Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako mazať bežky? Všetko, čo potrebujete vedieť

Jazda na bežkách je na pohľad krásna. Aby lyže pohodlne šli a šport bol príjemný aj pre lyžiarov, mal by myslieť nielen na techniku pohybu, ale aj na správne mazanie lyží. Preto sa dnes podrobne pozrieme, ako namazať bežky. 


Obsah

 

Úvod

Neprepadajte panike, ak neviete, ako namazať bežky. Nebudeme vám nahovárať, že to nie je veda. Profesionálni športovci majú len na servis a mazanie lyží tím pomocníkov. Prejdeme si postup, ako namazať bežky, ktorý zvládne aj začiatočník. Nezabudneme ani odporučiť vhodné vosky. A pre tých, ktorí jednoducho vosk nechcú nikdy riešiť, načrtneme aj ďalšie možnosti a typy bežiek, ktoré vosk nepotrebujú.

 

Zoznámte sa s lyžami

Než sa pustíte do samotného výberu voskov, pozrite sa, ako sú bežky konštruované. Spodnú časť lyží tvorí sklznica. Tú si môžeme rozdeliť na tri časti.

  • Pri špičke a vzadu je sklzná časť, ktorá slúži na sklz.
  • V prostrednej časti sklznice je mazacia komora, ktorá je dôležitá pri odraze. Stretnete sa tiež s označením odrazová zóna, stúpacia komora.

Časť zvaná stúpacia komora je dôležitá pre mazanie, preto sa na ňu pozrieme ešte bližšie. Je dlhá zhruba 65-75 centimetrov. Končí zhruba pri päte viazania a začína jednu dĺžku lyžiarskej topánky pred viazaním. Do tejto stredovej časti sa aplikujú stúpacie vosky (u nás na webe si ich ľahko vyfiltrujete). Stredovú časť pri lyžovaní klasickou technikou vlastnou váhou zaťažíme a vďaka vosku sa bežka zarazí, neodchádza a pomôže nám s odrazom vpred.

Tip
Dĺžku a umiestnenie mazacej komory si nechajte zmerať v odbornom servise, alebo v obchode, kde bežky kupujete. Len profíci ju určia najpresnejšie podľa hmotnosti lyžiara a tvrdosti lyže. Rovnako vám povedia, ako namazať bežky.

Tip 
Dĺžku mazacej komory si môžete orientačne určiť aj doma. Budete potrebovať jedného pomocníka a liehové fixky. Lyžiar sa postaví na obe bežky, nohy rovnobežne, neprenáša váhu ani na jednu, ani na druhú stranu. Druhá osoba pod stredom podsúva papier. Miesto, kde ide papierik voľne pretiahnuť, sa nazýva mazacia komora. Toto miesto vyznačí liehovou fixkou na boku bežky. Takto označená mazacia komora má cca 65-75 centimetrov. 


Pred samotným mazaním lyží je dôležitá príprava.

 

Ako namazať bežky - príprava

Trochu predpokladáme, že ste lyže po návrate z poslednej vychádzky neošetrili a namiesto toho rovno padli únavou. Všetok servis tak máte pred sebou. Bežky je potrebné pred samotným voskovaním riadne vyčistiť.

Odmastite ich, zdrsnite. Ako?

  • Najprv lyže očistite kefou, škrabkou a zbavte ich predošlého vosku. Ideálne je bronzový alebo medená kefa. Pohyb sa vykonáva od špičky k stredu a ďalej od stredu ku koncu lyže. Vhodný je aj syntetický korok so šmirgľom.
  • Očistenie môže výrazne uľahčiť tzv. zmývací roztok. Na odrazovú zónu zmývač a na sklznú časť zmývač s fluórom. Sklznicu potom ešte utrite špeciálne čistiacou utierkou na bežky.

Teraz máte bežky čisté a môžete sa pustiť do hlavnej úpravy.

Pokiaľ máte v pláne klasické bežkovanie, ohraničte si stúpaciu medzeru. Nalepte podľa potreby z oboch strán na kraje papierovú lepiacu pásku.

Čo ovplyvní spôsob mazania?

  • lyžiarsky štýl (klasika alebo korčuľovanie),
  • vonkajšia teplota,
  • typ snehu,
  • pokročilosť lyžiara.

 

Ako namazať bežky - voskovanie sklznej časti a bežiek na korčuľovanie

Cieľom je maximálny sklz lyže. Vo chvíli, keď začne sklznica belieť, je to známka vysychania. Najvyšší čas venovať jej potrebnú starostlivosť a ošetriť ju parafínom alebo sklznými voskami, ktoré si u nás v eshope ľahko vyfiltrujete.

Zatiaľ čo skate alebo korčuľovanie vyžaduje voskovanie celej lyže sklzným voskom, na klasiku sa sklzný vosk dáva len na sklznú časť lyže (zjednodušene povieme, že dopredu a dozadu).

Upínacie zariadenie na servis lyží
Pokiaľ to s bežkami myslíte vážne, je ideálne zaistiť aj vhodné náradie a stôl. 

Lyže si dajte na voskovací stôl a upevnite svorkami. Ďalej si pripravte žehličku a parafín. Hoci je žehlička bežnou výbavou každej domácnosti, kúpte si radšej špeciálnu žehličku na vosky. Stará žehlička na bielizeň vám môže poslúžiť rovnako, ale býva alchýmia trafiť správnu teplotu na žehlenie vosku.

Naneste parafín alebo vosk na sklznicu a rovnomerným pohybom ho zažehlite. Nechajte ho 10 minút vychladnúť. Zažehlenie môžete znovu opakovať, aby sa parafín lepšie vsiakol do lyže. Potom ho odstráňte zo sklznice - najprv zo žliabku a potom zo sklznice ako takej. Na kefu pri čistení už toľko netlačte. Lyže očistite a naposledy vykefujte jemnou nylonovou kefou.

Tip
Ak sa nechcete trápiť so žehličkou, kúpte si tekuté sklzné vosky - tzv. liquidy. Po cca 15 minútach, kedy nastriekaný vosk na sklznej časti zaschne, ho vykefujte nylonovým kefou, alebo korkom.

 

Ako voskovať stúpaciu medzeru

Voskovanie stúpacej medzery je nutnosť pre bežkárov, ktorí plánujú klasiku a nemajú v stúpacej časti inú formu protišmyku (napr. nanogrip, šupiny, mohérové pásky). Klasická technika predstavuje beh súpaž a striedavý beh. Obe lyže sú rovnobežne po celú dobu sklzu aj odrazu. Na voskovanie stúpacie medzery sa používajú stúpacie vosky. Stúpací vosk funguje v kopci ako záchranná brzda, ktorá zaistí, že lyže neodchádzajú dozadu a vy sa môžete poriadne odraziť.

Pevné vosky

Stúpacie vosky sa aplikujú len na stúpaciu komoru. Po plnej príprave lyží si vyberte správny vosk. Pri aplikácii tuhého vosku ho dajte na celú dĺžku mazacej komory a zažehlite ho špeciálne žehličkou. Potom ho musíte nechať cca 10 minút zaschnúť. Teraz si ideálne vezmite korok a všetko riadne zarovnajte. Vrstva vosku by mala byť natoľko hladká ako by bola neviditeľná. Mazanie pokojne zopakujte niekoľkokrát za sebou. Ideálne býva tak 5x. Ak máte hotovo, vyčistite stredový žliabok. Teraz už môžete vyraziť do stopy.

Tekuté vosky

Stúpacie vosky sú dostupné aj v tekutej podobe. Ide o tzv. klistre. Možno sa zdá, že bez žehličky bude voskovanie jednoduchšie, ale opak je pravdou. Nejde ani o univerzálne riešenie. Tekuté vosky sú lepivejšie. Vhodné sú na premrznutý, hrubý a špinavý sneh.

Ako namazať bežky tekutým voskom? Tekutý vosk na odraznú plochu musíte najskôr rozohriať. Ideálna je horúca voda alebo fén. Skvapalnený vosk sa aplikuje na stúpaciu komoru a potom sa rozotiera - rukou, ideálne ale roztieracou škrabkou. Vzniknutá vrstva by mala byť rovnomerná. Vosk sa rád lepí na oblečenie alebo na bežkársky vak. Z lyží by ste ho mali odstrániť ihneď po športovaní, alebo si na vosk nalepte obrúsky, aby ste nemali všetko ulepené.

Dvaja korčuliaci bežkári.
Stúpací vosk sa používa na klasické lyžovanie. Na korčuľovanie je po celej dĺžke lyže sklzný vosk. 

 

Aký vosk na bežky

Pokiaľ máte v pláne stráviť celý deň na bežkách, odporúčame v stúpacej časti začať s podkladovými base vosky. Sú v tuhej aj tekutej podobe. Použite ich samozrejme len pokiaľ nemáte v stúpacej časti špeciálnu úpravu (napr. šupiny, nanovrstvu, mohérové pásky), ktorá s odrazom pomáha. Base vosk je prvá vrstva medzi sklznicou a samotným voskom podľa typu počasia.

Výber vosku je závislý na počasí, teplote a typu snehu.

  • Žlto označený vosk si spojte so slnkom. Je vhodný na slnečné podmienky a teploty nad nulou.
  • Červený vosk je bežkársky základ a svojím spôsobom musí pokryť ťažko odhadnuteľnú kvalitu snehu pri teplotách okolo 0.
  • Fialový vosk je na mierne mínusové teploty, lyžiari namiesto neho používajú skôr vosk modrý.
  • Modrý vosk býva používaný typicky v teplotách okolo mínus 5 stupňov.
  • Zelený vosk je na mrazivé počasie pod mínus 10 stupňov.

Z vyššie uvedeného je vidieť, že pre začínajúcich bežkárov a ich ľahšiu orientáciu v problematike je plne dostačujúca červený a modrý vosk. Hneď po návrate z trate je vhodné odstrániť vosk z lyží škrabkou alebo odstraňovačom. Lyžiam pomôžete, keď sklzné časti po vyčistení ešte ošetríte parafínom alebo sklzným voskom a necháte ich na lyžiach pokojne až do ďalšej jazdy. Než vyrazíte na trať, vosk opäť odstráňte a ošetrite sklznice voskom podľa aktuálneho počasia.


Preferujete klasickú jazdu v stope alebo drinu v podobe korčuľovania na čerstvo rolbovanom menčestri?

 

Riešenie problémov

Zlú aplikáciu vosku spoznáte tak, že lyže budú prešmykovať a riadne sa neodrazíte. Pokiaľ mazaciu komoru neodhadnete správne a namažete príliš dlhú časť, bežka v sklze nepôjde. Ak by ste ju odhadli príliš krátku, nevyužijete celý potenciál odrazu.

Kde je problém a ako namazať bežky, keď sa vám pri jazde stane, že sa bežky zasekávajú? Zrejme ste zvolili príliš mäkký vosk alebo máte na lyžiach príliš hrubú vrstvu. Ideálne je vosk na mieste stiahnuť a namazať tvrdším do nižších teplôt. Po namazaní chvíľu počkajte, vosk musí stuhnúť. Ak sa zasekáva znova aj za jazdy, skúste ho zájsť. Malo by stačiť pár stoviek metrov. Ak máte stále problém, bude to chcieť prevoskovať.

Problém zasekávania sa môže objaviť aj vtedy, keď je odrazová vrstva zjazdená alebo jednoducho príliš tenká. Budete musieť primazať.

Ako namazať bežky, keď vám lyže pri odraze pošmykujú? Zrejme ste zvolili príliš tvrdý vosk. Kryštáliky snehu sa nemajú ako zapichnúť, bude to chcieť mäkší vosk, teda ten do vyšších teplôt.

 

Lyže, pri ktorých vás nebude trápiť, ako voskovať

Voskovanie lyží pripadá nejednému začiatočníkovi ako alchýmia. Toľko rôznych voskov. A namiesto toho, aby rovno vyrazili na zasnežené kopce, riešia vonkajšiu teplotu, typ snehu. Našťastie aj pre tieto prípady existujú alternatívy. Sú to bežky skin a bežky so šupinami v oblasti stúpacej komory. V časti mazacej komory je skrátka špeciálna úprava, ktorá pri odraze zabráni preklzávaniu.

Bežky Rossignol
Pokiaľ sa nechcete trápiť nad tým, ako voskovať, hľadajte bežky so špeciálnou úpravou stredovej časti. 

 

Bežky so šupinami niekedy označujeme aj ako bežky s lisovaným protišmykom. Majú vylisované výstupky, ktoré z diaľky pripomínajú šupiny. Pri nákupe sa pozerajte po označení bežiek no wax, grip, multigrip. Šupiny sa už nevoskujú a vy môžete rovno vyraziť do stopy. Na druhú stranu šupiny lyže pri zjazde ľahko brzdia. Na bežky sa používajú už len sklzné vosky na udržanie zdravia sklznice.

Bežky skin majú v časti stúpacej komory niečo ako kožu alebo zvieraciu srsť, ale nie doslova. Používajú sa v nej mohérové pásky a mohérové protišmyky. Zmyslom je, aby lyže v smere išli hladko a proti smeru sa mohérové chĺpky vzpriečia a bežkár sa môže odraziť. Niečo ako keď hladíte zviera po srsti a proti srsti.

Vo výbere môžete naraziť aj na bežky s označením nanogrip. Po celej dĺžke sklznice majú nanovrstvu. Preto pri týchto bežkách zabudnite na akékoľvek mazanie. Ani sklzné časti, ani stúpacie medzery. Ich použitie je úplne univerzálne. Lyže fungujú v mínusových teplotách, ale aj v plusových.

Aby ste aj vy fungovali bez problémov, pozrite sa, ako sa obliecť na bežky. Potrebujete byť pripravení na rýchle spotenie, ale aj na ľadový vietor. Oblečenie, ktoré budete mať na sebe, musí zvládnuť oboje. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroj: Zdroje: archív 4camping.sk

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

18,00  (17.22 %) 14,90 

Porovnať

14,00  (36.43 %) 8,90 

Porovnať

14,00  (36.43 %) 8,90 

Porovnať

18,00  (28.33 %) 12,90 

Porovnať

18,00  (28.33 %) 12,90 

Porovnať

10,00  (31 %) 6,90 

Porovnať

10,00  (31 %) 6,90 

Porovnať