Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Turistické topánky Merrell Accentor 3 Sport GTX

Naša testerka Káťa dôkladne testuje vybavenie z 4camping už niekoľko rokov. Tentokrát si vybrala topánky značky Merrell. Aké im dala hodnotenie?

 

Obsah

 

Výber

Dlhodobo mi medzi topánkami chýbali nízke topánky s goretexovou membránou. A tak som si do mokra (dážď, sneh, blato) musela brať buď pohorky, alebo bežecké membránové topánky. Ani jedno ale nie je ideálny variant. Bežecké topánky s každým kilometrom strácajú na životnosti a pohorky patria do hôr alebo do extrémne nepriaznivého počasia. Hľadala som teda topánky, ktoré budú odolné, pohodlné, priedušné a samozrejme nepremokavé. Topánky Merrel Accentor 3 Sport GTX sú jedny z tých, ktoré toto všetko spĺňajú. Okrem toho ma teší, že je časť topánky recyklovaná (podšívka, šnúrky a opasky, časť EVA peny).

 

Charakteristika


Produkt:

Accentor 3 Sport Gtx
Výrobca: Merrell
Medzipodrážka: EVA pena
Podošva: Guma
Povrch: Syntetická koža / Sieťovina / Mesh
Membrána topánok: Gore-Tex

 

  • vysoká stabilita a komfort
  • gumový okop chráni prsty pred nárazmi
  • dokonalá trakcia aj v náročnejšom teréne
  • priedušná podšívka z plne recyklovanej sieťoviny
  • tvarovaná nylonová klenba
  • vyberateľná EVA stielka s NXT úpravou

 

Priebeh testovania 

Testovanie prebiehalo v decembri 2023. Tento mesiac sa ukázal ako ideálny, pretože sa vystriedali teploty od -5 do +10 stupňov, mohla som topánky vyskúšať v snehu, daždi, na rozblatenom poli, mokrých svahoch a mokrých šutroch. Proste topánky si u mňa za ten mesiac zažili snáď všetky druhy počasia a povrchov, ktoré vám zimný mesiac môže ponúknuť. Používala som ich na bežné nosenie, pri venčení psa (chodíme vždy do terénu – zablatené pole, lesné cesty, zatrávnené prudké svahy,…) a na turistiku. Celkovo som v nich nachodila asi 80 km.

  


Vodeodolnosť, vodotesnosť a vodoodpudivosť

Potrebujete bundu alebo batoh, ktorý odolá dažďu a mokrému snehu? Zaujíma vás, koľko vydržia topánky s membránou Gore-Tex? A tušíte, že aj keď je na šikovných hodinkách napísané 15M, tak sa s nimi nemôžete v pokoji potápať? Poďme si prejsť slovíčka, ktoré sľubujú, že vybraný kúsok výbavy odolá vode. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Vodeodolnosť a priedušnosť

Čo musím oceniť asi najviac, je membrána Gore-tex a vrchný materiál zo syntetickej kože a sieťoviny. Topánky boli vystavené počas testovania mokru takmer neustále. Neprepustili jedinú kvapku a skvele uchránili pred chladom (aj v teplotách pod nulou som si vystačila s tenkými ponožkami). Nohy som jednoducho celý december mala neustále v teple a suchu. Zároveň sa noha ani pri rýchlej chôdzi nezapotila. Maximálne teploty sa však pohybovali okolo 10 stupňov. Otázkou je, nakoľko bude topánka schopná dýchať pri vyšších teplotách.

Pokiaľ sa budete prechádzať v snehu alebo v daždi, hrozí samozrejme, že voda sa do topánky dostane vrchom. V prípade dažďa je možné topánku chrániť zhora nohavicami alebo návlekmi, pokiaľ sa ale plánujete brodiť hlbším snehom, potom by som volila skôr vyššie topánky.

 

Komfort

Bola to láska na prvé obutie. Mám plochú nohu, ktorá vyžaduje široké topánky, do ktorých si navyše na dlhšie túry musím dávať ortopedickú vložku. Tieto topánky majú všetko. Sú široké, pohodlne sa do nich zmestím, topánka ma nikde nederie. Zároveň vďaka tvarovanej klenbe nemusím myslieť na špeciálne ortopedické vložky, noha tu má všetko, čo potrebuje.

Vďaka všitému jazyku sa do topánky nedostanú kamienky ani vetvičky, a tak vám odpadá problém s vysypávaním bordelu.

Zvlášť za zmienku stojí chránená pogumovaná špička. Vďaka nej si ani nevšimnete, keď niekde omylom kopnete do vetvy alebo kameňa.

Kladne hodnotím tiež vyberateľnú stielku. Nie je nad to, keď po dlhej túre môžete nechať topánky poriadne vyvetrať.

Šnúrkami možno topánku dobre utiahnuť, šnúrky pôsobia veľmi odolne. Pokiaľ neradi používate druhú vrchnú dierku na topánke (rovnako ako ja), potom je potrebné šnúrky dôkladne zaviazať na dvakrát, inak sa vám budú samovoľne rozväzovať.

 

Stabilita

Medzipodrážka aj stielka je z EVA peny, čo je ohybný, pružný a ľahký materiál. Medzipodrážka je navyše v pätovej časti doplnená o Merrell Air Cushion, vďaka čomu topánka absorbuje nárazy. Air Cushion tiež vytvára pätový kalich, ktorý udržuje pätu v stabilizovanej polohe. Topánka Vám tak poskytne tlmenie, pohodlie aj stabilitu.

Veľkou otázkou pre mňa bola podošva (Merrell – lepivá guma). So značkou nemám skúsenosti a tak som bola zvedavá, ako ustoja rôzne druhy povrchov. To je pre mňa veľmi dôležité. Keď máte na nohe topánky, ktorým môžete dôverovať, nevyčerpáva vás potom premýšľanie nad každým krokom, aby vám to náhodou niekde neušlo. Na topánku som sa mohla bez problémov spoľahnúť aj vo veľmi strmých, mierne blatistých svahoch mimo spevnených ciest. Topánka bola stabilná a držala na mieste. Jediný povrch, kde som mala trochu problémy, boli mokré ploché veľké kamene, tam som sa musela na kroky sústrediť, nepripadala som si stabilne. To je ale všeobecne povrch, ktorý ustojí máloktorá topánka.

 

Hodnotenie: 100 %

+

  • membrána Gore-Tex - vodeodolné a priedušné
  • stabilné, podržia na rôznych povrchoch
  • ochrana špičky
  • tvarovaná klenba
  • široká topánka

-

  • žiadne som nenašla

 

Záverečné zhrnutie

Dámske turistické topánky Merrell Accentor 3 Sport GTX ma veľmi prekvapili. Kvôli špecifickým nárokom na svoju plochú nohu mi sadnú máloktoré topánky, a tak skúška novej značky je vždy veľkou cestou do neznáma. Tu som ale rozhodne nešliapla vedľa. Topánky majú všetko, čo od turistických nepremokavých topánok očakávam. Topánka je pohodlná, nespôsobuje mi pľuzgiere, nepustí dovnútra vodu, nepotí sa v nej noha, podrží v náročnom teréne. Skvelé sú aj pogumované špičky. Za celý čas testovania som neprišla na jediný nedostatok.

 

Autor: Katarína Balcarová

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Pánske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

Dámske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression M

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať

9,00  (34.44 %) 5,90 

Porovnať

8,00  (26.25 %) 5,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) 3,90 

Porovnať

42,00  (14.52 %) 35,90 

Porovnať

Kompresné podkolienky Zulu Run Compression W

15,00  (40.67 %) 8,90 

Porovnať