Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Zoznam vecí, čo si vziať na lyžiarsky

Chystáte sa vy alebo vaše dieťa na lyžiarsky? Netušíte, čo všetko zbaliť, aby nič nechýbalo? Práve pre vás sme vytvorili zoznam všetkého potrebného, čo nesmie chýbať. A prihodili sme pár rád, na čo si rozhodne dať pozor.


Základom je bezpečnosť dieťaťa. Preto by nemala chýbať helma ani lyžiarske okuliare
Zdroj: Hannah

Obsah

 

Podrobný zoznam, čo si zbaliť na lyžiarsky

Osvedčilo sa nám pri balení postupovať systematicky po jednotlivých skupinách. Pokiaľ totiž budete chystať výbavu na lyžiarsky na chaoticky, ľahko sa môže stať, že niečo zabudnete. Preto sme aj náš zoznam rozdelili do niekoľkých častí.


Pamätajte na pravidlo vrstvenia. Vrstvy by mali tvoriť teplá funkčná bielizeň, funkčné tričko, mikina a na záver nohavice a bunda
Zdroj: Hannah

 

Základná výbava na lyžovanie

Na začiatku si zistite, či je lyžiarsky kurz zameraný len na zjazdové lyžovanie, alebo sa budú venovať aj bežkám. Nezabudnite ani na bezpečnostné prvky a tiež tašky a vaky, do ktorých výbavu zabalíte.

 

Oblečenie na lyžovanie

Aj tu je potrebné baliť veci s ohľadom na to, aký typ lyžovania bude na kurze vyučovaný. Na zjazd je totiž potrebné iné oblečenie ako na bežkovanie. Na zjazdové lyžovanie potrebujete oblečenie, ktoré dieťa udrží v teple, aj keď napríklad pôjde na vleku alebo si vystojí rad na lanovku. Ľahšie bežkárske oblečenie by bolo pre zjazd málo, dieťa by celý čas mrzlo.

Naopak pri bežkovaní sa dieťa viac zahreje. Je teda potrebné dať dôraz na voľnosť pohybu a materiály, ktoré dobre odvádzajú pot a zároveň chránia proti rozmarom počasia. Bunda ani nohavice nemusia byť také teplé ako pre zjazd. V zjazdovom oblečení by sa pri bežkovaní skrátka upieklo. Vzhľadom na to, že lyžiarske oblečenie je objemné, odporúčame voliť kvalitné funkčné kúsky. Dieťa tak nebude potrebovať druhú sadu na zjazd (či bežky) na vystriedanie.

TIP – Rukavice zbaľte dvoje, ale rozdielne

Na zjazdovku sa budú hodiť palčiaky alebo teplučké páperové rukavice. Membránu dieťa ocení hlavne pri guľovačkách, kedy zostane v suchu a prsty nebudú mrznúť. Na bežky mu zbaľte tenšie rukavice so zvýšenou odolnosťou proti vetru.

 

Oblečenie na chatu

Po celom dni v lyžiarskom oblečení to chce niečo veľmi pohodlného, v čom si telo odpočinie. Dopredu sa informujte, či nebude na lyžiarkskom maškarný. Jednoduchá maska sa vždy zmestí do tašky. S počtami oblečenia to preháňať nemusíte. Bielizeň a ponožky by to chcelo čisté na každý deň, ale v tričku pokojne dva dni vydrží. Tepláky a legíny stačia dvoje na týždeň. Pyžamo bude potrebovať jedno na celý pobyt.

TIP – Výbornou vychytávkou na horskú chatu sú páperové papuče. Sú ľahučké, skladné a hlavne hrejivé. Po celom dni na lyžiach sú doslova balzamom pre unavené nohy.

 

Hygienické potreby

Na svahu aj na bežkách sa deti väčšinou dosť spotia. Je síce možné, že sa budú hygiene vyhýbať, ale tréneri či učitelia ich do spŕch zaženú. Dobrou motiváciou je zabaliť so sebou na umývanie mydlové lístky, sú ľahučké a je to vychytávka, s ktorou medzi kamarátmi zaboduje. Super je aj nový uterák s krásnym motívom. Len pozor, motív voľte úmerne veku. Nechcete, aby sa vaše dieťa stalo terčom posmechu.


Zima na horách je hlavne zábava. Preto radšej zabaľte rukavice navyše. 

 

Oblečenie na prechádzku alebo do bazéna

Na lyžiarskom sa lyžovanie často prekladá ďalšími aktivitami. Deti môžu vyraziť na dlhšiu prechádzku, ísť sa von guľovať alebo využiť hotelový bazén. Pri balení je dobré myslieť aj na tieto aktivity.

Vychytávky, ktoré dieťa na lyžiarskom využije

Základnú výbavu máme nachystanú, ale tým balenie rozhodne nekončí. Máme pre vás niekoľko tipov na nevyhnutnosti, ktoré by ste určite mali pribaliť.

TIP: Starostlivo zvážte, či dieťaťu dovolíte vziať si na lyžiarsky mobil. Obzvlášť u menších detí môže večerné volanie domov rozdúchať nepríjemnú vlnu clivoty. Situáciu trochu zjednoduší, pokiaľ je to zakázané zo strany organizátora. V opačnom prípade je to na vás.

Pády k lyžovaniu patria. Kvalitný chránič chrbtice pomôže zabrániť vážnym zraneniam. 

 

Doklady, ktoré si zbaliť na lyžiarsky

Od organizátora lyžiarskeho zájazdu väčšinou dostanete zoznam potrebných dokladov a potvrdení. Tu máte obvykle vyžadované doklady, aby ste sa mohli prichystať dopredu.

  • Cestovný pas (ak je lyžiarsky v zahraničí)
  • Posudok o zdravotnej spôsobilosti (vystaví detský lekár, platí dva roky, možno využiť posudok z letného tábora)
  • Potvrdenie o bezinfekčnosti (podpisujú rodičia tesne pred odchodom)
  • Kópia kartičky zdravotnej poisťovne
  • Potvrdenie o nastavení lyží

 

Tipy navyše alebo čo sa môže hodiť

Nasledujúce typy už nepatria do nutnej výbavy, ale môžu veľmi pomôcť, aby si dieťa lyžiarsky užilo.

 

A do čoho dieťa zbaliť?

Záleží iba na vás a na veku a sile dieťaťa. Organizátori totiž často vyžadujú, aby si dieťa odnieslo tašku (kufor) s vecami na ubytovanie samo. Niet sa čo čudovať, keď tam zrazu dorazí výprava štyridsiatich dietok.

 

7 tipov, na čo si dať pri príprave na lyžiarsky pozor

Pamätajte, že prvý lyžiarsky je veľká cesta do neznáma. Sú deti, ktoré sa tešia, že budú chvíľu bez dozoru rodičov, ale aj deti, ktoré môžu trpieť obavami. Navyše lyžovanie je krásny šport, ale môže byť aj nebezpečný.

  1. Všetko pred odchodom skontrolujte. Sedí dĺžka lyží a palíc? Všetko funguje? Topánky na lyže netlačia?

  2. Viazanie dajte do servisu nastaviť. Bude bezpečnejšie a zároveň dostanete potvrdenie, ktoré budete potrebovať.

  3. Hovorte s dieťaťom o tom, čo ho na lyžiarskom čaká. Malým pomôžte rozptýliť obavy, veľkým prehovorte do duše o tom, že na lyžiarskom platí školský poriadok.

  4. Bude na lyžiach stáť prvýkrát? Nechajte ho doma zoznámiť sa s výbavou. Nech sa v prejde v lyžiarskych topánkach, vyskúša si viazanie na lyžiach. Ak máte možnosť, vezmite ho pred lyžiarskym na svah.

  5. Večernú clivotu pomôže zahnať pribalený talizman alebo plyšák.

  6. Všetko podpíšte. Oblečenie sa dá podpísať napríklad značkou na štítok, na lyže a paličky dajte malú samolepku s iniciálami dieťaťa. Super pomocníkom môže byť aj unikátna samolepka.

  7. Baľte s dieťaťom. Malo by vedieť, čo má so sebou zbalené a kde to má. Na lyžiarskom nebude mamička, ktorá mu pomôže veci nájsť.

V závere nezabudnite skontrolovať úrazové a cestovné poistenie dieťaťa a popriať mu tie najlepšie zážitky. Pretože na takéto akcie sa spomína celý život.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.com, unsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Detská lyžiarska prilba Scott Camble 2

(9.27 %) 49,90 

Porovnať

Detská lyžiarska prilba Scott Apic Jr Plus

(9.48 %) 86,90 

Porovnať

108,00  (34.35 %) od 70,90 

Porovnať

12,00  (17.5 %) 9,90 

Porovnať

Detská lyžiarska prilba Uvex Heyya

70,00  (38.71 %) od 42,90 

Porovnať

64,00  (32.97 %) 42,90 

Porovnať

Detské lyžiarske okuliare Giro Buster AR40

41,00  (22.2 %) od 31,90 

Porovnať

Detská lyžiarska prilba Scott Keeper 2

93,00  (9.78 %) 83,90 

Porovnať