Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať helmu na bicykel?

Povinná je zo zákona cyklistická detská prilba pre deti do 10 rokov v meste aj mimo obce. Pre dospelých cyklistov je prilba povinná vždy, keď idú mimo obce. Helma môže byť v určitej chvíli tým jediným, čo vás ochráni pri páde, ktorý môže mať bez ochrany hlavy fatálne následky.


Obsah

 

Úvod

Helma by mala byť súčasťou cyklistickej výbavy každého jazdca. Prečo? Pri páde väčšinou letí jazdec nekontrolovane po hlave cez riadidlá. Viac ako 70 % cyklistov, ktorí zomrú na slovenských cestách, nemá podľa štatistík Polície SR na hlave helmu. Správna helma pri páde rozloží úder do hlavy a stlmí silu nárazu. Vyberte si s naším článkom helmu na bicykel, ktorá vám raz možno pri páde zachráni život.

 

Ako si vybrať helmu?

Pri výbere helmy existuje niekoľko aspektov, ktoré by ste mali sledovať. Vždy sa zaujímajte o nasledujúce parametre helmy:

  • certifikácia a bezpečnostné normy
  • do akého terénu je helma vhodná
  • váha, technológia výroby a veľkosť helmy

 

Certifikácia a bezpečnostné normy

Nekupujte helmu, ktorá nespĺňa minimálne bezpečnostné limity a certifikáciu STN EN 1078. Pri niektorých helmách sa môžete navyše stretnúť s bezpečnostným systémom MIPS (Multidirectional Impact Protection System). Ide o dodatočný spôsob ochrany. Vnútri helmy je v takom prípade vložka pripnutá gumičkami. Pri páde a zaseknutí helmy môže hlava ešte spomalene pokračovať v pohybe. Vložka tak zmierňuje intenzitu rotačnej sily pôsobiacej na hlavu.


MIPS predstavuje dodatočnú ochranu hlavy pri bočnom náraze. Helmy s týmto bezpečnostným prvkom patria k tým najkvalitnejším, ale aj drahším modelom. Na obrázku je napr. MIPS pri helme Uvex Unbound.  

 

Výber helmy podľa terénu 

Pred samotným nákupom si ujasnite, kde budete jazdiť a na akom bicykli. Na rôzne aktivity sú vhodné rôzne prilby. Rozlišujú sa prilby napr. na cestný bicykel, horský bicykel, prilby pre BMX a prilby pre freeride. Podľa spôsobu použitia si ich môžete vyfiltrovať aj v našom e-shope.

Cestné prilby poznáte podľa veľkého množstva vetracích otvorov. Hodia sa preto na dlhé trasy. Cieľom cestných prilieb je maximálne odvetrávanie a čo najnižšia hmotnosť. Prednou časťou pri jazde prúdi chladnejší vzduch a zadnou časťou vetracími otvormi teplý vzduch uniká. Cestné prilby nemajú štít proti slnku a ich tvar je aerodynamický, aby zaistil čo najmenší odpor vzduchu.

Prilba pre MTB a All Mountain na horský, trekingový aj krosový bicykel je robustnejšia, má menšie vetracie otvory. Navyše má vpredu štít proti slnku a viac chráni zátylok hlavy.


MTP helmy musia zvládnuť pády v teréne. Oproti cestným majú šilt a sú viac pretiahnuté dozadu, teda kryjú zátylok pre prípad pádu saltom na chrbát. 

 

Prilby na BMX sú o poznanie viac uzavreté, majú minimum vetracích otvorov. Sú viditeľne guľatejšie, prekrývajú zátylok a sú odolnejšie voči nárazom. Používajú sa aj na kolieskové korčule alebo skateboard.

Prilby na freeride a downhill kryjú kompletne hlavu aj bradu a majú predný štít. Všetko je spojené do jedného celku, preto sa im hovorí integrálne. Táto prilba kryje celú hlavu a súčasťou jednoliatej konštrukcie helmy je aj ochrana brady. Ich hmotnosť je s ohľadom na konštrukciu väčšia, počet vetracích otvorov nízky. Frekvencia pádov a ich povaha si to ale vyžaduje. S obyčajnou helmou vás po páde v teréne čaká v lepšom prípade niekoľko stehov na brade, v horšom prípade návšteva stomatochirurgie.

 

Váha, technológia výroby a veľkosť helmy

Veľkosť helmy je daná podľa obvodu hlavy v centimetroch. Zmerajte si hlavu krajčírskym metrom v najširšom mieste - cez čelo nad ušami a nad obočím. Rozsah býva u dospelých od 50 do 65 centimetrov.

Niektoré prilby sú vyrábané v jednej univerzálnej veľkosti a prispôsobujú sa hlave až pomocou upínacích mechanizmov. Niektorí výrobcovia vyrábajú dve, tri veľkosti prilieb.

Pre muža alebo pre ženu? Väčšina prilieb je určená mužom aj ženám. Také helmy majú označenie unisex. Existujú aj prilby špeciálne pre ženy. Rozdiel je však jediný. Pri zadnom doťahovacom koliesku je u dámskych heliem priestor na pretiahnutie copu.


Jazda bez helmy je oveľa riskantnejšia, než sa na prvý pohľad zdá. 

 

Vychytávky, ktoré sa môžu hodiť:

  • odnímateľný šilt na prednej strane
  • zabudovaná blikačka na zátylku
  • úchyt pre pripevnenie zadnej blikačky alebo čelovky
  • držiak na kameru
  • sieťka proti hmyzu vo vetracích otvoroch
  • vnútorná prateľná vložka
  • otváranie a zapínanie jednou rukou
  • čip NFC Medical ID, ktorý ukladá dáta o jazdcovi a umožňuje k nim prístup v prípade nehody cez smartfón

Na prvý pohľad pôsobia tieto vychytávky zbytočne. Majú ale svoje praktické výhody. Helma s vami vydrží roky, prepotené vankúšiky z helmy ale nechcete na hlave roky. Preto je skvelé, keď ich môžete zložiť a vyprať, alebo rovno vymeniť za nové. Blikačka vás môže zachrániť pred nehodou s automobilom. Vpádu zablúdenej osy pod helmu zabránia sieťky.

 

Ako správne nasadiť helmu 

Nákup správnej helmy je prvý krok, druhý zásadný je správne nasadenie helmy. Zle nasadená helma môže mať v konečnom dôsledku rovnaký efekt, ako keď helmu na hlave vôbec nemáte. Pri páde môže zle nasadená helma skĺznuť. Aby helma splnila svoj účel a chránila hlavu, musí perfektne sedieť. Čo to znamená?

  • helma nesmie tlačiť, nosenie má byť pohodlné,
  • je nasadená šiltom dopredu,
  • medzi bradu a zapínanie (resp. sponu pod bradou) sa zmestia max. 2 prsty,
  • zapínanie nesmie škrtiť,
  • jeden remienok musí viesť pred uchom, druhý za uchom, spájajú sa tesne pod ušným lalokom,
  • čelo s nasadenou helmou nesmie byť odkryté,
  • helma nesmie brániť vo výhľade.

Správne nasadená helma by mala byť uprostred čela, uši medzi popruhmi a pod zapínaním pod bradou by sa mali vojsť maximálne dva prsty. 

 

Nasadená helma by mala byť zhruba uprostred čela a nemala by byť príliš voľná. Na hlave by sa nemala hýbať. Urobte niekoľko pohybov do strán, dopredu a dozadu, pokiaľ sa hýbe, dotiahnite ju. Nastavenie helmy prebieha na dvoch miestach. Zapínaním pod bradou a mechanizmom v tylovej časti hlavy vo forme nastavovacieho kolieska.

Niektoré helmy majú tzv. fast adapting system. Popruhy je možné kedykoľvek jednoducho upravovať podľa potreby. Iné majú upínací systém monomatic, ktorý sa otvára a zatvára jediným stlačením tlačidla.

Nezabudnite sa pozrieť, aká je povinná výbava bicykla. Okrem toho na jazdu vrelo odporúčame pre väčšiu bezpečnosť okuliare. A nemyslíme tým nutne slnečné okuliare. V oku vás môže potrápiť vetvička, rovnako tak aj mucha.

 

Helma na bicykel pre deti

Dieťa sleduje na helme dva zásadné parametre, ktoré rozhodujú o nákupe. Obrázok a farba. Keď je jedno z toho zle, helmu je zbytočné kupovať. Občas ani splnenie týchto dvoch podmienok nestačí, aby si malý cyklista nasadil helmu v pokoji na hlavu. Môžete mu predčítavať zákony, podľa ktorých musí mať počas jazdy cyklista mladší ako 10 rokov ochrannú prilbu v meste aj mimo obce. Asi to nepomôže. Používanie helmy u detí vyžaduje rodičovskú trpezlivosť, dôslednosť, farbu a obrázok.


Nezanedbajte ani výber detskej helmy. Ide o viac ako len o jej obrázok a farbu. 

Pre rodičov pri výbere detskej helmy v zásade platia rovnaké podmienky, ako pri výbere helmy pre dospelého. Vzadu bývajú detské helmy trošku predĺžené pre väčšiu ochranu zátylku. Sústreďte sa na hmotnosť. Mala by byť čo najnižšia, aby bola pre deti pohodlná. Najľahšie detské helmy majú okolo 220 gramov.

Nezabudnite na znenie zákona o cestnej premávke: „Dieťa mladšie ako 10 rokov smie na ceste, miestnej komunikácii a verejne prístupnej účelovej komunikácii ísť na bicykli len pod dohľadom osoby staršej ako 15 rokov; to neplatí pre jazdu na chodníku, cyklistickom chodníku a v obytnej a pešej zóne.“

 

TIP: Nekupujte väčšiu helmu s tým, že do nej dieťa dorastie. Voľná helma je rovnaká ako žiadna helma. Helma by nemala spadnúť z hlavy ani vo chvíli, keď má dieťa rozopnutý spodný popruh.

 

Aj keď sa používa výraz helma na bicykel, berte ju aj na odrážadlo a cestné kolobežky. Koniec-koncov aj plastové motorky dokážu s malým jazdcom dosiahnuť nebezpečnú rýchlosť. Predné koleso sa pri nájazde na kameň alebo obrubník jednoducho zablokuje a dieťa letí zotrvačnosťou dopredu.

Všeobecne sa odporúča, aby sa helma po prvom páde vymenila za novú. U detí vám ale helma s najväčšou pravdepodobnosťou po prvýkrát spadne už doma ešte než vôbec vyjdete. Tieto drobné nehody helme našťastie nevadia. Vonku vám prajeme veľa úspešných kilometrov.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroj: pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Brašňa pod sedlo Just One Drive 3.0 S

10,00  (11 %) 8,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Uvex Kid 3

58,00  (20.86 %) od 45,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Bell Sidetrack II Youth

58,00  (34.66 %) 37,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Hamax Skydive

37,00  (51.62 %) od 17,90 

Porovnať

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať

Cyklistická prilba Uvex Active

100,00  (18.1 %) od 81,90 

Porovnať

135,00  (3.78 %) 129,90 

Porovnať