Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Pánska páperová bunda Warg Downjames

Perie je veľmi obľúbený materiál, ktorý vás nielen zahreje, ale má tiež veľmi dobrú životnosť. Poďme sa pozrieť na to, ako obstojí pri testovaní nový model bundy značky Warg. Bunda Downjames má veľa vychytávok a navyše vás prekvapí svoju priaznivou cenou.


Obsah

 

Úvod

Páperovú bundu Warg Down James som zvolil pre výstupy vo Vysokých Tatrách a tiež na bežné používanie v meste. Na fotkách predajcu ma zaujal predovšetkým perfektný loft, teda nadýchanosť bundy, ktorú tvorí kačacie perie a malé pierka v pomere 90/10. Plnivosť bundy je 650 cuin, tú by som však na prvý pohľad odhadol na 700+ cuin. Bunda má veľmi priaznivú cenu, pritom si dovolím tvrdiť, že parametre konkurujú bundám z vyšších cenových sfér. Uvidíme teda, či v konkurencii obstojí aj po záťažovom teste a pri následnom dlhodobejšom používaní. 

 

Charakteristika


Názov:

Downjames
Výrobca: Warg
Hmotnosť 640 g
Materiál oblečenia: 100% Nylon / DWR/ Perie
Izolačná náplň: Kačacie perie
Počet vreciek: 4
Predĺžený zadný diel: Áno
Určenie: Pánske

 

  • páperová náplň: kačacie perie 90/10, 650 cuin
  • vodeodolná úprava DWR C6
  • dvojcestný YKK zips
  • rukávy so sťahovaním na suchý zips 
  • viacsmerne nastaviteľná kapucňa
  • sťahovanie spodného kraja bundy
  • materiál "dýcha" a zabraňuje prevlhnutiu izolačnej náplne zvonku

 

Kapucňa

Bunda má perfektne spracovanú kapucňu, vlastne najlepšie spracovanie, aké som na podobných bundách doteraz zažil. Jej šírka a obvod sa rýchlo a jednoducho nastavia pomocou sťahovacích gumičiek. Kapucňa potom perfektne drží, nepadá vám do tváre, kopíruje profil hlavy a skvele zabraňuje úniku vytvoreného tepla. 

 

Zips

Na začiatku som trochu bojoval so zipsom, ktorý sa zasekával a bolo treba vynaložiť silu, aby som bundu zapol. Občas som sa bál, že zips odtrhnem, ale postupom času povolil. Neviem, či to nie je chyba iba jedného konkrétneho výrobku. V bežných podmienkach to až tak nevadí, ale pri lezení, respektíve v horách v mrazoch to príjemné nebolo. 

 

Zadný diel a izolácia

Oceňujem predĺžený zadný diel, ktorý chráni chrbát proti vetru a zime. Celkový tvar bundy dobre prilieha k telu, nikdy neodstáva a zvyšuje tak izolačné vlastnosti. Šírka spodného okraja je štandardne upraviteľná sťahovaním, rovnako ako šírka rukávov pomocou suchého zipsu. Bunda má celkom štyri vrecká na zips - dve po stranách, jedno náprsné a jedno vnútorné. 

 

Testovanie 

Poďme k samotnému testovaniu, ktoré prebehlo aj v meste v plusových teplotách. Bundu som si obliekol na tričko a trošku som sa obával, že ho kompletne prepotím. Nič také sa však nestalo.

Úplne opačné podmienky boli na vrchole Vysokých Tatier, kde teplota klesala k - 15 stupňom. Pri výstupe som mal samozrejme bundu v batohu a ocenil som ju v mrazivých teplotách na vrchole, kde skvele zahriala v kombinácii s merino tričkom a ľahkou mikinou. 

 

Vodeodpudivá úprava DWR

Downjames má vodoodpudivú úpravu DWR C6, ale v prípade dažďa by som bundu skôr nepoužíval, pretože perie vodu určite čiastočne nasiakne a môže tak stratiť izolačné vlastnosti. V prípade dažďa sú teploty takmer vždy plusové, takže táto páperová bunda do takých podmienok ani nemá poriadne využitie.

 

Zbaliteľnosť

Je pomerne ľahko zbaliteľná do vrecúška, ktoré som použil z inej bundy. Možno je trochu škoda, že obal nie je súčasťou bundy. V batohu vám tak zaberie o niečo viac miesta. 

 

Hodnotenie: 80 %

+

  • skvelý loft
  • cena
  • perfektné spracovanie kapucne
  • izolačné vlastnosti
  • jednoduchý dizajn 

-

  • nie je obal, do ktorého sa dá bunda zabaliť
  • zips môže ísť horšie zapínať a rozopínať

 

Záverečné zhrnutie 

Celkovo som s bundou skutočne spokojný. So značkou Warg zatiaľ nemám žiadne skúsenosti, uvidím teda ako bunda obstojí v čase a koľko sezón mi vydrží. 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

Pánska páperová bunda Warg Downjames M

216,00  (44.49 %) 119,90 

Porovnať

306,00  (35 %) 198,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 900

306,00  (35 %) 198,90 

Porovnať

368,00  (25.03 %) 275,90 

Porovnať

257,00  (37.78 %) 159,90 

Porovnať

Páperový spacák Warg Stark 500

204,00  (27.5 %) 147,90 

Porovnať

350,00  (23.46 %) 267,90 

Porovnať

471,00  (24.23 %) 356,90 

Porovnať