Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Ultraľahký stan Warg Lightrek 2

Trendom posledných rokov je minimalizmus. Ultraľahký stan značky Warg váži 1,45 kg a jeho kvality otestovala naša testerka Kamča.

 

Obsah

 

Úvod

Vyrážate onedlho na trek a uvažujete o kúpe nového stanu, vďaka ktorému by ste ušetrili hmotnosť a miesto v batohu? Zároveň aby bol dostatočne veľký pre vás aj vášho parťáka? Jeden taký, ktorý ponúka kompromis medzi váhou a veľkosťou, som mala možnosť otestovať. Ako obstál stan Lightrek 2 značky Warg a či je to aj pre vás správna voľba? To všetko sa dozviete o pár riadkov nižšie.

 

Charakteristika


Značka:
Warg
Hmotnosť: 1,45 kg
Počet osôb: 2 osoby
Typ stanu: turistický / ultraľahký
Typ konštrukcie: kopula
Materiál konštrukcie stanu: dural
Materiál podlahy: polyester
Materiál tropika: nylon
Rozmery stanu: 270 x 320 x 120
Rozmery spálne: 215 x 115 x 105

 

  • ultraľahký dvojplášťový stan 
  • hmotnosť iba 1450 g
  • možnosť postaviť iba tropiko alebo iba spálňu 
  • nylónové tropiko s ripstop úpravou
  • ventilačný otvor
  • kompresný obal s DWR úpravou
  • 8 kotviacich šnúr
  • súčasťou balenia: 16x odľahčený duralový kolík 
  • nutné stavať na trekových paliciach alebo stanových tyčkách (nie sú súčasťou balenia)

 

O značke

Warg svoju výrobu zameriava na vybavenie pre dobrodruhov, ktorí radi trávia čas v horách a prírode. Pod hlavičkou tejto značky nájdete okrem stanov aj kvalitné outdoorové vybavenie za priaznivé ceny – od riadov, varičov, cez spacáky, karimatky a páperové bundy až po batohy alebo trekingové palice. Najmä páperové spacáky v pomere cena/výkon milo prekvapujú.

Značka je relatívne mladá, ale dynamicky sa rozvíjajúca. S tým sa rozrastá aj jej sortiment o ďalšiu škálu kvalitných produktov.

 

Prečo práve Warg Lightrek 2?

Warg Lightrek 2 som si vybrala, pretože som hľadala ultraľahký a skladný stan pre dvoch – na treky „naľahko“ aj pre diaľkové túry. Taký, ktorý by mal jednoduchú konštrukciu s možnosťou stavby na paličky, bez nutnosti so sebou brať aj stanové tyčky, ktoré sú do batohu často neskladné.

 

Prvé zoznámenie 

Stan je zabalený v ľahkom obale, ktorý má DWR úpravu proti prenikaniu vlhkosti. Obal na prvý pohľad nepôsobí nijako malého rozmeru, ale dá sa stiahnuť dvoma všitými sťahovacími pásikmi, vďaka ktorým možno stan tiež ľahko uchytiť mimo batohu. Obal je zakončený sťahovacou šnúrkou. Vhodnejšie by v tomto prípade bolo prevedenie na spôsob roll topu, do ktorého by sa stan dal lepšie skomprimovať. Súčasťou balenia je tarp/tropiko, moskytiéra/spálňa, 16 kusov odľahčených duralových kolíkov „Y“ tvaru a veľké množstvo šnúr na vypnutie stanu. Na stane je všitá kopa očiek pre variabilitu vypnutia proti vetru, teda by aj takto jednoduchá konštrukcia mala obstáť v silnejšom vetre.

 

Samotná stavba stanu 

V balení nenájdete stanové tyčky, ako je to pri väčšine stanov zvykom. Lightrek 2 je určený pre stavbu na trekingové palice. Práve túto variabilitu konštrukcie považujem za veľké plus. Palice nosím na väčšie treky vždy so sebou – pri nesení väčšej záťaže na chrbte šetria moje kolená do kopcov a na nerovnomerných klzkých cestách sú skvelou oporou pri zbehu. Teda nahradením stanových tyčiek palicami šetrím ďalších pár gramov.

V prípade, že preferujete chôdzu bez palíc alebo ich z nejakého dôvodu nechcete brať so sebou, je možné dokúpiť dve jednoduché ľahké stanové tyčky určené práve na stavbu tarpu. Stavba prebieha obdobne ako s paličkami.

 

Stan môžete postaviť na tri rôzne spôsoby podľa použitia. Vždy začínajte sa stavbou vonkajšieho tarpu / tropika, kde sa do stredu vchodovej časti uchytí prútik. Potom je potrebné riadne vypnúť stan do strán pomocou kolíkov. To isté zopakovať na druhej strane. Stavia sa lepšie vo dvojici, ale zvládnete ho postaviť aj sami raz dva. Takto postavený tarp môže poslúžiť ako plnohodnotný prístrešok na spanie a ochrana proti dažďu.

Ak staviate stan niekde na mokrej lúke či v blízkosti vody, kde by hrozilo nespočetné množstvo komárov, je na mieste vybaliť aj moskytiéru / vnútornú spálňu. Tá sa jednoducho pripne zvnútra tarpu na pripravené úchyty. Potom Lightrek 2 plní funkciu dvojplášťového stanu.

V prípade, že vás čaká jasná noc pod hviezdami a cez tarp by ste na ne nevideli, je možné postaviť aj samotnú moskytiéru. Tá ochráni pred hmyzom a ľahkou rannou rosou, vy sa ale môžete nerušene kochať! :)

 

Malý stan po zbalení, priestranný po postavení 

Dôležitým parametrom každého stanu je priestor vo vnútri. Lightrek 2, ako už názov napovedá, je určený pre dve osoby. Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že sa v ňom komfortne vyspia dve osoby aj keď sú väčšieho vzrastu a majú nafukovacie karimatky. Rozmery stanu nájdete vyššie v špecifikácii.

Moskytiéra kopíruje rozmery tarpu/tropika, teda priestor nijako výrazne neuberá. Do predsiene sa zmestí aj väčší batoh s veľkosťou 60 litrov. Predsieň nemá všitú podlahu, ale mne sa osvedčilo dávať batoh do pláštenky. Tá počas dňa oprší alebo ju opláchnem a batoh zostáva stále čistý. Zároveň nehrozí riziko, že by sa cez švy podlahy dostala voda do spálne.

 

Jediné, čo mi ako súčasť stanu chýbalo, je podlaha pod samotnou spálňou, aby ju chránila proti oderom od kameňov a vetvičiek. To sa dá ľahko vyriešiť dokúpením fólie napr. Tyvek DuPont, ktorá funguje ako alternatíva k podlahám pod karimatku alebo stan. Medzi trekármi je známa najmä pre svoju nízku hmotnosť, vodeodolnosť a cenovú dostupnosť. Skrátka, možno ju zohnať za pár drobnýchn a plnohodnotne stan doplní.

 

Konštrukčné vychytávky

Tarp má na vonkajšej strane všitý dostatok očiek na uchytenie laniek a vypnutie stanu do všetkých smerov. Čo oceňujem, sú naozaj dlhé lanká, ktoré sú nastaviteľné. Teda majú dostatočný rozsah na zatlčenie kolíkov na vhodnom mieste. V balení nájdete 16 kusov ľahkých duralových kolíkov tvaru „Y“. Na stavbu stanu ich budete potrebovať minimálne 6.

Vnútorná moskytiéra je s dvojcestným zipsom. Pri každom vchode sú všité dve vrecká, ktoré skvele poslúžia na odloženie vecí, ktoré potrebujete mať v noci či ráno po prebudení pri sebe.

Ako už bolo spomenuté vyššie, stan je určený pre stavbu na paličky. Na ich uchytenie je v hornej časti tarpu očko, vrátane pracky na napnutie moskytiéry. V dolnej časti je pružná gumička na dotiahnutie. Palička vďaka tomu zostáva ukotvená stále na rovnakom mieste bez možnosti zrútenia aj so stanom :).

 

Ďalšou výhodou sú dva vchody. Pokiaľ je v stane horúco, môžete si pohodlne otvoriť svoj vchod či ísť na čerstvý vzduch bez toho, aby ste niekoho zobudili. Na tarpe sú tiež kryté odvetrávania pri každom vchode.

 

Materiál a odolnosť

Tarp je vyrobený z nylonu s obojstranným silikónovým záterom, vďaka čomu je odolnejší proti oderu a zároveň ľahší ako polyester. Vodný stĺpec tarpu je 3 000 mm. Veľkou výhodou je nenasiakavosť a výborná nepriepustnosť. Švy sú šité špeciálnou niťou, ktorá v prípade vlhkosti nadobudne objem a vyplní priestor vpichu proti prenikaniu vody, takže nie je potrebné švy dodatočne silikónovať. Aj keď aj to je možné.

Podlaha spálne má polyuretánový záter a má odolnosť 10 000 mm. Všetko, vrátane duralových kolíkov, je uložené v kompaktnom obale s DWR úpravou proti vlhkosti.

 

Hodnotenie: 97 %

+

  • Nízka hmotnosť (ultralight)
  • Priestrannosť
  • Stavba na trekingových paliciach
  • Variabilita využitia - iba moskytiéra, iba tarp či dvojplášťový plnohodnotný stan
  • Dva vchody
  • Bočné odkladacie vrecká
  • Odvetrávanie 

-

  • Súčasťou balenia nie je podlaha pod stan

 

Záverečné zhrnutie

Stan sa so svojou celkovou hmotnosťou 1450 gramov a použitými materiálmi radí medzi vyššiu triedu ultraľahkých stanov určených pre dvoch. V prípade, že vám stačí vziať so sebou na túru iba vrchnú časť, .j. tarp s kolíkmi na uchytenie, dostávate sa pod hmotnosť 800 gramov, čo na ochranu pred dažďom nie je vôbec zlé.

Stan sa stavia iba na trekingové palice a nie je nutné so sebou brať ďalšie stanové tyčky na uchytenie. Konštrukcia je dostatočne stabilná a vďaka množstvu laniek a duralových kolíkov je možné stan aj dobre vypnúť proti nárazovému vetru.

Na trhu sa objavujú podobné stany danej kategórie od čínskych výrobcov. Tento ich podľa môjho názoru predčil v kvalite použitých materiálov. Zároveň pri kúpe na slovenskom trhu je možné si ho vyskúšať a prezrieť napríklad v predajniach či v prípade potreby zažiadať o reklamáciu alebo riešiť opravu, čo pri zakúpení z Číny nemožno.

Stan je určený pre všetkých dobrodruhov, ktorí radi vyrážajú na treky „naľahko“ aj „naťažko“, kde ocenia jeho kompaktnosť, variabilitu a nízku hmotnosť, to všetko za priaznivú cenu.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková 

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

114,00  (29.91 %) 79,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (38.43 %) 238,90 

Porovnať

57,00  (51.05 %) 27,90 

Porovnať

326,00  (50.95 %) 159,90 

Porovnať

892,00  (26.47 %) 655,90 

Porovnať

37,00  (46.22 %) 19,90 

Porovnať

78,00  (23.21 %) 59,90 

Porovnať