Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Povinná výbava bicykla: Máte týchto 5 vecí?

Tiež ste si mysleli, že nie je žiadnou vyhláškou daná povinná výbava bicykla? a vedeli ste, že za nedostatky vo výbave hrozí pokuta? Poďme sa mrknúť, čo na bicykli musí byť, čo je dobrovoľné a aké vybavenie odporúčajú skúsení bikeri.


Obsah

 

Úvod

Povinná výbava cyklistu nie je nikde stanovená. Teda pokiaľ je cyklista starší ako 10 rokov. Iné už je to pri bicykli. Tu je povinná výbava upravená vyhláškou. Keď si prečítate, čo všetko má váš bicykel mať, možno budete prekvapení. Bežne totiž na cestách stretnete bicykle, ktoré nespĺňajú ani polovicu predpísaných vecí.

 

Aká je povinná výbava bicykla v cestnej premávke

Ak chcete s bicyklom vyraziť do premávky, je potrebné mať bicykel v poriadku. Všetko, čo je totiž v povinnej výbave bicykla, na ňom má byť pre naše bezpečie. Paragraf 55 Zákona cestnej premávke č. 8/2009 Z.z. stanovuje, čo je všeobecne povinná výbava bicykla, čo má mať bicykel za zníženej viditeľnosti, a čo je iba odporúčané. Prevádzkou sa rozumie jazda po pozemných komunikáciách. Teda nielen po cestách, ale aj po cyklotrasách alebo v cyklopruhoch.

 

 

Povinná výbava bicykla

 

  • predné a zadné brzdy
  • zadné odrazky (červené)
  • predné odrazky (biele) 
  • oranžové (na pedáloch a v lúčoch kolies)
  • bezpečné riadidlá (zaslepené konce riadidiel, ovládacie páčky obalené bezpečným materiálom)

 

Povinná výbava pri zníženej
viditeľnosti

 

 

Odporúčané doplnky

 

 

Zníženú viditeľnosť definuje Zákon 8/2009 Z.z. (o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov) § 2, ods. (2), písm. z) Ide o situáciu, keď účastníci premávky na pozemných komunikáciách dostatočne zreteľne nerozoznajú iné vozidlá, osoby, zvieratá alebo predmety na pozemnej komunikácii. Nastáva napríklad od súmraku do svitania, za hmly, sneženia, hustého dažďa alebo v tuneli.

TIP: Pokiaľ je na bicykli uvedené, že nie je určený na premávku na cestách, nemusí mať vyššie uvedenú výbavu. S takým bicyklom ale môžete jazdiť naozaj iba v teréne a nikdy nie po cestách. Aj tak by bezpečný bicykel základnú výbavu malo mať. Ide o našu bezpečnosť.

Vyhláška približuje základné prvky, ktoré na nás upozornia vodiča. Pokiaľ ale milujete večerné prechádzky alebo sadáte na bicykel doslova za každého počasia, je potrebné byť veľmi dobre videný. Postrážte si, že reflexné prvky má aj váš batoh, oblečenie i obuv. Tu platí, že čím viac, tým lepšie.

Pozor: Za nekompletnú výbavu bicykla môžete dostať od polície pokutu. Hodnotí sa to ako zlý technický stav bicykla a hrozí pokuta až 30 €.

 

Je povinná helma na bicykel? A pre koho?

Povinnosť helmy na bicykli je zavedená pre deti do 10 rokov a určuje ju tzv zákon o nosení helmy na bicykli. Pre dospelých cyklistov je prilba povinná vždy, keď idú mimo obce. Pri nehode a náraze je lepšie, keď to odnesie helma ako lebka.


 

Helmy sú navyše dnes naozaj vychytané. Výborne chránia hlavu, majú príjemné vetranie a často elegantný dizajn. Odporúčame vyberať cyklistickú helmu s ohľadom na terén, v ktorom sa budete preháňať. Na jazdu na ceste sa hodia cestné helmy, do terénu sú lepšie MBT helmy so štítkom proti slnku a na zjazd alebo freeride špeciálne helmy s maximálnou ochranou celej hlavy.

 

Pokuta za jazdu bez helmy na bicykli

Pri pokute za jazdu bez prilby je situácia trošku zložitejšia. Dieťa do 15 rokov je zákonom nepostihnuteľné. A pretože nie je určená žiadna zodpovedná osoba za nosenie helmy u detí, nemôže byť pokuta uložená. Polícia síce začne konanie, ale vzhľadom na vek všetko odloží. Mladí cyklisti, 15 až 18 rokov, ale pokutu môžu dostať. Môže to byť od 10 € do 30 €.

V každom prípade helmu na bicykel deťom nedávame kvôli pokute. Ide predovšetkým o ich bezpečie. A ako zaistiť, aby ju naozaj nosili? Po prvé je dobré ísť príkladom a nesadať na bicykel bez helmy. A po druhé by sme im mali vysvetliť, ako ich helma na bicykli ochráni a čo im pri páde bez helmy môže hroziť.

 

Poznáte povinnosti cyklistu?

Existujú nejaké nové povinnosti alebo pravidlá pre cyklistov? 2023 žiadne zmeny neprinesie. Naďalej budú povinnosti cyklistu podobné ako povinnosti vodiča motorového vozidla. Cyklista si musí pred jazdou skontrolovať stav svojho bicykla. Musí na ceste vidieť a byť videný, jazdiť bezpečne a dbať na pravidlá cestnej premávky. A predovšetkým pred jazdou ani počas jazdy nesmú piť alkoholické nápoje alebo užívať návykové látky.

Za porušenie týchto pravidiel hrozí pokuta.


Prezrite si kompletnú ponuku vybavenia pre cyklistov. 

Aj keď nemáte v pláne jazdiť po cestách a chcete si urobiť len vychádzku terénom, pravidlo o čistej hlave je dobré rešpektovať. Už kvôli vlastnému bezpečiu. Alebo aspoň kvôli zhoršenej vyjednávacej pozícii pri jednaní s poisťovňou v prípade úrazu.

Pozor pri elektrobicykloch: Elektrobicykle s výkonom nad 1 kW a možnou maximálnou rýchlosťou ad 25 km/h už nie sú brané ako bicykle. Platí to pre tzv. odčipované elektrobicykle. Zákon je vníma ako vozidlá. Mali by teda podliehať technickým kontrolám aj evidencii vozidiel.

 

Tipy na cyklistické vybavenie od skúsených

Aj keď nasledujúce vychytávky povinná výbava na bicykel neobsahuje, cyklistické vybavenie správneho bikera by ich malo zahŕňať.

  1. Základom je pumpička, náhradná duša alebo sprej na opravu menších defektov.
  2. Dlhšie vychádzky veľmi spríjemnia kvalitné fľaše na bicykel alebo hydrovak, dobrý držiak na telefón alebo powerbanka na jeho dobitie.
  3. Do lesa, ale aj proti poletujúcemu hmyzu, sú ideálnym riešením cyklistické okuliare.
  4. Pokiaľ plánujete dlhý trip tzv. naťažko, pozrite sa na odľahčené cyklospacáky. Každý gram sa totiž počíta.

 

Cyklistika v Čechách a v Rakúsku 

Pri plánovaní zahraničného cyklistického výletu si nezabudnite skontrolovať, aké tu máte povinnosti. A pretože Slováci najčastejšie vyrážajú do Čiech a Rakúska, zamerali sme sa na tieto dve susedné krajiny.

Povinná výbava bicykla a cyklistu v Čechách

Cyklistická prilba je tu dobrovoľná pre dospelých cyklistov. Povinne ju musia mať deti do 18 rokov. Za zníženej viditeľnosti sú povinné reflexné prvky na odeve. Bicykel musí mať predné a zadné svetlo, zvonček a odrazky.

Povinná výbava bicykla a cyklistu v Rakúsku

Helma je povinná pre deti do 12 rokov. Ak poveziete dieťa v cyklosedačke, musí mať zadné koleso blatník. Ďalej má mať koleso predný svetlomet bielej alebo žltej farby a zadné červené svetlo. Povinná je červená odrazka vzadu, oranžové odrazky na pedáloch a vo výpletoch kolies (tu môžu byť aj biele). Súčasťou povinnej výbavy sú aj funkčné predné a zadné brzdy a zvonček.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroj: pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Detská cyklistická helma Bell Sidetrack II Youth

58,00  (34.66 %) 37,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Uvex Kid 3

58,00  (20.86 %) od 45,90 

Porovnať

Detská cyklistická helma Hamax Skydive

37,00  (51.62 %) od 17,90 

Porovnať

Cyklistická prilba Uvex Active

100,00  (18.1 %) od 81,90 

Porovnať

100,00  (10.1 %) 89,90 

Porovnať

65,94  (13.71 %) 56,90 

Porovnať

74,19  (13.87 %) 63,90 

Porovnať

103,05  (13.73 %) 88,90 

Porovnať