Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať čelovku (nielen) na beh

Dni sa nám pomaly krátia a pri rannom aj popracovnom behu sa tak čím ďalej tým častejšie budete noriť do tmy. Aby sa vôbec dalo pomýšľať na behanie za šera alebo dokonca po tme, je potrebné vybaviť sa čelovým svietidlom, takzvanou čelovkou.

       

Obsah

 

V záplave ponúkaných produktov sa však laik len ťažko zorientuje a rozličné parametre čeloviek potom pri výbere dokonajú vašu úplnú stratu. Pokúsili sme sa preto zostaviť krátkeho sprievodcu výberom bežeckej čelovky, vďaka ktorému by pre vás mala byť kúpa čelovky hračkou.

Či už beháte v meste, v parku alebo v prírode, bez svetla sa pri večernom behu nezaobídete. Jeho dostatočne výkonný zdroj totiž zaistí vašu dobrú orientáciu v priestore, v ktorom sa pohybujete aj možnosť včasnej reakcie na prípadné prekážky, zmeny smeru a terénu.

 

 

Svetelný tok

Najčastejšie je svetlo pri čelovkách charakterizované parametrom SVETELNÝ TOK s jednotkou jeden lumen (lm). Svetelný tok alebo aj svetelný výkon, nám priamo hovorí, ako veľmi bude zdroj svietiť. Pre lepšiu predstavu o tom, v akých hodnotách sa pohybujeme, uveďme príklad svetelného toku pri bežných volfrámových žiarovkách. 40 W žiarovka má svetelný výkon 400 lm, 60 W žiarovka je už na výkone 700 lm. Vhodná bežecká čelovka by mala mať výkon aspoň 100 lm.

Reálny výsledok, teda kvalitu osvetlenia však ovplyvňuje aj možnosť regulácie svetelného toku. Tá prebieha automaticky vo vnútri prístroja za pomoci mikročipu a jej výsledkom je stály svetelný tok po celú dĺžku životnosti batérie. Zvlášť lacnejším noname čelovkám z obchoďákov takáto funkcia chýba a aj keď výrobca uvádza rovnaký výkon ako u renomovaných značiek, už po pár minútach používania sa prejaví, s tým, ako sa znižuje kapacita batérie, postupne znižujúci sa svetelný tok a s tým aj znižujúca sa viditeľnosť.

 

Regulácia šírky svetelného kužeľa

Šírka svetelného kužeľa priamo určuje ako veľmi veľký priestor ste okolo seba schopní osvietiť. Teda, ako veľmi sa svetlo z čelovky rozptyľuje do okolia. Čím užšie budete mať kužeľ svetla, tým ďalej dosvietite, ale svetlo bude oveľa ostrejšie a zvlášť u viacerých výkonných čeloviek môže byť až nepríjemné.

Naopak široký kužeľ vám síce poskytne väčší prehľad nielen o teréne pred vami, ale aj priestore okolo vás. Niekedy je však takto rozptýlené svetlo nedostatočné na včasnú reakciu pri zmene terénu pri behu.

 

 

Červené svetlo

Niektoré prístroje sú vybavené okrem štandardných led diód aj červeným svetlom. Jeho výhodou je to, že neoslňuje a nepôsobí ostré svetelné odrazy od lesklých a hladkých plôch (ľad, sneh, sklo, voda). Uvítate ho, ak beháte s viacerými ľuďmi a nechcete ich pri posvietení do ich tváre oslepiť.

Červené svetlo na čelovke môže tiež dobre poslúžiť v hmle. Pokiaľ chcete vašu viditeľnosť v hmle zvýšiť ešte viac, zmeňte uchytenie čelovky. Zložte si ju z hlavy a pripnite si ju na pás, či hrudnú pracku. Svetlo toľko nenasvieti jemné kvapôčky pred vašimi očami a vy uvidíte o poznanie lepšie a ďalej.

 

Napájanie a výdrž batérií

Úplne kľúčový parameter. Bez energie vám čelovka svietiť nebude. Bohužiaľ sú medzi údajmi výrobcov obrovské rozdiely. Pri lacných „noname“ produktoch často uvádzajú hodnoty, ktoré hovoria, ako dlho to trvá, než čelovka úplne zhasne, ale nezohľadňujú vôbec fakt, že už oveľa skôr je viditeľnosť z dôvodu zníženého výkonu čelovky (vybitá batéria) tak nízka, že je prístroj fakticky nepoužiteľný. Renomovaní výrobcovia čeloviek (napr. Petzl, Led Lenser, Beal) väčšinou uvádzajú hodnoty reflektujúce skutočný úžitkový čas čelovky, teda čas, počas ktorého bude jej svetlo tak silné, že vám ešte poskytne dostatočný prehľad o okolitom teréne.

Typ zvoleného napájania je závislý predovšetkým na miere a spôsobe používania.

Na bežné užívanie vám skvele postačia čelovky s batériami AA alebo AAA. Tento typ napájania je najrozšírenejší a preto sú aj batérie ľahko dostupné.

Najlepší pomer cena/výkon, respektíve hmotnosť/kapacita, je najlepšou voľbou čelovka napájaná li-ion akumulátormi 18650. Tieto akumulátory takmer netrpia „samovybíjaním“, majú dlhú životnosť, ale sú horšie zohnateľné, musíte mať špeciálnu nabíjačku a sú menej odolné voči účinkom mrazu.

 

Komfort

Niekto je na pohodlie náročnejší, niekto menej, ale keď vás z čelovky bolí hlava, je niečo v neporiadku.

Pre bežcov je veľmi podstatné, abyčelovka perfektne držala na svojom mieste, nemala pri behu tendenciu nadskakovať alebo sa zosúvať do čela atď. Čím ľahšia a menšia čelovka, tým lepšie. Ak chcete výkonnú a pritom kompaktnú čelovku s dobrým rozložením hmotnosti a ťažiska, odporúčame vybrať prístroj s akumulátorom umiestneným vzadu na hlave. Nevýhodou však pre niekoho môže byť o trošku vyššia váha ako u čelovky s napájaním v tele.

Osobne dávame prednosť pásiku pred gumičkou, alebo šnúrkou, pretože obzvlášť pri dlhšom behaní má taká čelovka tendenciu sa zarezávať. Opäť je to ale vykúpené trochu vyššou váhou.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: tím 4camping

Zdroje: unsplash.com

 

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

65,00  (34 %) od 42,90 

Porovnať

86,00  (25.7 %) 63,90 

Porovnať

17,00  (24.12 %) 12,90 

Porovnať

54,00  (31.67 %) 36,90 

Porovnať

114,00  (31.67 %) 77,90 

Porovnať

32,95 

Porovnať

7,00  (15.71 %) 5,90 

Porovnať