušných materiálov. Na druhú stranu sa ale hodí, ak majú membránu, ktorá udrží vaše nohy v suchu aj vo výdatnejšom daždi.

Obuv pre mestskú turistiku

Chcete vyraziť po pamiatkach a architektonických skvostoch? Na celodennom výlete za krásami urbanistiky oceníte hlavne pohodlie a príjemný design, v ktorom do mestského prostredia dobre zapadnete.

Topánky na chôdzu po spevnených cestách

Asfalt a betón sú pri dlhej chôdzi doslova výzvou pre naše kĺby. Spätný náraz dáva zabrať kolenám pri každom kroku. Ak plánujete dlhé cesty po cestách, vyberajte obuv so solídnym odpružením.

Treková obuv na dlhé výpravy

Topánky na niekoľkodňové túry v teréne či prechody hôr musia poskytnúť dostatočnú oporu, tlmiť nárazy a chrániť chodidlo pred úrazom aj nepriazňou počasia. Nižšia treková obuv je skvelá pre rýchlejšiu dynamickú chôdzu v teréne bez väčších nástrah. Členkovú trekovú obuv zvoľte na trek, ktorý je v náročnom teréne a kde tak potrebujete väčšiu stabilitu.

Pevné pohorky a špeciálne topánky na ferraty

Pre vysokohorskú turistiku s ťažkým batohom na chrbte sú vhodné celokožené pohorky. Poskytujú dostatočnú oporu celému telu aj stabilitu na veľmi náročných, nespevnených cestách. Špeciálne topánky na ferraty majú vysokú torznú tuhosť a podrážku prispôsobenú pre skalnatý povrch.

Zimné topánky na chôdzu

Ani zima nás nezastaví. Len je chôdza v zime potreba prispôsobiť oblečenie aj obutie. Topánky nás musia udržať v bezpečí aj na zľadovatených cestách a poskytnúť dostatok tepla. Odporúčame kombinovať ich s kvalitnými ponožkami z merino vlny.

 

Kedy je čas topánky vymeniť za nové?

Podľa Atlantic Spine Clinic je potrebné meniť obuv na chôdzu po troch až piatich mesiacoch, pokiaľ chodíte aspoň 45 minút denne trikrát až štyrikrát v týždni. Po tejto dobe totiž stratí schopnosť poskytovať dostatočnú oporu a absorbovať nárazy pri chôdzi.


Viete, že...?

  • Dobre zvolená obuv na chôdzu pomáha znižovať bolesť nôh pri niektorých ochoreniach? Podľa štúdie uverejnené v Clinical Biomechanics, Bristol „topánky s dobrými vlastnosťami znižujú tlak na pätu a bočný tlak v prednej časti chodidla a zvyšujú tlak v strednej časti chodidla. Topánky s dobrými vlastnosťami môžu podporovať efektívnejší spôsob chôdze od päty k špičke u ľudí s dnou.” Ak trpíte nejakými neduhmi, je zvýšená pozornosť pri výbere obuvi na chôdzi kľúčová.

 

Nech už zvolíte akúkoľvek obuv, prajeme vám veľa nachodených kilometrov a skvelých zážitkov. A pamätajte, dobre vybrané topánky chránia vaše nohy pred pľuzgiermi, odretou achilovkou a boľavými členkami.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroj: pixabay.comunsplash.com, archív 4camping, ncbi.nlm.nih.gov, atlanticspineclinic.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

54,00  (51.17 %) od 26,37 

Porovnať

181,03  (35.43 %) 116,90 

Porovnať

Dámske sandále Teva Terra Fi Lite

96,00  (45.94 %) od 51,90 

Porovnať

77,00  (14.42 %) od 65,90 

Porovnať

141,00  (44.75 %) od 77,90 

Porovnať

65,94  (48.59 %) od 33,90 

Porovnať

108,00  (38.06 %) od 66,90 

Porovnať

Dámske sandále Teva Verra

80,00  (40.13 %) od 47,90 

Porovnať