Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Rolák Devold Expedition Man Zip Neck

Náš tester Marcel vyrazil do Malej Fatry a so sebou si vzal merino rolák značky Devold, aby otestoval, či plní to, čo sľubuje. Viac sa už dozviete v dnešnom článku.

 

Obsah

 

Úvod 

Rolák nórskej značky Devold je môj druhý kúsok z kolekcie Expedition. Devold je zárukou kvality, o čom som sa presvedčil už v minulosti, keď som testoval tričko z rovnakej kolekcie. Ide o prémiovú značku, ktorá obliekala aj legendárneho nórskeho polárnika Nansena a Amundsena, s viac ako 150-ročnou tradíciou.

 

Charakteristika


Produkt:

Expedition Man Zip Neck
Výrobca: Devold
Pohlavie: Pánsky i dámsky variant
Materiál oblečenia: Merino vlna / Polyamid
Podľa typu: Hybridné / Syntetické
Gramáž materiálu: 235 g

 

  • predĺžené rukávy bezpečne ochránia zápästie aj dlaň
  • dvojité manžety zaisťujú tvarovú stabilitu
  • testované na polárnych expedíciách
  • ploché švy eliminujú odieranie pokožky
  • krátky zips pre ľahké odvetrávanie prebytočného tepla
  • predĺžený zadný diel chráni bedrá

 

Materiál a strih

Možno si poviete, že zaplatiť skoro 100 € za merino tričko, je bláznivé. Ale... Tento zdanlivo obyčajný rolák vám vydrží roky a vďaka kvalitným materiálom, ktoré navyše príjemne sedia na koži, si ho veľmi rýchlo obľúbite. Oproti iným, lacnejším značkám pri intenzívnom používaní neplesnivie a po riadnom vypraní vyzerá dobre aj po častom a dlhodobom nosení. Ide o silnejší materiál s gramážou 235 g/m2.

Materiál sa vyznačuje dvojvrstvovou konštrukciou. Spodná merino vrstva odvádza vlhkosť, vonkajšia vrstva je doplnená z 10% polyamidom, ktorý zabraňuje mechanickému opotrebovaniu a zvyšuje odolnosť. Merino vlna samozrejme izoluje, hreje, je priedušná a hlavne nezapácha. Rolák tak možno nosiť niekoľko dní po sebe bez prania. Tieto funkcie som otestoval na niekoľkých štvordňových túrach.

 

Stojačik je veľmi dlhý a môžete si ho nastaviť tromi spôsobmi. Buď ho rozopnete až k stredu hrudníka, alebo ho môžete zapnúť a stiahnuť až na úroveň nosa, prípadne môžete stojačik vyhrnúť a zakryť iba krk. Tieto možnosti nosenia si môžete prezrieť na nasledujúcich fotografiách z testovania.

Rukávy sú o niečo dlhšie, aby chránili zápästie a dlane. Zadný diel je dlhší kvôli ochrane bokov a chrbta. Ploché švy eliminujú odieranie kože, a tak rolák je veľmi pohodlný na nosenie. Nikde netlačí ani neodiera. Najradšej by som v ňom aj spal. V najbližších dňoch sa chystám na cesty do Patagónie a pri nižších teplotách ho vďaka jeho vlastnostiam použijem aj v noci.

  


Merino vlna

Merino vlna pochádza z vyšľachteného druhu oviec, ktoré sa v 18. storočí chovali v horských oblastiach Španielska. Robia sa z nej high tech ponožky, čiapky aj funkčná bielizeň. 

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Skúsenosti z testovania

Rolák je určený do extrémnych podmienok ako základná vrstva. Pri skialpovaní v Malej Fatre mi pri teplotách mierne pod nulou bolo tak akurát, teda ani horúco, ani zima. Rozhodne neodporúčam nosiť rolák pri dlhšom pobyte vo vnútorných priestoroch alebo pri pochôdzkach v meste. Bolo by vám neskutočné teplo. Do recenzie to píšem predovšetkým preto, že rolák je naozaj pekný a pohodlný a niekoho by mohlo lákať vytiahnuť ho aj inam ako na túru a šport vonku.

 

Tričko by malo slúžiť ako základná vrstva, ale pri testovaní som preňho našiel aj iné využitie. Beriem si ho na túry a do Patagónie namiesto mikiny. Tenšie merino tričko ako základnú vrstvu, tento rolák namiesto mikiny a na to páperovú vestu. Teploty pod nulou prežijem bez problémov. A to nielen pri ceste na kopec, ale aj pri návrate.

Overil som si tiež odolnosť materiálu. Hrany lyží, ktoré som mal pripevnené k batohu, odierali rukávy roláka dobrú hodinu. Keď som si to uvedomil, bol som presvedčený, že nájdem nejaké odreniny. Nič také sa nestalo a nenašiel som ani žiadne známky poškodenia.

 

Hodnotenie: 98 %

+

  • Kvalita materiálu
  • Odvod potu a hrejivosť
  • Atraktívny dizajn 
  • Strih, ktorý dobre sedí
  • Široká škála využitia, nielen ako prvá vrstva
  • Vyrobený v EU

-

  • Silnejšie merino dlhšie schne
  • Cena

 

Záverečné zhrnutie

Kvalitný kúsok, ktorý by nemal chýbať v šatníku žiadneho turistu, ktorý miluje zimné túry alebo skialpy a lyžovanie. Cena je síce vyššia, ale za takú kvalitu sa jednoducho platí. Nutné povedať, že podobné prémiové značky s rovnakou cenovkou sa vyrábajú v Číne, ale Devold zostal v EÚ a má továreň v Litve. Za to odo mňa veľký palec hore.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

120,00  (30.92 %) 82,90 

Porovnať

Pánske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) 3,90 

Porovnať

15,00  (34 %) 9,90 

Porovnať

8,00  (51.25 %) od 3,90 

Porovnať

Dámske ponožky Warg Trek Merino

10,00  (21 %) 7,90 

Porovnať

18,00  (39.44 %) od 10,90 

Porovnať