Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Páperový spacák Warg Stark 500

Zvažuješ kúpu nového spacáka, ale vieš, že ho budeš používať len pár dní v roku. Niektorí by rovno vyberali medzi náplňpu z umelého vlákna. Čo keď ale môžeš mať páperový spacák za ceny syntetického? Warg prichádza s modleom Stark, ktorý je naplnený 500 g kačacieho peria s plnivosťou 750 cuin. 

 

Obsah

Páperový spacák Warg Stark 500 je vyplnený kačacím perím s nadštandardnou plnivosťou 750 Cuin. Skvelý parťák na turistiku, kempovanie a cykloturistiku v období jar-jeseň.

 

Recenziu spracoval testerský tím časopisu Svet outdooru, ktorý od roku 1997 strávil 14 000 hodín preverovaním vyše 1000 výrobkov na stovkách výprav do celého sveta. Každej recenzii sa venuje niekoľko ľudí, vrátane horských vodcov a špičkových športovcov, a ich výsledok sa nedá kúpiť. Ďalšie recenzie nájdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Charakteristika


Názov:


500

Výrobca:

Warg

Produktový rad:

Stark

Určenie:

Pánske / Dámske

Hmotnosť: 1030 g
Vnútorný materiál: Nylon
Vonkajší materiál: Nylon Ripstop
Izolačná náplň: Kačacie perie
Zbalený rozmer: 35 x 17 cm
Komfortná teplota: 2 °C
Limitná teplota: -4 °C
Extrémna teplota: -20 °C
Strih: Múmia
Typ izolačnej náplne: Perie
Možnosť spojenia: Áno
Výška postavy (do): 195 cm
Plnivosť: 750 cuin
Pomer peria: 90/10
Šírka v nohách: 50 cm
Šírka v ramenách: 85 cm
Dĺžka spacáku: 220 cm

 

  • páperový trojsezónny spacák
  • vysoká mechanická odolnosť
  • izolácia: kačacie perie s plnivosťou 750 Cuin
  • váha náplne: 500 g
  • skvelá zbaliteľnosť
  • nízka hmotnosť
  • vonkajší materiál z materiálu s ripstop úpravou
  • anatomicky tvarovaná konštrukcia pri chodidlách (footbox)
  • sťahovateľný zateplený golier okolo krku
  • YKK obojstranné zipsy
  • sieťované vrecko na drobnosti
  • kompresný aj skladovací obal súčasťou balenia

Modelový rad Warg

Na vyššie spomínanom portáli dodávateľa sa spacáky Warg ponúkajú vo viacerých prevedeniach. Od verzie 350 po verziu 650 podľa hmotnosti náplne v gramoch. Testovaná verzia 500 patrí teda skôr k teplejším. Ďalej je možné zvoliť umiestnenie zipsu buď na ľavej, alebo pravej strane, ako ste zvyknutí, prípadne verziu Long pre basketbalistov do výšky 205 cm.

 

Charakteristika a použitý materiál

Vonkajší aj vnútorný povrch spacáku Warg Stark 500 je z príjemného a ľahkého materiálu Nylon 20D. Vonkajšok disponuje úpravou Ripstop, čo je v jednoduchosti technika vtkania hrubších nití s určitým odstupom, ktoré pri pretrhnutí bránia ďalšiemu pokračovaniu trhliny. Strih v tvare múmie je ideálny pre lepšiu výhrevnosť spodných končatín a zároveň úspora na váhe.  Konštrukcia okolo chodidiel, takzvaný footbox je navrhnutý pre maximálne pohodlie. Výplň spacáka je v priečnych komorách, vrátane dynamickej úpravy v okolí spomínaných chodidiel a hlavy. Aby ti nebola v noci zima aj v podmienkach okolo nuly, je spacák vyplnený kvalitným kačacím perím v pomere 90/10 (Prachové/hrubé) s plnivosťou 750 cuin.

 

  

 


Perie - jeho vlastnosti, výhody aj nevýhody

Perie ako zázračný izolant. Predstavíme vám výhody aj nedostatky tohto nenahraditeľného prírodného materiálu.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Vychytávky

Na uloženie páperového spacáku Warg Stark 500 slúžia dva skladacie obaly. Jeden skladovací pre udržanie vlastností a druhý kompresný. Výrobca udáva veľkosť pri stlačení 35×17 cm, mne sa podarilo 28×22 cm. Kompresný obal pôsobí odolne a nemusíte sa báť pri stlačení poriadne zabrať. Spodná a vrchná časť je k sebe pripojená plastovými trojzubcami, ktoré umožnia veľmi rýchle povoľovanie.

Zips je zložený z dvoch jazdcov. Z vnútornej strany krytý zateplenou vrstvou, pri hlave zapínanie na suchý zips, aby sa počas spánku nerozopínal. Zips ide zároveň úplne otvoriť a vytvoriť si tak romantickú noc v podobe pripnutia druhého spacáku.

Ďalšou skvelou vecou je vnútorné vrecko s rozmermi približne 20×17 cm kúsok od hlavy (na telefón alebo čelovku). Dobre poslúžia dve sťahovacie šnúrky. Jedna okolo krku a druhá okolo tváre. Prvou si obmedzíte prístup studeného vzduchu nad ramenami a druhou si vytvoríte škáročku na dýchanie podľa toho, ako ste zmrznutý.

Páči sa mi anatomicky strihaný tvar oblasti nôh, tzv. footbox. Skvele sa totiž prispôsobí tvaru chodidiel a stará sa o váš tepelný komfort.

 

Priebeh testovania

Asi najdôležitejšou časťou testu každého výrobku je, ako obstojí pri použití. Postupnosť zvolím podľa výletu. Najprv musím spacák Warg Stark 500 zmenšiť, aby sa mi vošiel do batohu. Kompresný obal na cesty je fakt ľahký a stlačenie je naozaj rýchle a jednoduché. Na konci dňa spacák rozbalím a ten sa pekne celý nafúkne. Rozopnem a zaleziem dovnútra. Strih je asi to najlepšie na celom spacáku. Bol som až prekvapený, ako ma pri 185 cm dokonale obopne, ale zároveň si v ňom môžete pokojne sadnúť a baviť sa s ostatnými alebo si čítať. Hoci výrobca uvádza do 195 cm, pri výške nad 190 cm by som určite zvážil variant Long. Vnútorná úprava je tak pohodlná, že úplne zabudnete na náročný deň a hneď zaspíte. Pred spaním ešte určite oceníte vrecko pri hlave, ktoré som používal na telefón a čelovku. Podľa počasia si človek stiahne šnúrku okolo ramien a tváre – skvelá vec. Len sa trochu horšie hľadá, keď ste zapnutý v spacáku. Zips funguje pomerne dobre, len pri zapínaní sa občas trochu pletie krycia vrstva, taká klasika. Výhodou je, že krycia vrstva je oddelená od spacáka, teda pokiaľ by sa náhodou podarilo nylon zipsom poškodiť, nezačne vám lietať perie z priečnej komory spacáka von.

 

 

Ako sa starať o spacák

Výberu spacáka sme už niekoľko článkov v našej Poradni venovali. Dnes vám poradíme, ako sa o spacák správne starať, aby vám dobre slúžil veľa rokov.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Tepelný komfort

Čo sa týka tepelného komfortu, spacák Warg Stark 500 som testoval v počasí okolo nuly (max. -2 °C). Na noc som si zobral naozaj teplé ponožky, merinové podvliekačky a klasické softshellky v kombinácii s páperovou bundou. Noc bola pokojná, bezvetrie a v spacáku sa spalo komfortne. Nad ránom začalo mierne snežiť a spacák začal byť čoskoro mokrý, tak som ho radšej zbalil a vyrazil. Do nepriaznivých podmienok by som určite odporučil nejakú ďalšiu ochranu. Ideálne stan alebo aspoň nepremokavú celtu.

 

Hodnotenie: 100 %

+

  • skvelo spracovaný kompresný obal
  • padnúci strih
  • príjemný vnútorný materiál
  • anatomicky strihaný footbox

-

  • nemám žiadne negatíva

 

Záverečné zhrnutie

Trochu som mal predsudky vzhľadom na cenu. Hovoril som si, na čom asi ubrali a či to spoznám hneď, alebo až po použití. Nakoniec som odhalil jedinú „nevýhodu“, ktorú som zámerne dal do úvodzoviek, pretože túto vlastnosť Warg Stark 500 ani neuvádza. Ak spíte pod širákom a príde ranná rosa alebo začne trochu snežiť, vrchná vrstva nylonu vodu okamžite absorbuje a spacák začne byť pomerne skoro mokrý. Jednoducho povedané, nepremokavý rozhodne nie je. Záver je taký, že pokiaľ nemáš na spacák prehnané požiadavky, neplánuješ expedíciu v náročných podmienkach, je Warg úplne dostačujúcou a skvelou voľbou. A zároveň úplným luxusom proti spacákom z mikrovlákna, ktoré sa predávajú za podobnú cenu, ale ich hmotnosť a ďalšie vlastnosti sa nedajú porovnávať.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Josef Doležal

Zdroje: svetoutdooru.cz

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Páperový spacák Warg Stark 500

204,00  (27.5 %) 147,90 

Porovnať

306,00  (35 %) 198,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 900

306,00  (35 %) 198,90 

Porovnať

368,00  (25.03 %) 275,90 

Porovnať

257,00  (37.78 %) 159,90 

Porovnať

350,00  (23.46 %) 267,90 

Porovnať

329,00  (23.43 %) 251,90 

Porovnať

471,00  (24.23 %) 356,90 

Porovnať