Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Základná orientácia v mape

Je klasická papierová mapa prežitok alebo má svoje miesto aj v dnešnom svete pokrokovej elektroniky vybavenej GPS navigáciou?


Obsah

Myslíte si, že nemáte orientačný zmysel a mapa bez GPS teda nie je nič pre vás? Omyl, k základnej orientácii podľa mapy orientačný zmysel nepotrebujete, stačí sa len naučiť mapu správne používať a vedieť v nej čítať. Potrebujete len dve veci. Vedieť, ako na to a potom už len trénovať.

 

 

     O autorke

Kateřina Balcarová

Katka je maminka dvoch malých detí. Po nástupe na materskú dovolenku vymenila skalnú a vysokohorskú vášeň za vášeň bežeckú a úplne prepadla ultramaratónskym vzdialenostiam. Okrem toho je inštruktorkou lezenia a rada sa s každým podelí o svoje lezecké, turistické, bežecké aj outdoorovo-rodičovské skúsenosti.

 

Prečo v dnešnej dobe GPS a mobilných aplikácií používať aj papierovú mapu?

  1. Jediným rizikom, že prídete o orientačný podklad, je jeho strata. V prípade elektronických podkladov sa vám môže vybiť baterka, mobily často prestávajú fungovať vo vlhku alebo chlade, zmizne vám GPS signál, pokiaľ nemáte mapy dostupné v offline režime, potom ste ešte aj závislý na mobilnej sieti.
  2. Po celý čas orientácie vnímate svoju pozíciu v širšom kontexte, a tak ak by ste sa aj náhodou stratili, je veľmi pravdepodobné, že budete schopný sa ešte nejaký čas orientovať aj bez mapy.
  3. Trénujete orientačný zmysel.

 

Nie som mapový typ...

Základom je nebáť sa. Pokiaľ vám robí mapa problém, pravdepodobne vám orientáciu v nej nikto nikdy poriadne nevysvetlil a vy ste pri prvom nezdare na mapu zanevreli s tým, že nemáte orientačný zmysel. Pritom by som to prirovnala k čítaniu. Niekto sa to naučí skôr, niekto neskôr, ale nakoniec sa naučíme čítať úplne bez problémov takmer všetci. Aby ste v mape dokázali čítať, nepotrebujete žiadny extrémne vyvinutý zmysel pre orientáciu, stačí len poznať a dodržiavať pár zásad, na ktoré sa teraz pozrieme.  

 

Orientácia mapy

Úplným základom je dobre si natočiť mapu. Pokiaľ to totiž neurobíte, ľahko sa rozbehnete opačným smerom než máte, a keď sa stratíte, už sa nenájdete. Aby ste sa správne v mape orientovali, máte na výber z dvoch rôznych spôsobov:

  1. Pomocou buzoly - značka severu na otočnej časti buzoly sa nastaví tak, aby kopírovala pozdĺžnu os. Buzolou pohybujeme tak dlho, kým sa strelka ukazujúca na sever nedostane do bránky. Mapu potom natočíme tak, aby mriežka mapy kopírovala dlhý okraj buzoly s tým, že sever (vrch) mapy ukazuje rovnakým smerom ako strelka buzoly
  2. Pomocou orientačných bodov - k tomuto spôsobu potrebujete rozlíšiť výrazné body v teréne, ktoré máte zaznamenané v mape. Môže ísť o cestu, rozcestie, okraj lesa, železnicu, rieku, elektrické vedenie,... Mapu potom natočíte tak, aby orientačné body a línie zakreslené v mape kopírovali smer a rozmiestnenie bodov a línií v reále.

Mapu majte zorientovanú vždy, keď do nej pozeráte. 

obr.: nastavenie buzoly s mapou

 

Určenie vlastného stanovišťa

V priebehu orientácie musíte stále vedieť, kde v mape sa nachádzate. Pokiaľ si nie ste istý, zastavte sa a pokúste sa stanovište určiť. Zorientujte si mapu. Pozrite sa okolo seba a zaznamenajte všetky výrazné body, plochy a línie, ktoré ste schopný vyčítať z mapy. Ste v lese alebo na poli? Na ceste alebo na poľnej cestičke? Je tá cesta turisticky značená? Vidíte nejaké domy? Jazero? Rieku? Elektrické vedenie? Ste v členitom teréne, ktorý by sa dal vyčítať z vrstevníc? 

 

Mierka

Dôležitým údajom v každej mape je mierka. Udáva, koľkokrát je realita v danej mape zmenšená. Pokiaľ teda máte mierku 1:40 000, 1 cm na mape odpovedá 40 000 cm v reále (teda 400 m). Väčšinu turistických máp kúpite s mierkou 1:40 000 alebo 1:50 000. Mať na vedomí mierku je dôležité ako pri plánovaní trasy, tak pri samotnej orientácii. (Viete napríklad, že nasledujúce 2 km môžete pokračovať plynulo po ceste a až potom spozornieť a všímať si prípadné odbočky.) Alebo v prípade nevyspytateľných situácii a zostupu dole z hrebeňa hôr budete schopný aspoň orientačne prepočítať, ako ďaleko to budete mať na najbližšiu vlakovú zastávku. Mierka býva znázornená v mape aj graficky. 

Orientačne vám pri určovaní dĺžky trasy pomôže mriežka mapy, hrana štvorcov v nej väčšinou odpovedá 1 km. Vždy si to ale najskôr premerajte, nebýva to tak vždy. Pokiaľ vám teda trasa putuje cez tri štvorčeky, bude merať +/- 3 km. Je to ale veľmi orientačný údaj, pretože cesta nemusí pretínať celý štvorec, môže cez neho ísť diagonálne alebo sa v ňom naopak môže kľukatiť. 

Presnejšie trasu zmeriate šnúrkou, ktorej koniec priložíte k začiatku trasy a necháte šnúrku kopírovať trasu. Na jej konci šnúrku odstrihnete alebo pevne chytíte a potom z grafického znázornenia mierky odpočítate dĺžku trasy. 

obr.: mierka

 

Farebné údaje

Pri čítaní mapy sa zameriavajte na farby. Nájdete 4 základné: 

1. Čierna: čiernou farbou sa znázorňujú popisné údaje. Napr. cesty, budovy, železnice, jaskyne... Presný popis pre konkrétne značky nájdete vo vysvetlivkách. V prípade, že sú cesty značené ako turistické, sú touto farbou, samozrejme, označené aj v mape. Základné turistické trasy sú značené sýtočervenou, tmavomodrou, tmavozelenou a sýtožltou. Práve turisticky značené cesty sa stanú väčšinou tým najzásadnejším orientačným bodom pri vašich túrach. 

Pre úplnosť je nutné ešte dodať, že súvislá čierna čiara značí dobrú a spevnenú cestu, prerušovaná pešinu, s rizikom zlej schodnosti.

obr.: farebne vyznačené turistické trasy

 

2. Modrá: Setlomodrou farbou sa označujú všetky vody (plochy aj toky) - jazero, rieka, bažina, rybník. 

obr.: modrou sú vyznačené vodné toky a plochy (rieky, jazerá, rybníky,...)

 

3. Oranžová: označuje výraznejšie terénne nerovnosti a vrstevnice. Vrstevnica je spojnica bodov s rovnakou nadmorskou výškou. Aký je výškový rozdiel medzi jednotlivými vrstevnicami nám udáva pojem ekvidištanta. Niekedy býva uvedená v mape, niekedy nájdete tento údaj vo vysvetlivkách pri značkách vrstevníc. 

V mape nájdete základne vrstevnice a potom aj niekoľko zdôraznených. Niekoľkokrát som sa stretla s tým, že si ľudia mysleli, že na mieste zdôraznenej vrstevnice by mala viesť cesta. Nie je to tak. Zdôraznené vrstevnice slúžia len na prehľad vo vrstevnicovom systéme, kedy máte napr. každú piatu vrstevnicu zdôraznenú a máte pri nej napísané, v akej nadmorskej výške sa nachádza, ľahko teda viete vypočítať nadmorskú výšku základných vrstevníc. Skúsený turista je schopný si pri pohľade na vrstevnice v mape predstaviť, ako terén vyzerá v reále. Vy si na začiatok všímajte tieto zákonitosti: 

  • pokiaľ sú vrstevnice blízko pri sebe, ide o prudší terén
  • pokiaľ sú vrstevnice ďaleko od seba, terén je rovinatejší

obr.: vrstevnice blízko pri sebe

 

obr.: vrstevnice ďaleko od seba

 

Vrcholy, sedlá, hrebene

Pomocou vrstevnicového značenia ste schopní určiť, kde je vrchol, kde sedlo, ako vrchol vyzerá. Ďalej viete zaznamenať zrazy a údolia. Vytrvajte, pozorujte a postupne zistíte, aké cenné údaje sa vo vrstevniciach ukrývajú. 

obr.: vrcholky

 

obr.: sedlo

 

4. Zelená: Zelenou farbou sú vždy vyznačené zalesnené územia alebo územia s hustou kerovou vegetáciou. Miesta bez farby sú holé alebo zatrávnené. 

obr.: zelenou farbou je označený les, bielou farbou nezalesnené územie

 

Na čo si dať pozor

Najväčšou nevýhodou papierových máp je to, že v priebehu času strácajú platnosť a vy ich nemôžete len tak jedným kliknutím aktualizovať. Kvôli ochrane a obnove životného prostredia sa turistické cesty z času na čas preznačujú. Preto vždy pozerajte na rok vydania a orientujte sa podľa tých najaktuálnejších.

Mape zdar!

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kateřina Balcarová

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

6,10  (3.28 %) 5,90 

Porovnať

9,70  (8.25 %) 8,90 

Porovnať

47,00  (10.85 %) 41,90 

Porovnať

57,00  (10.7 %) 50,90 

Porovnať

37,00  (11.08 %) 32,90 

Porovnať

78,00  (10.38 %) 69,90 

Porovnať

31,00  (10 %) 27,90 

Porovnať

47,00  (10.85 %) 41,90 

Porovnať