Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Čelovka Fenix HM65R-T

Čelovka - absolútna nevyhnutnosť počas večerného behu alebo počas prespávania v prírode. Oplatí sa investovať do nadupanej čelovky značky Fenix?

 

Obsah

 

Úvod

Na to, či si zaobstarať ručnú baterku, či čelovku, je pomerne jednoduché si odpovedať - vďaka čelovke máme voľné ruky a svietime presne tam, kam sa pozeráme. Ale ako si vybrať tú správnu čelovku presne pre naše potreby? Teraz sa bližšie pozrieme na čelovku od jednej z popredných značiek, Fenix, konkrétne na model HM65R-T.

 

Charakteristika


Značka:

Fenix
Testovaný produkt: HM65R-T
Hmotnosť: 141 kg
Počet batérií: 1
Doba svietenia: 300 hod
Svetelný výkon: 1500 lm
Dosvit: 170 m

 

  • nárazuvzdorná pádom z výšky 2 metrov
  • odolná voči vode aj prachu podľa štandardu IP68
  • výkonná LED Luminus SST40 s neutrálnym odtieňom
  • záplavová LED Cree XP-G2 S3 s neutrálnym odtieňom
  • voliteľný tvar svetelného kužeľa
  • vyrobená z vysoko odolnej magnéziovej zliatiny
  • čelovku je možné naklápať v držiaku
  • ochrana proti prehriatiu

 

Režimy svietenia

Tento model2 reflektory, po ktorých súčasnom zapnutí na najvyšší výkon získate 1500 lúmenov, wau! Každý z reflektorov má 3 režimy svietenia (viď. tabuľka nižšie). Väčšia z diód disponuje vyšším výkonom, ale kratšou výdržou, dosvietite s ňou ale až do vzdialenosti neuveriteľných 170 metrov! Pre toho, kto si vzdialenosť dosvitu len tak nepredstaví, bude o to viac prekvapený, keď čelovku vyskúša, rovnako ako ja. Menšia z nich má širší rozptyl a možnosť menšieho výkonu 5 lumenov. Každý z reflektorov je ovládaný zvlášť 2 gumovými tlačidlami.

 

Regulácia výkonu

Nemá pamäť na naposledy zvolený režim, čo mi osobne vyhovuje, pretože pri zapnutí svieti vždy najslabší režim a neoslníte zbytočne seba ani ostatných.

 

Nabíjanie a výdrž

Čelovka sa nabíja pomocou USB C kábla (hurá!), ktorý je súčasť balenia, spolu s nabíjacím akumulátorom Fenix 18650 3400 mAh. Poteší aj možnosť dokúpenia akumulátora náhradného, poprípade možno ako núdzovku využiť dve jednorazové batérie CR123A.

Stav nabitia jednoducho zistíte vďaka indikátoru so štyrmi diódami na hornej časti čelovky. Po úplnom vybití sú uvádzané 3 hodiny potrebné do úplného nabitia - naozaj nabitie trvalo okolo 3 hodín. Štyri diódy by mali značiť nabitie batérie na 100-80%, tri 80-60%, dve 60-40% a jedna 40-20%.

 

Doba výdrže je logicky ovplyvnená zvoleným režimom svietenia – viď tabuľka nižšie.

 

Bonusové vychytávky - vodeodolnosť, nárazu vzdornosť, zamykanie

Výrobca uvádza možnosť ponoru čelovky aj do 2 metrov (!), ja som do takej hĺbky čelovku síce nehádzala, ale pre zaujímavosť som ju nechala 20 minút ponorenú v potoku – a po vytiahnutí stále bezproblémovo funguje.

 

Spokojní s ňou budú aj tí, čo majú tzv. obe ruky ľavé a stále im veci padajú z ruky. Fenix HM65R-T je odolná voči pádom z 2 metrovej výšky – potvrdené.

Bez zamykania, ktoré táto čelovka našťastie tiež má, sa osobne nezaobídem. Mám také šťastie, že sa mi baterky a čelovky v batohu vždy nevedomky zapnú a vo chvíľach, keď som ich potrebovala najviac, boli vybité. Zamknúť je možné dlhším podržaním jedného tlačidla. Ak je zamknutá, po stlačení štyrikrát dióda zabliká. Pre odomknutie je potrebné niekoľko sekúnd držať stlačené obe tlačidlá.

 

Popruh okolo hlavy

Popruh okolo hlavy je príjemne širší, než je zvykom, pružný, a obsahuje netradične rotačné koliesko na uťahovanie. Spočiatku som bola voči nemu skeptická - neverila som pevnosti lanka a všeobecne mi prišiel tento systém uťahovania nadbytočný. Nakoniec si rýchlo zvyknete a lanko pôsobí pevne. Tento systém uťahovania nie je žiadnou novinkou, v poslednej dobe je hojne využívaný u topánok, sama s nám mám dobré skúsenosti aj snowboardových a skialpových topánok.

 

Testovanie

Čelovku som otestovala hneď pri niekoľkých aktivitách, kde mi skvele poslúžila. Najprv som ju vyskúšala pri nočnej jazde na bicykli a pri behu, kde som si pri zapnutí turbo-režimu pripadala oproti ostatným športovcom s čelovkami ako kamión s diaľkovými. Mala som skvelý rozhľad, videla každú priehlbinu, kameň, koreň, čo je pre mňa a moje vyťahané členky dôležitý aspekt. Pri behu som si dlhšiu dobu zvykala na vyššiu hmotnosť, než pre mňa bolo doteraz obvyklé pri iných čelovkách.

 

Čo by som vytkla je absencia mnou obľúbeného červeného svetla pre občasné posvietenie, keď chce človek niečo nájsť – nuž, ale nie každá čelovka môže mať úplne všetky funkcie a pri zaobstaraní tohto typu sa neočakáva, že ju budete využívať pri kempovaní na nájdenie zubnej kefky, ale naopak pri aktivitách náročnejších na potrebu výbornej viditeľnosti.

Následne som bola vďačná za Fenixku počas stavby vysokých lanových prekážok, kedy sme neodhadli dobu potrebnú na dokončenie. V tej chvíli, keď viažete laná v 10 metrovej výške na stromoch, potrebujete mať 100% rozhľad a prehľad kvôli bezpečnosti. S HM65R-T poruke som nemala s ničím problém, vďaka za ňu. Bohužiaľ sa nedá pripevniť na helmu, aj kvôli krátkemu popruhu, ktorý nemožno odňať. Čelovku som teda mala trochu nemotorne priamo na hlave a helmu mierne posunutú z čela dozadu.

 

V neposlednom rade nám čelovka poslúžila počas stavby tábora, kedy sme na poslednú chvíľu vztyčovali hangáre za tmy, aby sme sa vyhli stavbe počas búrky, ktorá sa na nás mala prihnať nasledujúci deň.

 

Hodnotenie: 90 %

+

  • Neskutočná svietivosť
  • Odolnosť voči nárazom
  • Vodeodolnosť
  • Kvalitný materiál
  • Systém uťahovania popruhu pomocou kolieska

-

  • Absencia červeného svetla
  • Vyššia hmotnosť
  • Nemožnosť pripevnenia na helmu

 

Záverečné zhrnutie

Čelovku Fenix HM65R-T využívam v situáciách, kedy si musím byť istá, kam šliapem, kam idem, kde sa čo nachádza. Nejde o typ, ktorý si vezmete na ultralight trail, vyššia váha a absencia červeného svetla by bola skôr na obtiaž. Ide o príslušenstvo pre náročnejšieho užívateľa.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková 

Zdroje: archív autora

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovňa

Testerka Tereza vyskúšala lezečky značky La Sportiva. Komu sa hodia? Ako sa v nich lezie? A aké vychytávky topánka má?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovňa

Marcel Fronko cestoval do ďalekej Patagónie a na testovanie dostal čelovku značky Ledlenser. Ako obstála pri testovaní v divokej prírode?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

Vyberáme pre vás

100,00 

Porovnať

320,00  (0.03 %) 319,90 

Porovnať

Skladacia fľaša Dynafit Flask 500ml

20,00  (15.5 %) 16,90 

Porovnať

Skladacia fľaša Dynafit Flask 350ml

18,00  (17.22 %) 14,90 

Porovnať

10,00 

Porovnať

Skladacia fľaša Zulu Soft Flask 750

16,00  (38.13 %) 9,90 

Porovnať

10,00 

Porovnať

58,00  (13.97 %) 49,90 

Porovnať