Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Test: Devold Expedition Man Shirt

 

Obsah

Produkty nórskej značky Devold sa vyznačujú vysokou kvalitou a funkčnosťou. Na ich výrobu sa používa najkvalitnejšia merino vlna z Nového Zélandu. Devold je skrátka stávka na istotu.

 

Charakteristika

 

Názov:


Expedition Man Shirt

Výrobca:

Devold

Určenie: Pánske
Materiál oblečenia: 100% Merino vlna / Merino vlna
Gramáž materiálu (g/m²): 235 g/m²
Funkčný materiál: Merino vlna

 

  • hreje aj chladí presne podľa aktuálnej potreby ľudského tela
  • odvádza vlhkosť od tela
  • hreje, aj keď je vlhká
  • neposkytuje vhodné životné podmienky baktériám, preto nepáchne ani po mnohonásobnom prepotení
  • nedráždi pokožku
  • je veľmi priedušná
  • eliminuje účinky UV žiarenia
  • je nehorľavá
  • vhodná pre športy v extrémnych podmienkach aj viacdenné túry bez možnosti prania a prezliekania
  • hreje a nesklame za žiadnych okolností

 

Materiál a strih

Podľa výrobcu je tričko určené ako základná vrstva do extrémnych podmienok. Myslím, že jeho využitie je o niečo širšie. Tričko na prvý pohľad pôsobí veľmi kvalitne a odolne a nie je nijako tenké. Vo veľkosti M váži približne 230 gramov. Devold Expedition Man Shirt je ušité z dvojvrstvového materiálu. Vnútorná strana je 100% merino, vonkajšia obsahuje prímes nylonu (10%) pre zvýšenie odolnosti a zaistenie tvarovej stálosti. Strih je priliehavý, ale nie vypasovaný. Pohyb v ňom je komfortný aj vďaka raglánovým rukávom a plochým švom. Zadná časť trička je mierne predĺžená a chráni bedrá pred vetrom a zimou. Predáva sa v troch farebných prevedeniach a dodáva sa v štýlovej papierovej škatuľke.

 

 

Marcel Fronko

Pochádza z malej dediny pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách. Od detstva bol vedený k turistike, horám a prírode, ale trvalo niekoľko rokov než si hory naozaj zamiloval. Jeho láska k nim však rastie každým rokom, čo dokazuje aj výstup na 6 tisícovku v Bolívii - Huayna Potosí.

Z veľkého množstva krajín, ktoré navštívil, najradšej spomína na Guatemalu, Kanadu, Čile, Kostariku, Peru, Vietnam, Nórsko alebo Barmu.

Svoju trojmesačnú cestu z peruánskej Limy až do mesta Punta Arenas na juhu Čile opisuje v knihe s názvom 90 DNÍ JUŽNE.

Počas svojich ciest využíva stopovanie aj kempovanie a má rád kvalitné, ľahké, funkčné vybavenie, na ktoré sa môže vždy spoľahnúť.


Viac nájdete na webe elmundo.sk.

 

Skúsenosti z testovania

Devold Expedition Man Shirt som otestoval vo švajčiarskych Alpách pri výstupe na štvortisícovku Lagginhorn, počas turistiky pod známou horou Matterhorn a na hrebeňovke v oblasti mesta Adelboden.

Na tele sedí tričko skutočne skvele, merino vlna nijako neškriabe a vďaka elasticite ma tričko pri pohybe nijako neobmedzovalo. Počas ťažkého výstupu na Lagginhorn pri teplote okolo 10 °C som mal len toto tričko, a aj tak som ho kompletne prepotil. Merino však hreje, aj keď je mokré. Nevýhoda je, že Devold Expedition Man schne dlhšie ako syntetický materiál. Dôvodom je samotné merino a hlavne jeho hrúbka.

Pod Matterhornom som sa pripravil lepšie. Teplota padá k nule a sneží. Pod Devold Expedition Man som si obliekol tenké syntetické tričko a pri stúpaní do kopca mi, ani pri takej nízkej teplote, nebola zima. Cestou dole som si však už musel obliecť softshellovú bundu.

Doteraz som nikdy tak kvalitný materiál, aspoň na papieri, nevyskúšal a zaujímala ma odolnosť merino vlny. Iné, lacnejšie merino tričká pod batohom žmolkatejú. Už po prvom nosení takéto tričko vyzerá dosť zničene, čo pri novej veci dosť zamrzí. Zariskoval som s vedomím, že Devold dopadne rovnako. Celý deň som priamo na tričku nosil 50-litrový batoh a večer na ňom neboli žiadne žmolky. Tričko sa mierne roztiahlo, ale po vypraní sa znova vrátilo do pôvodných rozmerov. Dôležité je, že aj po piatich dňoch intenzívneho používania vyzerá rovnako dobre, ako keď som ho kúpil.

 


Devold of Norway AS je nezávislá spoločnosť s dlhou históriou a tradíciou. Už od roku 1853 vyrába vysoko kvalitné vlnené oblečenie. Značka je najstarším výrobcom pletených odevov v Nórsku. Hlavným cieľom Ole Andreasa, ktorý pred viac ako 155 rokmi založil spoločnosť, bolo vytvoriť pohodlné a vysoko kvalitné oblečenie, ktoré ochráni ľudí proti okolitým vplyvom. Na priekopníckych expedíciách v polárnych podmienkach vlnenú bielizeň Devold obliekali legendy Nansen a Amundsen.

Devold vyrába z ovčej vlny a jeho výrobky sa vyznačujú padnúcimi športovými strihmi a dokonalým spracovaním. 

 

Video - Pánske tričko Devold Expedition Man Shirt

 

Hodnotenie 100 %

+

• kvalitné spracovanie a materiál
• dobre odvádza pot
• jednoduchý, ale atraktívny dizajn
• predĺžená zadná časť
• odolnosť voči treniu pod batohom
• vyrába sa v EÚ
• široké využitie, nielen ako prvá vrstva
• merino odolné voči zápachu
• priliehavý strih a ploché švy

-

• cena
• silnejší merino materiál schne dlhšie

 

Záverečné zhrnutie

Devold Expedition Man Shirt pre mňa predstavuje kvalitný kúsok so všestranným využitím. Okrem extrémnych zimných podmienok sa dá využiť celoročne ako druhá vrstva namiesto fleecovej mikiny. Oceniť by ho mohli aj skialpinisti v kombinácii s windstopper vestou. Pri chladnejších večeroch v horách zas dobre funguje s páperovou vestou. Cena je vysoká, a tak očakávam, že toto tričko vydrží ešte niekoľko rokov intenzívneho používania.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

110,00  (31 %) 75,90 

Porovnať

65,00  (50.92 %) od 31,90 

Porovnať

Pánske funkčné tričko Craft Core Dry Active Comfort Ls

51,00  (13.92 %) 43,90 

Porovnať

104,00  (12.6 %) 90,90 

Porovnať

42,00  (9.76 %) 37,90 

Porovnať

73,00  (50.82 %) 35,90 

Porovnať

74,19  (13.87 %) 63,90 

Porovnať

Pánske funkčné tričko Under Armour HG Armour Comp LS

41,20  (8.01 %) 37,90 

Porovnať