Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Všetko, čo ste chceli vedieť o softshelle

Čo vás napadne, keď sa povie univerzálny outdoorový materiál? Väčšina ľudí so skúsenosťami s turistikou povie softshell. S tým sa dá len súhlasiť. V čom je jeho čaro a má nejaké nedostatky?

Čo je softshell?

Jedná sa o súhrnné označenie moderných viacvrstvových funkčných materiálov, ktoré sa používajú prevažne na výrobu outdoorového oblečenia a topánok. Názov vznikol spojením dvoch anglických slov "SOFT" mäkká a "SHELL" schránka alebo škrupina. Z toho možno ľahko odvodiť i základné vlastnosti, ktorými disponuje - mechanická odolnosť, nepremokavosť, dobrá tepelná izolácia, vetruvzdornosť a priedušnosť.

Univerzál na nezaplatenie alebo nepraktický mačko-pes?

Pravdou je, že softshell sa posledné 2-3 roky dostal trochu do pozadia záujmu verejnosti a letá najväčšieho boomu má za sebou. Napriek tomu stále zostáva a najskôr ešte dlho zostane pevnou súčasťou správneho spôsobu vrstvenie oblečenia, tzv. Cibuľového systému, kde zastáva rolu jednak druhej (izolačnej) vrstvy a potom tiež vrstvy ochrannej (tretej). A práve v tom, že dokáže nahradiť služby fleecovej mikiny a zároveň ochrániť pred dažďom a vetrom ako membránová bunda, je jeho výnimočnosť. Plynú z toho však tiež jeho limity.

Najväčšiu úžitkovú hodnotu poskytuje softshell skôr v chladnejšom počasí a v premenlivých poveternostných podmienkach. Pokiaľ ho budete využívať v teplom a suchom prostredí alebo naopak v mrazivých či v iných extrémnych klimatických podmienkach, narazíte na jeho mantinely. Z toho je jasné, že pre bežného užívateľa (výletníka alebo turistu) sa softshell hodí predovšetkým ako voľba na jarné a jesenné výpravy do prírody alebo ako vhodný odev do našej miernej zimy.

Materiálové vlastnosti

Povrch softshellu je mäkký, pružný a vďaka polyuretanovému filmu vodeodpudivý. Dažďové kvapky po ňom stekajú a sneh sa na ňom nelepí.

Vnútorný materiál býva buď microfleece v prípade teplejších variantov alebo pletenina (jersey) pri ľahkých letných modeloch.

Delenie softshellu

Z hľadiska vnútornej štruktúry rozoznávame 2 základné typy softshellu:

Membránový softshell má medzi vonkajšou vrstvou a podšívkou nalaminovanú membránu, ktorá poskytuje lepšiu odolnosť voči vetru a vonkajšej vlhkosti.

Tkaný softshell je oproti tomu vyrobený len z textilných vlákien špeciálnym tkaním a vyznačuje sa dobrou priedušnosťou, nižšou váhou, veľkou elasticitou a vysokou oteruvzdornosťou.

Hlavné sledované parametre softshellu

Nepremokavosť - udáva teoretickú výšku vodného stĺpca, ktorému odolá textília, než prepustí prvé kvapky vody. Podľa medzinárodnej normy ISO 811 je materiál nepremokavý, ak odolá tlaku najmenej 1 300 mm vodného stĺpca. U tkaného softshellu sa môžeme stretnúť väčšinou s hodnotami do 5 000 mm. Membránový softshell môže mať nepremokavosť presahujúcu aj 30 000 mm vodného stĺpca.

Vetruvzdornosť - čiastočne vetruvzdorné sú všetky Softshelly. Naozaj dobrou odolnosťou voči vetru sa však môžu pochváliť iba tie membránové. Pozor však na to, že čím vyššiu odolnosť voči vetru materiál poskytuje, tým nižšia býva spravidla jeho priedušnosť.

Priedušnosť - označovaná skratkou Ret sa meria v jednotkách Pa * m2 / W a hovorí aká energia je potrebná na odparenie daného množstva vody. Čím je hodnota Ret nižšia (teda nižšia energia potrebná pre odparenie vody), tým je látka priedušnejšia. Stále sa však stretávame aj s predtým hojne používaným údajom paropriepustnosť, ktorý sa udáva v jednotkách g / m2 za 24 hodín a hovorí, koľko gramov vodných pár je schopný materiál prepustiť za jeden deň.

Pre jednoduchosť pridávame tabuľku, ktorá porovnáva priedušnosť a paropriepustnosť:
PRIEDUŠNOSŤ (podľa ISO 11092) PAROPRIEPUSTNOSŤ (podľa ISO 2528)
RET < 6 (veľmi dobrá) viac ako 16 000 g/m2 za 24 hod.
RET 6 - 13 (dobrá)  6 000 - 15 000 g/m2 za 24 hod.
RET 13 - 20 (uspokojivá) 4 000 - 5 000 g/m2 za 24 hod.
RET > 20 (neuspokojivá)  menej ako 4 000 g/m2 za 24 hod.

Veľmi zaujímavé je porovnanie približných hodnôt produkcie telesných výparov podľa intenzity záťaže práve s paropriepustnosťou búnd:
AKTIVITA (podľa podmienok a fyziológie) PAROPRIEPUSTNOSŤ (podľa ISO 2528)
chôdza 5 000-10 000 g/m2 za 24 hod.
beh 20 000-28 000 g/m2 za 24 hod.
extrémna fyzická aktivita nad 35 000 g/m2 za 24 hod.

Tepelná odolnosť - je veľmi dôležitý parameter, ktorý bohužiaľ na 99% softshellových výrobkov nenájdete. Informáciu možno však zistiť priamo u výrobcu. Tepelná odolnosť má skratku RCT a meria sa v jednotkách K * m2 / W. Vyjadruje rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným povrchom textílie. To znamená, že čím je táto hodnota nižšia, tým materiál lepšie izoluje a teplo vyprodukované vami neprúdi von.

Správna údržba

Každému funkčnému oblečeniu, a netýka sa to len softshellu, by sa mala venovať dostatočná starostlivosť čo sa údržby a skladovania týka. Je to rovnaké ako s autom - keď ho budete pravidelne servisovať, dolievať prevádzkové kvapaliny a správať sa k nemu šetrne, bude vám slúžiť dlho a dobre (samozrejme za predpokladu, že nekúpite už z výroby nekvalitný výrobok).

Doprajte vášmu softshellovému oblečenie raz za čas poctivú kúpeľ v špeciálnom pracom prostriedku na funkčné prádlo, najlepšie priamo na softshell, vyhnite sa bežným pracím práškom, ktoré môžu technické oblečenie nenávratne poškodiť a keď už budete pri tom praní, nezabudnite následne oblečenie tiež naimpregnovať. Opäť najlepšie výrobkom priamo určeným na softshell.

Odmenou vám budú nielen suché ramená, prípadne nohavice, ale aj predĺžite životnosť, zvýšite stálofarebnosť, ochránite oblečenie proti UV a zachytávaniu väčšieho množstva nečistôt. A to už sa oplatí.


Kompletná ponuka softshellového oblečenie:

 

 

 

 

 
Zdroje:

mackenzienz.com, gore-tex.co.uk, highpoint.cztreking.czsoftprodeti.cz

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Pánska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (58.07 %) 62,90 

Porovnať

Dámska zimná bunda Trimm Paco Lady

120,00  (39.25 %) 72,90 

Porovnať

Detská bunda Reima Vantti

54,85  (32.73 %) od 36,90 

Porovnať

247,01  (40.12 %) od 147,90 

Porovnať

245,00  (18.78 %) 198,99 

Porovnať

Pánska softshellová bunda Kilpi Ravio

120,00  (56.75 %) od 51,90 

Porovnať

394,00  (43.17 %) od 223,90 

Porovnať

Dámska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (52.07 %) 71,90 

Porovnať