Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať bežeckú obuv do terénu

Ako si vybrať bežecké topánky do ľahkého a ťažkého terénu? Ktoré topánky vám budú vyhovovať na lesných cestičkách, ale aj na horských chodníkoch, napísal dnes Marcel Fronko na základe svojich skúseností.


Obsah

Rozdiel medzi bežeckou topánkou na asfalt a do terénu je hlavne v podrážke a tiež v pevnosti a odolnosti materiálov. Na asfalte behávam v Ultraboost od Adidas, ktoré sú veľmi ľahké, priedušné, rýchle a nestabilné. To na rovnom asfalte nevadí. Ale akú obuv si zvoliť, ak chcem behávať na nerovnom, často mokrom až bahnistom teréne plnom konárov a kameňov? Odpoveďou je trailová bežecká obuv.

 

Bežecké topánky na spevnené lesné a štrkové cesty

Do ľahkého terénu, čo predstavujú spevnené lesné a štrkové cesty, často s mokrým podkladom, odporúčam odskúšané MIZUNO WAVE DAICHI 6. Tieto trailové topánky sú ideálne na výbehy do lesa a štrkové cesty za mestom. Vďaka trakcii vzoru na podrážke topánky skvelo držia a neprešmykujú ani v prudkom teréne z kopca a do kopca. Oproti Ultraboost sú výrazne robustnejšie a pevnejšie, čo sa však len minimálne prejavuje na ich váhe a komforte nosenia. Na tieto topánky som spísal podrobnú recenziu, ktorú nájdete TU. DAICHI som si párkrát obul aj na asfalte a zostal som veľmi milo prekvapený pohodlím na tvrdom povrchu a to aj po dvojhodinovom behu. 

   

 

Ako si vybrať oblečenie na beh

Správne oblečenie na beh je zárukou mnohých spokojných kilometrov. S jeho výberom vám poradí Katka Balcarová.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Do ľahšieho terénu odporúčam aj ľahkú a rýchlu trailovú topánku od francúzskej firmy HOKA, konkrétne ide o model Hoke One One Torrent 2. Skvelo absorbuje nárazy a prenáša maximum energie do odrazu. Ide o obľúbený model medzi profesionálnymi bežcami.


Poslednou do partie je bežecká topánka od čoraz populárnejšej značky Inov-8. Konkrétne model Parkclaw 260 M, ktorý poskytuje dobrý grip v teréne a komfort, ktorý oceníte hlavne pri dlhých behoch. Odporúčam všetkým, ktorí potrebujú širšiu topánku v oblasti prstov a klenby.

 

S membránou alebo bez? 

Mnoho trailových topánok ponúka membránu GORE-TEX. Počas zimných behov a v daždi ostane noha v suchu a teple. Ak je však dážď silnejší a sneh hlbší, nepomôže ani membrána. Voda sa do topánky dostane cez jej okraj v okolí členkov. V teplejších podmienkach je naopak táto vlastnosť nežiadúca, chodidlá sa viac potia a ich náchylnosť k vzniku pľuzgierov je mnohonásobne vyššia. Ak predsa len potrebujete bežeckú zimnú topánku s membránou, odporúčam model Lycan GTX od talianskej značky La Sportiva. Medzipodošva s EVA penou skvelo tlmí nárazy. Podrážka sa dá doplniť o hroty, ktoré zabezpečia stabilitu na snehu a ľade.


Zaujímavou topánkou je aj Salomon Wildcross GTX určená do technickejšieho horského terénu. Hlboký viacsmerný vzor Contagrip zaistí vysokú priľnavosť a záber v klzkom a bahnistom teréne. O nepremokavosť sa taktiež postará Gore-Tex® membrána.

 

Marcel Fronko

Pochádza z malej dediny pod Kriváňom vo Vysokých Tatrách. Od detstva bol vedený k turistike, horám a prírode, ale trvalo niekoľko rokov, než si hory naozaj zamiloval. Jeho láska k nim však rastie každým rokom, čo dokazuje aj výstup na 6 tisícovku v Bolívii - Huayna Potosí.

Z veľkého množstva krajín, ktoré navštívil, najradšej spomína na Guatemalu, Kanadu, Čile, Kostariku, Peru, Vietnam, Nórsko alebo Barmu.

Svoju trojmesačnú cestu z peruánskej Limy až do mesta Punta Arenas na juhu Čile opisuje v knihe s názvom 90 DNÍ JUŽNE.

Počas svojich ciest využíva stopovanie aj kempovanie a má rád kvalitné, ľahké, funkčné vybavenie, na ktoré sa môže vždy spoľahnúť.


Viac nájdete na webe elmundo.sk.

 

Topánky do ťažkého horského terénu

Poslednou kategóriou sú topánky, ktoré už hraničia s turistickou obuvou. Sú určené do kamenistého horského terénu. Vyznačujú sa hlbokým vzorom podrážky, odolnými materiálmi a pevnejšou konštrukciou zabezpečujúcou stabilitu v teréne. Ideálnou voľbou je Salomon Xa Pro 3D V8 Gtx Wide. Technológia 3D Advanced Chassis pomáha optimalizovať smer pohybu a využitie energie a tiež poskytuje istý, stabilný a citlivý nášľap. 

 

Zlatá stredná cesta 

Chcete behať asfalt aj ľahší trailový terén a nechcete investovať do niekoľkých párov topánok? Kompromisy existujú, ale bude to na úkor pohodlia, rýchlosti či stability. Všeobecne platí, že je ľahšie behať v trailových topánkach na asfalte než naopak. Na základe vlastnej skúsenosti odporúčam kolekciu MIZUNO WAVE DAICHI. Sú ľahké, rýchle s mierne hlbokým vzorom, ktorý neprekáža na asfalte a dobre podrží v teréne. Okrem toho skvelo absorbujú nárazy vďaka vlnovej technológii z kombinácie dvoch materiálov v pätnej časti a prídavného EVA spevnenia pod prednou časťou podošvy.

 

Na čo si dať pozor pri kúpe 

  • Vždy vyskúšajte oba páry topánok
  • Číslovanie môže byť rôzne, a tak dajte na svoj dobrý pocit z obuvi
  • Ak vám topánka dobre sedí, skúste aj trošku menšiu a trošku väčšiu
  • Prebehnite sa po predajni
  • Topánky by mali presne sedieť, ale nie príliš tesne. Žiadny prst by sa nemal dotýkať vnútornej strany špičky, ani pri naklonenej rovine smerom dolu.
  • Ak používate ortopedickú vložku, vždy ju zoberte do predajne a vyskúšajte v topánke
  • Topánka by nemala byť úzka ani príliš široká
  • S tzv. dropom vám pomôže predajca

   

 

Začíname behať alebo 10 km za 3 mesiace

Chcete začať s behom, ale už po minúte lapáte dych? Poradíme vám, ako sa vrhnúť na behanie tak, aby ste v bezpečí a s radosťou zvládli počas troch mesiacov prebehnúť 10 km.

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Čo je to drop?

Drop je rozdiel výšky medzipodrážky meranej na päte a špičke topánky. Udáva sa v milimetroch. Teoreticky, čím je nižší drop, tým nám topánka lepšie umožňuje prirodzenejší došľap cez špičku/stred chodidla.

Rozdelenie topánok:
  0-4 mm nízky drop - dopad na stred chodidla
 5-9 mm stále umožňuje došľap cez špičku/stred chodidla
10-12 mm vysoký drop je určený pre došľap cez pätu

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archív autora, pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

152,00  (46.12 %) 81,90 

Porovnať

141,00  (46.17 %) od 75,90 

Porovnať

164,54  (39.29 %) 99,90 

Porovnať

100,00  (43.1 %) od 56,90 

Porovnať

162,00  (49.44 %) od 81,90 

Porovnať

Dámske bežecké topánky Dynafit Feline SL W

163,00  (49.14 %) od 82,90 

Porovnať

136,00  (42.72 %) 77,90 

Porovnať

Pánske bežecké topánky Salomon Wander Gore-Tex

118,00  (35.68 %) od 75,90 

Porovnať