Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako vybrať správnu veľkosť športovej podprsenky

Ako si vybrať podprsenku na šport tak, aby vám zaistila maximálne pohodlie? V tomto článku vám poradíme so správnou veľkosťou aj výberom dokonalého strihu podprsenky.


Obsah


Dobre zvolená športová podprsenka zaistí nerušený pôžitok z pohybu. 

 

Úvod

Ako zistiť, akú mám veľkosť športovej podprsenky? Zásadná otázka. Dobre vybraná športová podprsenka totiž minimalizuje nežiaduci pohyb pŕs pri športe, predchádza bolesti prsníkov aj chrbta a zároveň neodvádza pozornosť od obľúbenej aktivity. Veľkosť ale nie je jediný parameter. Ako teda na to?

 

Vyberajte podľa veľkosti, ktorú nosíte

Športové podprsenky môžu mať označenie veľkostí písmenami (napr. S, M, L) alebo klasické číslovanie podprseniek (napr. 70C, 85B), ktoré označujú obvod podprsenky a veľkosť košíčkov podprsenky. Najmenšia veľkosť podprsenky je obvykle 70A alebo XS.

Väčšinou zodpovedá veľkosť podprsenky na šport klasickej konfekčnej veľkosti, ktorú bežne nosíte. Avšak pokiaľ si vyberáte športovú podprsenku prvýkrát alebo len chcete mať istotu, že vám naozaj padne, odporúčame nespoliehať sa len na veľkosť udávanú výrobcom.

 

Chcete mať istotu? Zmerajte sa. 

Potrebujete poznať dve miery - obvod hrudníka pod prsiami a obvod cez prsia. Pripravte si mäkký, tzv. krajčírsky, meter. Miery odoberajte s podprsenkou bez vypchávok alebo najlepšie úplne bez nej. Pri meraní sa postavte rovno na obe chodidlá.

  • Obvod hrudníka – Zmerajte si obvod hrudníka tesne pod poprsím. Mieru odoberajte pri výdychu, keď meter dokonale obopína váš hrudný kôš. Meter by mal byť vodorovne.
  • Obvod cez prsia – Druhý rozmer, ktorý potrebujete je obvod hrudníka cez prsia. Merajte cez najširšiu časť pŕs, obvykle je na úrovni prsných bradaviek.
Tip: Nemáte doma krajčírsky meter? To nevadí. Poslúži aj jednoduchá šnúrka, ktorú následne zmeriate pravítkom. Alebo si môžete vytlačiť papierový meter

 

Ako správne vybrať podprsenku podľa nameraných údajov?

Namerané miery potom už len stačí zadať v eshope 4camping.sk po kliknutí na tlačidlo "Odporučiť veľkosť" pri vybranom produkte, ktoré vždy odporučí správnu veľkosť podprsenky. Je to najjednoduchšia a najrýchlejšia cesta, ako určiť veľkosť športovej podprsenky.


Nie ste si istá výberom veľkosti? Nechajte si ju odporučiť. 

Ďalším riešením je samozrejme prevodná tabuľka veľkostí podprseniek, kde môžete s vami nameranými údajmi nájsť vašu veľkosť podprsenky. Tieto tabuľky sa ale bohužiaľ môžu u jednotlivých značiek ľahko líšiť. Je preto potrebné hľadať vo veľkostnej tabuľke konkrétnej značky.

 

Veľkostné tabuľky najobľúbenejších značiek športových podprseniek

 

Správna úroveň podpory 

Športové podprsenky obvykle poskytujú niektorú z troch úrovní opory – nízku, strednú a vysokú. To, akú budete potrebovať, závisí od vami zvolenej športovej aktivity. Čím viac poskokov, intenzívneho pohybu a dopadov, tým väčšiu oporu vaše prsia potrebujú.

Tip: Máte väčšiu veľkosť pŕs či prsné implantáty? Odporúčame zvážiť športové podprsenky s väčšou oporou aj na športové aktivity s nízkou alebo strednou intenzitou pohybu. 

Jóga je o plynulosti pohybu bez intenzívnych vplyvov. Bude stačiť podprsenka s nízkou mierou opory. 

 

Rozdelenie podprseniek podľa intenzity opory pre prsia

Športoví tréneri odporúčajú vyberať podprsenku s ohľadom na športové aktivity. A pokiaľ prevádzkujete niekoľko športov, je vhodné mať aj niekoľko podprseniek so zodpovedajúcou oporou pre prsia. Je to ochrana pred bolesťami chrbta, odreninami a nepríjemným diskomfortom.

 

Opora pre prsia

 

Aktivita

 

Vlastnosti podprseniek

Nízka 

•Nízka intenzita pohybu (chôdza, joga, silový tréning)

• užšie ramienka a opasky, nízka hmotnosť podprsenky

• často bez možnosti úpravy dĺžky ramienok 

• kompresná podprsenka bez samostatných košíčkov


Nízka 

• obľúbené podprsenky:

Craft Training Classic 
Kari Traa Var

Stredná 

• aktivity so strednou intenzitou pohybov (turistika, lyžovanie, tanec, cestná cyklistika)

• intenzívnejšie obmedzenie nežiaduceho pohybu pŕs 

• širšie ramienka

• podprsenka cez hlavu alebo na zapínanie

• kompresná podprsenka alebo podprsenka so samostatnými košíčkami

Stredná 

• obľúbené podprsenky:

MOOA Elja
Dare 2b Dont Sweat It Bra
Craft Motion

Vysoká 

• intenzívne športové aktivity (beh, jazda na horskom bicykli, vysoko intenzívne cvičenie s doskokmi - aerobik) odporúčané pre veľkosť poprsia D a vyššie 

• najširšie ramienka s možnosťou nastavenia dĺžky 

• podprsenky so samostatnými košíčkami

• zapínanie na suchý zips 


Vysoká

• obľúbené podprsenky:

MOOA Bina
Dare 2b DontSweat It Strapy
Dare 2b Hi Impact Bra

 

5 tipov, ako nájsť dokonalý strih podprsenky

Keď už poznáte svoje miery, veľkosť, ktorú potrebujete a dokonca aj mieru opory pre prsia, stačí len nájsť dobre padnúci strih. Pokiaľ vám podprsenka na prvýkrát ideálne nesadla, nezúfajte. Nie je žiadny optimálny tvar ani ideálna veľkosť pŕs. Je len dobre sediaca podprsenka. Nie je to táto? Vyskúšajte inú značku alebo strih. Väčšina výrobcov sa snaží pokryť nielen najčastejšiu veľkosť podprsenky, ale aj menej štandardné veľkosti. Výber je tak pomerne široký.

 

  1. Priliehavá, ale nie tesná! Športová podprsenka by mala byť naozaj tesnejšia ako tá klasická. Nesmie však zvierať tak, že nebudete môcť dobre dýchať.
    Tip: Pod spodný pruh a ramienka by ste mali dať maximálne dva prsty. Nie viac, nie menej.
  2. Hladká podprsenka bez vrások. Látka by mala byť všade hladká a dobre obopínať vaše prsia. Vrásky znamenajú, že košíčky sú príliš veľké.
  3. Schované prsia. Ani podprsenka, z ktorej vám doslova pretekajú prsia, nie je v poriadku. Chce to zvoliť väčšie košíčky.
  4. Dobre nastavené zapínanie. Pri podprsenkách so zapínaním je potrebné nájsť správne utiahnutie podprsenky. Pokiaľ pri pohybe rúk hore ide aj podprsenka hore, je zapnutá príliš voľne. Odporúčame zapínanie upraviť.
  5. Vyskúšajte si pohyb. Než vyrazíte s novou podprsenkou do akcie, vyskúšajte si trochu pohybu nanečisto. Skáčte, mávajte rukami, skúste pár cvikov. Pokiaľ vás už teraz niekde nepríjemne tlačí alebo drie, nebude to pri športe lepšie.

Tip: Funkčnú podprsenku nezabudnite doplniť športovými nohavičkami a tričkom z funkčných materiálov. A v chladných dňoch sa budú hodiť aj funkčné termolegíny alebo mikina

Veľkosť aj strih si u mnohých predajcov vyskúšajte priamo v kabínke výdajne. Platí to aj pre náš e-shop. Funguje to tak, že si objednáte napríklad 5 podprseniek vrátane viacerých veľkostí na výdajňu a zaplatíte len tie, ktoré vám padnú.


Správnu funkčnosť športovej podprsenky predĺžite praním podľa ceduľky. 

 

Ako predĺžiť životnosť podprsenky?

Športové podprsenky sú z moderných materiálov, ktoré vedia dobre odvádzať pot, dovoľujú koži dýchať a zbytočne nezahrievajú. Vďaka prímesiam v materiáli sú elastické a vysoko komfortné. Sú ale tiež vystavené častému praniu a celkovej únave materiálu pri športovej záťaži. Pokiaľ chcete predĺžiť životnosť podprsenky, odporúčame prať ju pri nízkych teplotách a rozhodne nesušiť v sušičke. Odporúčame riadiť sa značkami na ceduľke športovej podprsenky. Ideálne je vyhnúť sa aj avivážam a bielidlám.

 

Ideálny materiál pre športovú podprsenku

Športové podprsenky sa vyrábajú z materiálov, ktoré musia byť pružné, dobre odvádzať pot a poskytnúť oporu v správnych partiách.

 

Funkčné syntetické materiály 

Poskytujú vysokú priedušnosť, dobre odvádzajú pot a rýchlo schnú. Užijete si pohyb bez nadmerného potenia a pocitu ulepenosti. Niektoré modely majú antibakteriálnu úpravu. Poskytujú oporu pre maximálne pohodlie a neobmedzený pohyb.

Obľúbené podprsenky: MOOA Elja, Dare 2b Dont Sweat It Bra

 

Bavlna s prímesou 

Bavlna zaisťuje maximálne pohodlie aj pre ženy s citlivou pokožkou. Prímes elastanu dodáva podprsenke potrebnú pružnosť pre aktivity s nižšou mierou intenzity pohybu. Počítajte ale s nižšou schopnosťou odvádzať pot a pomalším schnutím.

Obľúbené podprsenky: E9 Mery 2.2

 

Merino 

Vlna merino pomáha efektívne regulovať telesnú teplotu a odvádzať pot. Je schopná absorbovať vlhkosť až do 30 % svojej váhy bez toho, aby nepríjemne studila. Je prirodzene antibakteriálna, takže sa ani po veľkej námahe nemusíte obávať nepríjemného zápachu. Podprsenky z merino sú pohodlné, pružné a príjemne hebké. Prírodné duté vlákno skvele izoluje a jeho povrch je vodoodpudivý, čo oceníte pri pohybe v chladných dňoch, daždi a náročných poveternostných podmienkach.

Obľúbené podprsenky: Ortovox 185 Rock´N´Wool Sport Top, Devold Kvitegga Woman Top

 

Merino s prímesou

Podprsenky z merino vlny s prímesou syntetiky efektívne odvádzajú pot, sú prirodzene antibakteriálne a efektívne regulujú telesnú teplotu. Prímes lycry im prepožičiava zvýšenú odolnosť a pevnosť aj pre aktivity s vyššou mierou intenzity pohybu.

Obľúbené podprsenky: Icebreaker Women Sprite Racerback Bra, Devold Double Woman Bra

 

 

Užitočné odkazy

Autor: Lucie Krůčková

Zdroj: pixabay.comunsplash.com, archív autora

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Športová podprsenka Ocún Misty Bra

37,00  (27.3 %) od 26,90 

Porovnať

Podprsenka MOOA Bina

27,00  (48.52 %) 13,90 

Porovnať

56,00  (64.46 %) 19,90 

Porovnať

31,00  (64.84 %) od 10,90 

Porovnať

Podprsenka MOOA Elja

25,00  (48.4 %) 12,90 

Porovnať

Športová podprsenka Dare 2b Mantra Bra

36,00  (64.17 %) 12,90 

Porovnať

Športová podprsenka Dare 2b Dont Sweat It Top

38,00  (66.05 %) 12,90 

Porovnať

Športová podprsenka Regatta Asana Bra Top

31,00  (64.84 %) 10,90 

Porovnať