Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

5 jednoduchých krokov, ako odstrániť vosk z oblečenia

Kvapol vám vosk na oblečenie a nemůžete sa ho zbaviť? V našom článku nájdete pár tipov, ako sa ho zbaviť!


Obsah

 

Úvod

Vosk je prekvapivo užitočný prírodný pomocník. Zvieratá aj rastliny z neho majú účinnú ochrannú vrstvu. Aj my ľudia sme sa ho naučili používať na zlepšenie vlastností niektorých textílií. Ale pokiaľ nám len tak kvapne na oblečenie, radosť to nevyvolá. Poďte sa pozrieť, ako odstrániť vosk z oblečenia.

Vosk je tuhá látka, ktorá ale nie je rozpustná vo vode. Hodiť oblečenie pokvapkané voskom do práčky v očakávaní, že škvrna zmizne, je zbytočné. Vosk nereaguje ani na rozpúšťanie pomocou benzínu alebo chloroformu. Na túto chémiu pri odstraňovaní rovno zabudnite. Existuje ale niekoľko účinných metód, ako odstrániť vosk z oblečenia.

Rozhodne miesto nedrhnite. Mohli by ste látku nenávratne zničiť. Na odstraňovanie vosku nepoužívajte ani ocot. Zbytočne miesto s voskom navlhčí, čo samotnému odstraňovaniu nijako nepomáha.

 

Tradičný postup odstránenia vosku z oblečenia 

Pokiaľ ste si na oblečenie kvapli vosk z horiacej sviečky, je cesta odstránenia vcelku jednoduchá aj s bežnými domácimi prostriedkami. Bude to chcieť ale trochu času a trpezlivosti.

 

1. Počkajte

Vnútorné nastavenie nás pri pohľade na kvapku vosku poženie pre obrúsok a bude chcieť vosk odstrániť. Týmto konaním si len prirobíte starosti. Vosk rozmažete po okolí a ešte ho viac zatlačíte do vlákien. Prvý zásadný krok je vlastne neskutočne jednoduchý. Nerobte nič. Nechajte vosk stvrdnúť.

Pokiaľ na čakanie nemáte nervy, vezmite si z chladničky kocku ľadu, zabaľte ju do vrecka a z druhej strany priložte na oblečenie. Ďalšia možnosť je vložiť oblečenie do mrazničky. Dajte si ale pozor, aby ste pri manipulácii vosk nerozotreli.

 

2. Zoškrabnite hornú vrstvu

Vezmite si jedálenský nôž alebo iný tenký predmet a prečnievajúcu vrstvu vosku zoškrabnite. Vyhnite sa ostrému náradiu, aby ste látku nezničili.

 

3. Žehličku do ruky

Na oblečení po zoškrabnutí aj tak ešte zostane vrstva, ktorá sa vpila do látky. Tej sa zbavíte teplom.

Žehličku nastavte na nižšiu teplotu. Oblečenie podložte a prekryte niekoľkými vrstvami vreckoviek a savých obrúskov. Savá časť musí byť ako zhora, tak zospodu oblečenia, aby sa vosk mal kam vpíjať. Zvrchu môže byť vrstva o niečo tenšia. Škvrnu žehlite tak dlho, kým sa nevsiakne do obrúskov. Obrúsky pri žehlení meňte a dajte si pozor, aby ste oblečenie nespálili.

Tip: Teplo a savé obrúsky môžete použiť aj na smolu, ktorá vám zostala z prechádzky prírodou na oblečení. Môžete staviť aj na mastné výrobky z domácej kuchyne (maslo, olej). Škvrnu potrite, premiešajte medzi prstami a nechajte pôsobiť. Potom oblečenie vyperte žlčovým mydlom.

Popis: Na vyžehlenie vosku sa často odporúčajú noviny a časopisy. Dajte si však pozor. Môže sa stať, že sa zbavíte vosku, ale zaobstaráte si nechcenú potlač oblečenia. 

 

4. Na mastnotu práčku

Ani po prežehlení nie je koniec. Na oblečení zostane pravdepodobne mastná škvrna. Niektoré vosky sú naozaj veľmi mastné. Na oblečenie dajte prostriedok proti škvrnám a dajte ho prať na najvyššiu možnú teplotu, ktorú oblečenie umožňuje.

Na bielu bielizeň sa nebojte použiť bielidlo, ak naň kvapol farebný vosk. Pokiaľ doma nič na mastné škvrny nemáte, použite ako náhradu prostriedok na umývanie riadu. Oblečenie s ním perte radšej len v ruke, aby ste nechytali penu z práčky až na podlahe.

 

5. Sušte na vzduchu

Vyprané oblečenie potom nechajte voľne preschnúť. Sušička a jej horúci vzduch by mohol zvyšky vosku v látke zafixovať.


Popisok: Nespoliehajte sa sušičkou. Pri odstraňovaní vosku na ňu rovno zabudnite. Vosk by ste tak mohli nechtiac do vlákien ešte viac zapustiť. 

 

Ďalšie tipy na odstránenie vosku

Nie vždy máte žehličku poruke alebo nechcete pokúšať vlastnosti svojho funkčného oblečenia žehlením. V niektorých prípadoch by pre neho mohla byť vysoká teplota konečná stanica. Dajte šancu osvedčeným alternatívam.

Vždy v každom prípade nechajte vosk zaschnúť a potom odstráňte vrchnú vrstvu. Toto pravidlo platí bez výhrad.

 

1. Šampón na vlasy

Na pomoc si vezmite šampón na vlasy, ktorý používate. Najlepšie funguje šampón na mastné vlasy. Napeňte ho a nechajte chvíľu účinkovať. Potom miesto vyperte v rukách a nakoniec v práčke. Nechajte odev uschnúť. Pokiaľ je na mieste stále vidieť farebný nádych po sviečke, doprajte jej ešte ďalších niekoľko praní. Nakoniec by mali stačiť 3 cykly.

 

2. Jedlá sóda

Ďalšou možnosťou ako odstrániť vosk z oblečenia je kombinácia vody a jedlej sódy. Niekoľko lyžíc jedlej sódy nasypte do horúcej vody a oblečenie vložte do hrnca. V kúpeli nechajte odev len minútu a hneď vytiahnite. Opakujte, kým škvrna od vosku nepustí. Vosk by mal po niekoľkých namočeniach do vody sám odpadnúť.

 

3. Fén a ocot

Pokiaľ máte oblečenie, na ktoré nechcete ísť ani s tupým nožom, dajte šancu fénu. Miesto rozohrejte fénom po dobu cca 5 sekúnd a vosk postupne utierajte. Tento postup funguje aj na nábytok. Na ňom sa ešte odporúča ocot alebo mydlová voda na odstránenie mastnoty.

 

4. Olej

Menej tradičné riešenie ako odstrániť vosk z oblečenia je olej. Vezmite si nejaký rastlinný olej - slnečnicový alebo pokojne olivový. Nechajte tuk štvrť až pol hodiny pôsobiť na vosk a potom ho opatrne zlúpnite. Počítajte ale s tým, že budete mať na oblečení mastný fľak. Čaká vás potom ešte niekoľko kôl prania.


Popis: V niektorých prípadoch vosk na oblečenie patrí napr. pri materiáli G-1000- Dodá mu vodeodolnosť a oblečenie funguje v úplne každom počasí. 

 

Vosk na revolučnom materiáli G-1000

Sú materiály a oblečenie, na ktoré sa vosk nanáša zámerne. Ide napr. o tkaninu G-1000, ktorú produkuje značka Fjällräven pre vlastné použitie. Ide o materiál s nízkou hmotnosťou a vysokou odolnosťou proti vetru vďaka vysokej hustote vlákien.

Vlastnosti materiálu G-1000 sa ešte zlepšia jeho voskovaním špeciálnym voskom. Nanesením vosku na odev sa vám na telo nedostane voda za žiadneho dažďa. Oblečenie bude vodeodolné a zvýšite tak aj jeho životnosť. Používa sa často na bundy. Aj napriek týmto vlastnostiam zostáva materiál priedušný.

Na druhej strane nie vždy potrebujete od bundy, aby bola vodeodolná. V teplých mesiacoch uvítate skôr priedušné a vzdušné vlastnosti materiálu. Vosk môžete z odevu pred letnou sezónou odstrániť. Doprajte mu niekoľko cyklov prania na 40 ° C a vosk z neho zmizne.

Môže sa vám stať, že si zaobstaráte šrám na oblečení pri mazaní bežiek. Základné lyžiarske vosky sú prakticky iba upravené parafíny. Pri odstraňovaní lyžiarskeho vosku z oblečenia si vystačíte s vyššie uvedeným postupom.

Pred aplikáciou akéhokoľvek prostriedku na odstránenie vosku vždy preverte jeho vhodnosť na malej časti oblečenia. Opatrnosť je kľúčová, aby ste predišli poškodeniu tkaniny.

Užitočné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archív 4camping, pixabay.comunsplash.com

Aká je najlepšia oceľ na nože?

Poradňa

Otázka, na ktorú neexistuje jednoduchá odpoveď. Výber najlepšej ocele pre váš nôž je totiž hľadaním kompromisu medzi trochu protichodnými vlastnosťami. Na čo si teda dať pozor?

Ako sa zbaviť zápachu z topánok

Poradňa

Zápach topánok. Skvelá téma. Veľmi nevoňajú, hovoriť sa vám o ňom nechce, príjemné pocity nevyvoláva. Niekto sa so zápachom trápi denne, niekoho prekvapí len výnimočne. Zabojujte s ním spolu s nami!

Recyklované materiály v outdoore

Poradňa

Outdoorové aktivity môžu byť v niektorých prípadoch náročné na vybavenie. Pri výbere nového vybavenia, ale môžeme postupovať zodpovednejšie. Poďme sa pozrieť na to, čo sú recyklované a udržateľné materiály. Aké sú ich prínosy. A ako veľmi sú vlastne výhodné.

Vyberáme pre vás

Pánska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (58.07 %) 62,90 

Porovnať

Dámska zimná bunda Trimm Paco Lady

120,00  (39.25 %) 72,90 

Porovnať

Detská bunda Reima Vantti

54,85  (32.73 %) od 36,90 

Porovnať

247,01  (40.12 %) od 147,90 

Porovnať

245,00  (18.78 %) 198,99 

Porovnať

Pánska softshellová bunda Kilpi Ravio

120,00  (56.75 %) od 51,90 

Porovnať

394,00  (43.17 %) od 223,90 

Porovnať

Dámska softshellová bunda Kilpi Sonna

150,00  (52.07 %) 71,90 

Porovnať