Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Čelovka Fenix HM65R-DT

Naša kolegyňa Ála vyrazila za dobrodružstvom do Albánska a otestovala vysoko odolnú a výkonnú čelovku značky Fenix. Ako čelovka obstála?

 

Obsah

 

Úvod

Pár dní pred dovolenkou v Albánsku som si zostavila zoznam vecí, ktoré budú potrebné na necelé tri týždne pobytu v horách, mestách aj plážach. Pri skúmaní stavu vybavenia mi došlo, že moja stará čelovka doslúžila a je potrebné pomerne rýchlo urobiť prieskum a zaobstarať si novú. Na našom trhu je veľké množstvo svietidiel všetkého druhu. Nakoniec moje oko padlo na model HM65R-DT od značky Fenix.

 

Charakteristika


Značka:

Fenix
Model: HM65R-DT
Určenie: Pánske / Dámske
Hmotnosť: 141 g
Užívateľ: Pokročilý
Doba svietenia: 300 hod
Svetelný výkon: 1500 lm
Dosvit: 170 m

 

  • svetelnými zdrojmi LED Luminus SST-40 (6500 K) a Luminus SST-20 (3000 K) obe so životnosťou 50 000 hodín svietenia 
  • hlavný reflektor vytvára svetelný kužeľ s dosvitom 170 metrov (7 167 cd)
  • pri dlhšom použití jednotlivých svetelných režimov čelovka postupne znižuje výkon v malých krokoch pre dosiahnutie dlhšej doby svietenia 
  • vyrobené z ľahkej a odolnej magnéziové zliatiny a tvrdeného plastu
  • nárazuvzdorná pádom z výšky 2 metrov 
  • váha 141 gramov (vrátane akumulátora), 91 gramov bez akumulátora
  • vodotesná a prachotesná podľa štandardu IP68 (testované pod vodou v hĺbke 2 metre po dobu 30 minút)

 

Obsah balenia

  • Čelovka HM65R-DT
  • Li-ion akumulátor Fenix 18650 s kapacitou 3400 mAh
  • nabíjací kábel USB-C a náhradný „o“ krúžok

 

Vzhľad čelovky

Ide o inovovaný model, ktorý spája to najlepšie od svojich predchodcov Fenix HM65R-T a Fenix HM65R. Čelovka HM65R-DT je vyrábaná v troch farebných variantoch. Klasickú čiernu s červeným popruhom dopĺňa tmavofialová a nový výrazný variant nebula (ružovofialová). Pre niekoho, kto dbá na farebné ladenie outfitu, to môže byť dôležitým aspektom pri kúpe. Sama som si vyberala podľa dizajnu a siahla po tmavofialovej, pretože mi prišla najmenej výrazná z celej trojice.

 

Prvý dojem

Prvý dojem z čelovky bol trochu skeptický, pretože som neočakávala takú hmotnosť, ale porovnávala som s menšou plastovou čelovkou bez akumulátora. Čo nebolo fér. Konštrukcia z magnéziovej zliatiny má vysokú odolnosť nielen proti vode (IP68), ale aj proti pádu. Pôsobí robustne a počas cestovania ju môžete zabaliť kamkoľvek a nemusíte sa báť, že by sa niečo zlomilo.

 

Ovládanie 

Ovládanie je jednoduché a intuitívne. Čelovka má dva svetelné zdroje, každý s inou teplotou svetla – LED Luminus SST-40 (6500 K), ktorý má odtieň dennej bielej, a Luminus SST-20 (3000 K) s teplým bielym odtieňom. Ku každému patrí jedno tlačidlo. Problém so zapínaním som nikdy nemala. Tlačidlo reflektora stačí podržať a „budiž svetlo“, a to také, aké ste používali naposledy. Plastový kryt zapínania navyše bráni náhodnému zapnutiu v napchatom batohu.

 

Zapínanie a popruh

Viac ako samovoľného zapínania svetla som sa obávala, ako si zvyknem na popruh na hlave so Sport Fit systémom. Široký plochý pásik, s perforáciou pre lepšiu ventiláciu, je opatrený jedným rotačným kolieskom pre ľahké nastavenie dĺžky. Zo systému som mala obavy, čakali nás teplé noci a vidina, že mi koliesko bude vytrhávať vlasy, sa mi nepáčila a nosiť kvôli tomu čiapku som odmietala. Veľmi rýchlo som prišla na to, že môj strach bol zbytočný, a čelovku odporúčam všetkým, čo majú aj bujnú šticu. Na pohodlie s týmto pásikom si zvyknete okamžite a nastavovanie ide aj samo. Okrem toho je popruh doplnený o reflexné nápisy, ktoré za zníženej viditeľnosti zvyšujú vašu bezpečnosť.

 

Testovanie

Po pár večeroch, keď som s čelovkou na hlave trávila aj pár hodín, som si na ňu zvykla. Hmotnosť už mi neprišla taká nepríjemná ako na začiatku. Pohodlie konštrukcie sa mi páčilo viac a viac a manipulácia s nasadzovaním a usadením na hlave už netrvala tak dlho. Technické vlastnosti ma totálne dostali, len pri svetle na plné obrátky mi prišlo, že sa čelovka zahrieva viac, než by musela. Našťastie má čelovka šikovný režim zníženia intenzity svetla pri dlhodobom svietení. Ten prichádza ako ochrana, keď sa čelovka dostane na určitú teplotu a je plne automatický. Keď je teplota opäť nižšia, je opäť možné si manuálne zvýšiť režim svietenia.

 

Nabíjanie

Štvorstupňový indikátor nabitia batérie má modré podsvietenie a je dobre vidieť aj za denného svetla. Doba nabíjania vybitého akumulátora by mala byť podľa výrobcu 3 hodiny, ale nepodarilo sa mi to zistiť, nabíjam totiž pre istotu po každej výprave. Výdrž je naozaj neskutočná, úplne som ju nevybila nikdy. Okrem toho sa nabíja pomocou USB-C, takže je kompatibilná aj s ďalšou elektronikou a nie je potreba špeciálnych káblov a zbytočných gramov navyše, čo pri pešej turistike ocení snáď každý.

 

Našla som na čelovke nejaké nevýhody?

Nevýhoda, ktorú som pri čelovke tejto kategórie videla, bola absencia červeného svetla. Pri predchádzajúcom svietidle som ho dosť využívala. Hodilo sa pri komunikácii s ostatnými členmi výpravy, ktorých som nechcela ožarovať jasným bielym svetlom, alebo pri nočných cestách zo stanu. Model HM65R-DT má našťastie jeden svetelný režim, ktorý je slabý (5 lumenov) a alternoval moje obľúbené červené svetlo.

Ďalšou nevýhodou bola nemožnosť upravenia šírky svetelného kužeľa. Oba zdroje svietia dosť podobne a na čelovke nie je možnosť ich upraviť. Nie som ale užívateľ, ktorý by takú vlastnosť pri svojej čelovke nutne potreboval.

 

Hodnotenie: 97 %

+

  • výdrž 
  • dosvit
  • robustné prevedenie
  • vysoký stupeň ochrany
  • USB-C
  • široký popruh so SportFit systémom

-

  • nejde odopnúť z popruhu
  • absencia červeného svetla
  • bez zaostrovania svetelného lúča

 

Záverečné zhrnutie

Aj napriek drobným nedostatkom som bola s užívaním Fénixu HM65R-DT nadmieru spokojná. Skvele poslúžila za zníženej viditeľnosti, za nepriaznivého počasia a hmly. Šírka svetla (ktorú som na začiatku spomenula ako nevýhodu) mi v takom prípade vyhovovala pre jednoduchšie čítanie terénu. A pretože čelovka drží naozaj pevne na hlave, tak by som ju okrem turistiky využila aj na beh, jazdu na bicykli a iné dynamické aktivity či outdoorové činnosti.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Michálková

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (38.43 %) 238,90 

Porovnať

114,00  (29.91 %) 79,90 

Porovnať

(0.32 %) od 30,90 

Porovnať

24,00  (25.42 %) 17,90 

Porovnať

166,99  (25.21 %) 124,90 

Porovnať

241,99  (38.88 %) 147,90 

Porovnať

347,00  (42.68 %) 198,90 

Porovnať

61,00  (28.03 %) 43,90 

Porovnať