Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Ako si vybrať správnu veľkosť nohavíc

Vybrať si správnu veľkosť nohavíc z pohodlia domova nemusí byť vždy tak jednoduché. Vďaka našej outdoorovej poradni to ale zvládnete ľavou-zadnou.


Obsah

 

Úvod

Na hornú časť tela nakupujeme častejšie a skúšame rôzne vrstvy. Nohavice si však vyberáme iba jediné a chceme od nich dlhodobú kvalitu. Preto nie je priestor na omyly. Nohavice musia perfektne sedieť na prvú dobrú. V našom článku sa zameriame na najčastejšiu starosť pri ich nákupe – správnu veľkosť nohavíc.

Poradíme vám, ako na nákup padnúcich nohavíc online. Pomocník sa volá SizeID. S ním už nebude nákup oblečenia cez internet lotérií.

 

Kreativita v označovaní 

Štandardný postup vyzerá asi tak, že si na vyskúšanie do kabínky alebo z e-shopu objednáte veľkosť, ktorú beriete vždy. Obvykle kupujete L, skúsite v e-shope novej značky veľkosť L. Jedny nohavice nedopnete v páse, do druhých by ste mohli pribrať svoje päťročné dieťa, tretie sa vám zarezávajú. Ako je to možné, pýtate sa a hľadáte na štítku číslovanie nohavíc. Každý výrobca totiž skrýva pod jednotným označením trochu iné údaje.

Okrem označenia S, M, L sa stretnete aj ďalšími údajmi. Zatiaľ čo niekto volí M, iní píšu 42, ďalší výrobca napíše 175 alebo 104. Pritom môže ísť o označenie rovnakého oblečenia, ktoré rozmerovo sadne rovnakému človeku. Niektoré spoločnosti majú miery v centimetroch, iné v palcoch. Niekto používa európske číslovanie, niekto francúzske, britské. A do toho sa miešajú výrazy ako predĺžená dĺžka, slim fit. Poďme si radšej ukázať, ako takýto nákup hravo zvládnuť.

 

Tabuľka veľkostí nohavíc - must have

V obchode potrebujete poruke parťáka, ktorý vám po prvých nevydarených pokusoch nosí oblečenie, ktoré už padne lepšie. V e-shope je vašim najväčším kamošom tabuľka veľkostí nohavíc. V našom článku si ukážeme, ako s ňou pracovať. S ňou si vyberiete správnu veľkosť nohavíc bez skúšania na prvý pokus. Online cez internet.

Zdroj: https://www.google.com/url?q=https://pixabay.com/sk/photos/mu%C5%BE-ch%C5%AFzo-nohavice-obuv-topánky-d%C5% 99evo-2628706/&sa=D&source=docs&ust=1693217325986258&usg=AOvVaw0jJTGv_Yf918jBbvprICMn
Popis: Vyhŕňanie nohavíc pri nesprávnej veľkosti oblečenia nie je riešením. Nohavice majú padnúť ako uliate. 

Výrobcov neovplyvníte. Aj naďalej budú vyrábať so svojim označením, vlastnou metodikou a podľa vlastných strihov. Prakticky ide o ich know-how. U nás na webe nájdete tabuľku veľkostí nohavíc ku každému výrobcovi. Typické sú rôzne veľkostné tabuľky pre detské, dámske aj pánske nohavice. Postrážte si, že sa pozeráte správnym smerom.

Tip: Objednajte si u nás niekoľko veľkostí na osobný odber. Na mieste si ich vyskúšajte a vyberte si tie, ktoré vám sedia. Ostatné pokojne vráťte.

 

SizeID - online pomocník

Pri nákupoch cez internet využite funkciu SizeID. Ide o nástroj, ktorý vám priamo kontrolou tabuľky veľkostí a vami zadaných údajov odporučí vhodnú značku a správnu veľkosť oblečenie. 

Algoritmus informácie prepočíta za vás. Nájdete ho aj u nás v e-shope. Zadané údaje si môžete uložiť pre ďalšie nákupy. Do budúcna máte rovno informáciu o už objednaných modeloch a o tom, či vám sedeli, alebo ste ich vracali. Výrazne si zjednodušíte výber outdoorového oblečenia.

 

Meter do ruky - ako zistiť veľkosť nohavíc

Prvou vašou úlohou je meranie. Vezmite do rúk krajčírsky meter, ceruzku, papier. Pusťte sa do práce a nezabudnite stáť vzpriamene. Poznačte si zistené údaje v centimetroch. Nemali by ste vynechať:

  • obvod pásu,
  • obvod bokov,
  • obvod stehien,
  • vnútorná dĺžka nohavíc od rozkroku,
  • celková dĺžka od pása,
  • obvod okolo členkov.

Postup môžete zopakovať aj s nohavicami, ktoré už doma máte a stopercentne vám padnú.

Zdroj: https://www.google.com/url?q=https://pixabay.com/sk/photos/svinovac%C3%AD-meter-zm%C4%9B%C5%99it-m%C4% 9B%C5%99en%C3%AD-%C4%8D%C3%ADslo-218415/&sa=D&source=docs&ust=1693217571139259&usg=AOvVaw1wtQXPb5Bdw5f85WcSAYlj
Popis: Bez metra sa pri zisťovaní správnej veľkosti nohavíc nezaobídete. Krajčírsky meter je istota. Vystačíte si aj so šnúrkou a pravítkom alebo zvinovacím metrom. 

 

Ako zmerať veľkosť nohavíc? Z uvedených údajov sú pre prvé rozlíšenie najdôležitejší obvod pása a dĺžka nohavíc. Porovnajte namerané miery s tabuľkou veľkostí. Podľa kombinácie všetkých týchto údajov výrobcovia priraďujú produktu označenie S, M, L, XL, ktoré nájdete ako hlavný identifikátor pri nákupe v e-shopoch. Pozrieme sa ešte na niektoré špecifiká merania.

Pri rifliach sa stretnete s označením v palcoch. Toto označenie prevzali aj niektorí výrobcovia nohavíc do terénu. Pokiaľ je na štítku údaj 36/34, máte istotu, že je to práve tento prípad. Prvý označuje obvod pása 36 palcov a druhý rozmer za lomítkom označuje dĺžku nohavíc od rozkroku, teda 34 palcov. K centimetrom sa dopočítate vynásobením 2,54.

 

Pás - regulárny chyták pri nákupoch

Obvod pása zmeriate na nohaviciach tesne nad opaskom. Pokiaľ nemáte žiadne padnúce nohavice, zmerajte si obvod medzi pupkom a bedrami. U žien sa v niektorých prípadoch odporúča merať najužšie miesto brucha. Pokiaľ ale v najužšom mieste pása normálne nohavice nenosíte, ide o nerelevantnú informáciu. Využijete ju len pri nákupe vysokých nohavíc. Pre nohavice s nízkym pásom merajte obvod pása jednoducho tam, kde najčastejšie nosíte nohavice.

A teraz sľubovaný chyták. Do veľkostí nohavíc sa zamotáme vo chvíli, keď výrobca vo svojich tabuľkách uvádza aj údaj „sed“. Sed sa meria cca 5 centimetrov pod pupkom. Na sed narazíte vo veľkostných tabuľkách napr. výrobca športového oblečenia Craft. Práve týmto rozmerom je myslené ono pohodlné zapínanie nohavíc v páse. Takže prakticky ide o skôr uvedený obvod pása.

Záverom teda platí:

  • Ak výrobca uvádza oba rozmery, potom pásom naozaj myslí najužšie miesto brucha. Sed označuje obvod miesta, kde nohavice pohodlne zapíname.
  • Ak výrobca uvádza iba rozmer obvodu pása, potom ide o miesto, kde obvykle nohavice zapínate a je vám to pohodlné.

 

Výška postavy a dĺžka nohavíc

Zmerajte vnútornú dĺžku nohavíc od rozkroku pozdĺž vnútorného stehna k päte. Pri rozkroku si dajte dostatok priestoru, aby vám nohavice boli pohodlné. Zvážte, aké dlhé nosíte nohavice. Štandardne sa meria dĺžka k päte. V takom prípade vám nohavice pohodlne sadnú a budú siahať až k pevnej členkovej obuvi.

Zdroj: https://www.google.com/url?q=https://pixabay.com/sk/photos/b%C4%9Bh-sportovn%C3%AD-voj%C3%ADt-sa-zdatnosť- 1944798/&sa=D&source=docs&ust=1693217692913372&usg=AOvVaw2ARPnRHFg2DjonvIH-APYJ
Popis: Na prvý pohľad je výber správnych nohavíc zložitý. S tabuľkou veľkostí a metrom to zvládnete. 

 

Pokiaľ hľadáte správnu veľkosť nohavíc, ktorú pretiahnete cez pohory, mrknite aj na šírku nohavíc v spodnej časti. Niekedy narazíte na odporúčanie zmerať dĺžku nohavíc ku členkom. Ide o módny trend kratších nohavíc do miest. Outdoorové oblečenie podľa neho nevyberajte.

Sú výrobcovia, ktorí sa nikde nevypisujú s dĺžkou nohavíc a majú iba rozlíšenie regular, short a long. Alebo rozlišujú štandardnú dĺžku, skrátenú a predĺženú. Na toto členenie narazíte napr. pri obľúbenej značke Columbia.

  • Štandardná dĺžka u mužov sedí na výšku 182 centimetrov.
  • Predĺžená je na výšku 194 centimetrov a prípadne vyššie.
  • Skrátená je vhodná na výšku 170 centimetrov.

U žien sú hranice:

  • Štandardná výška ženy je 170 centimetrov.
  • Predĺžená dĺžka sadne ženám s výškou 176 centimetrov.
  • Skrátená dĺžka je na výšku 158 centimetrov.

Môžete naraziť aj na nohavice s neukončenou dĺžkou nohavíc. Pokiaľ vám obvykle pri nohaviciach sedí strih a zápasíte s dĺžkou, sú priamo pre vás. Nohavice sú vyrobené dostatočne dlhé a zákazník si ich po kúpe ešte nechá na mieru skrátiť. Nájdete ich napr. v ponuke výrobcu Warmpeace a Humi.

Vybrať správnu veľkosť nohavíc je občas skúška ohňom. Každopádne veľkosť nie je jediné kritérium, ktoré zohľadňujete pri výbere nohavíc. Zaujímajte sa o materiál, vodeodolnosť, odolnosť proti vetru a ďalšie parametre. Zásadné sú podmienky, v akých budete nohavice nosiť najčastejšie.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Pánske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression W

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) od 3,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression M

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) 3,90 

Porovnať

9,00  (34.44 %) 5,90 

Porovnať

8,00  (26.25 %) 5,90 

Porovnať

15,00  (34 %) 9,90 

Porovnať