Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Multitool Leatherman Charge Plus

Je multitool Charge Plus od firmy Leatherman predraženou hračkou alebo cena odpovedá jeho kvalite? Odpoveď nielen na túto otázku nájdete v našom ďalšom teste.


Obsah

Letherman Charge Plus je jedným z najobľúbenejších multitoolov na trhu. Vyrába sa z prvotriednej nerezovej ocele a disponuje 19 nástrojmi. Súčasťou balenia je aj nylónové púzdro, klip na opasok a sada 10 obojstranných bitov.

Charakteristika

 

Názov:

 

Charge Plus

Výrobca: Leatherman
Hmotnosť: 235 g
Počet funkcií: 19
Dĺžka pri zatvorení: 10 cm
Poistka: Áno
Farva: Čierná

 

  • vyrobený z nerezovej ocele 142CM a prémiovej ocele S30V
  • 19 praktických funkcií
  • bezpečnostná poistka
  • obsah balenia: multitool, púzdro nylón black medium with 4 pockets, odnímateľná vrecková spona, krúžok na karabínu, sada prídavných bitov: Krížový bit PZ1 a PZ2, imbus 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, torx 10, 15, 20, 25, plochý bit 1/8 a 3/32, samolepka 100% originál, návod
  • predĺžená záruka 25 rokov
  • samolepka 100% ORIGINÁL

Okrem základnej testovanej verzie je Charge Plus k dispozícii aj vo farebných variantoch Black a Camo Forest (maskáčová) a v špeciálnom prevedení TTI (s titánovou rukoväťou a čepeľou z prémiovej ocele). 

Prvý dojem

Keď Multitool Leather Charge Plus prvýkrát vezmete do ruky, hneď pocítite, že nejde o žiadne orezávatko. Je to kus poctivého železa, ktorý sa pri otváraní nebojí klásť odpor (ako sa na nástroj do dielne patrí). Precíznosť strojárskej práce vás nadchne. Všetko do seba zapadá a dolieha, ako má. Matné čierne hliníkové rukoväte majú špeciálnu úpravu, vďaka ktorej sú veľmi príjemné na dotyk a dobre sa držia. 

Nástroje - nákres

  1. kliešte s ihlovou špičkou
  2. zaťahovacie kliešte
  3. štiepacie kliešte tvrdých drôtov
  4. štiepacie kliešte mäkkých drôtov
  5. krimpovacie kliešte
  6. odizolovací brit
  7. nôž s rovným ostrím z ocele S30V
  8. nôž so zubatým ostrím z ocele 420HC
  9. pílka
  10. nožničky s pružinou
  11. rezací hák
  12. pravítko na rukoväti (19 cm)
  13. otvárač na plechovky
  14. otvárač na fľaše
  15. pilník na drevo a kov
  16. pilník s diamantovou vrstvou
  17. veľký nástavec na bity
  18. malá nástavec na bity
  19. stredne plochý šraubovák

Kliešte

Základom každého multitoolu sú kliešte. Tie v Charge Plus sa naozaj podarili. Plnohodnotne nahradia klasické kombinačky aj kliešte s ihlovou špičkou. Možno vám napadlo, čo znamená to plus v názve... Pôvodné prevedenia Wave a Charge mali pevné čeluste. Nové modely s označením Plus dostali kliešte s vymeniteľnými britmi, takže pokiaľ ich častým štiepaním drôtov opotrebujete, nie je problém ich vymeniť. 

Nôž

Nože má Charge Plus hneď dva. Jeden s hladkým a druhý s vrúbkovaným ostrím. Keď trochu zaberiete, dajú sa otvoriť jednou rukou. Vrúbkovaný sa hodí na krájanie pečiva, mäkkého ovocia a zeleniny. Vhodný je aj na vláknité materiály, ako je lano či textil. Vďaka rezaciemu háku na konci ostria si poradí aj s kartónom či linom. Čepeľ s hladkým ostrím využijete na všetko ostatné. Škoda len, že nie je trošku dlhšia. Pri manipulácii s ňou si dajte pozor, aby ste sa "neškrabli". Z výroby je ostrá, na môj vkus, až príliš

Pílka a pilníky

Treťou čepeľou je pílka určená na drevo, zvládne ale bez problémov aj mäkší plast. Odrezané hrany môžete zahladiť dvoma pilníkmi. Hrubším drevo a kov a jemnejším, s diamantovou vrstvou, aj tvrdšie materiály - ako napríklad sklo či keramika, prípadne nechty vašej partnerky. ;-) 

Nožničky

Nožničky s pružinou sú umiestnené tak, že pri strihaní vám nič neprekáža. Na cestách plnohodnotne nahradia manikúrové nožničky a hoci nie sú zrovna veľké, bez problémov si dokážu poradiť aj s látkou, papierom či šnúrkou. 

Šraubováky a nástavce na bity

Medzi často využívané funkcie patria šraubováky a nástavce na bity. Skriňu s Ikey by som s nimi montovať nechcel, ale keď je potrebné niečo dotiahnuť a vám sa zrovna nechce ísť do dielne, väčšinou si s Charge Plus vystačíte.

Sada bitov totiž obsahuje veľmi solídny arzenál: krížový bit PZ1 a PZ2, imbus 1,5 mm, 2 mm, 2,5 mm, 3 mm, 4 mm, 5 mm, torx 10, 15, 20, 25, plochý bit 1/8 a 3/32. Ako bonus je vedľa nástavcov na bity ešte samostatný plochý šraubovák, ktorý je vďaka svojej masívnosti vhodný aj na páčenie. 

Otvárače

Otvárače otvárajú, ale mimo domova by často bodla ešte vývrtka. Tú bohužiaľ Leatherman do tohto modelu nezaradil. Škoda. Neostáva iné, než sa naučiť otvárať víno topánkou.

Ostatná výbava

Aby som nezabudol, na rukovätiach nájdete ešte 19 cm pravítko (pre americký trh aj v inchoch). Súčasťou balenia je aj praktická vrecková spona a krúžok na karabínu. Dojem z noža trošku zráža nylónové púzdro, ktoré oproti nástroju pôsobí neadekvátne lacno. 

Video - Predstavenie multitoolu Leatherman Charge

Hodnotenie: 90 %

+

  • precízne výrobné spracovanie
  • 2 čepele
  • vymeniteľné brity klieští
  • záruka 25 rokov
  • sada bitov v cene

  • cena
  • vyššia váha
  • opotrebovanie bitov
  • chýba vývrtka

Záver

Multitool Leatherman Charge Plus som si rýchlo obľúbil. Používam ho doma, na záhrade aj na cestách. Vo vrecku je trošku ťažší, než som na začiatku čakal, ale zvyknete si. Najčastejšie pracujem s rovnou čepeľou, kliešťami, šraubovákmi, ale aj ďalšie funkcie sa pri improvizácii mimo dielne hodia. Pokiaľ uvažujete o nákupe multitoolu a radi si za kvalitu trošku priplatíte, môžem "vlajkovú loď" Leathermanu len odporučiť. Oplatí sa to. 

Užitečné odkazy

Autor: Hugo Pelikán

Zdroje: archív autora

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovňa

Testerka Tereza vyskúšala lezečky značky La Sportiva. Komu sa hodia? Ako sa v nich lezie? A aké vychytávky topánka má?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovňa

Marcel Fronko cestoval do ďalekej Patagónie a na testovanie dostal čelovku značky Ledlenser. Ako obstála pri testovaní v divokej prírode?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

Vyberáme pre vás

199,00  (0.05 %) 198,90 

Porovnať

199,00  (0.05 %) 198,90 

Porovnať

44,00  (27.5 %) 31,90 

Porovnať

Multifunkčný nôž True Utility nůž handyone

33,00  (9.39 %) 29,90 

Porovnať

17,00  (12.35 %) 14,90 

Porovnať

31,00  (10 %) 27,90 

Porovnať

14,00  (7.86 %) 12,90 

Porovnať

122,00  (9.92 %) 109,90 

Porovnať