Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

TEST: Batoh Osprey Ariel 55 l

Naša testerka Gabča testovala batoh ikonickej značky Osprey. Ako testovanie dopadlo?

 

Obsah

 

Úvod 

Pokiaľ uvažujete o batohu nad 50 litrov, určite na to máte dobrý dôvod a čaká vás minimálne niekoľkodňové dobrodružstvo. Nasledujúca recenzia je práve pre vás.

 

Charakteristika


Produkt:

Ariel 55 II
Výrobca: Osprey
Pohlavie: Pánsky i dámsky variant
Objem: 55 l
Rozmery: 73x38x25 cm
Materiál: 420 HD Nylon, 210D Nylon, Mesh

 

  • predĺžené rukávy bezpečne ochránia zápästie aj dlaň
  • dvojité manžety zaisťujú tvarovú stabilitu
  • testované na polárnych expedíciách
  • ploché švy eliminujú odieranie pokožky
  • krátky zips pre ľahké odvetrávanie prebytočného tepla
  • predĺžený zadný diel chráni bedrá

 

Batoh Osprey Ariel 55 II

Keď som dostala možnosť otestovať batoh Osprey Ariel s objemom 55 litrov, ani chvíľku som neváhala. Je to presne tá veľkosť, ktorá mi dlho chýbala a konečne dopĺňa môj „batohový“ šatník. Batoh je naozaj veľký a je vhodný na niekoľkodňové/týždenné prechody hôr. Dodáva sa spolu s integrovanou, odnímateľnou pláštenkou a má vrecko určené na vak s vodou. Na nastaviteľnom hrudnom popruhu nájdeme núdzovú píšťalku. Batoh má množstvo ďalších vychytávok, ktoré si postupne predstavíme. Na prvý pohľad je celý batoh vyrobený z kvalitného materiálu. Čo ma potešilo, je otváranie v tvare písmena „U“. Neznášam totiž, keď musím vyťahovať veľa vecí, než nájdem tú pravú, ale s týmto otváraním mám prehľad, čo kde v batohu mám.

  


Turistický batoh a čo si do neho zabaliť

Lámete si hlavu so zoznamom vecí, ktoré si zabaliť so sebou do prírody? Inšpirujte sa v našom článku.  

>>> ČÍTAŤ ĎALEJ <<<

 

Výhradne pre ženy

Veľmi ma tiež potešilo, že značka Osprey robí batohy priamo pre ženy, pri ich výrobe totiž zohľadňujú a kopírujú ženské krivky. Batoh Ariel má prepracované ramenné popruhy, chrbtový systém a navyše je užší, vyšší a odľahčený. Bedrové aj ramenné popruhy vyzerajú masívne a pritom pohodlne. Batoh je na trhu dostupný v dvoch veľkostiach: XS/S je vhodná pre ženy s výškou do cca 170 centimetrov, veľkosť M/L je pre tie, ktoré majú nad 170 centimetrov. Osobne som presne na výškovom rozmedzí, ale batoh som zvolila XS/S. Firma Osprey navyše ponúka šikovného radcu (aplikáciu), vďaka ktorému zistíte, aký batoh je pre vás ten pravý. Ariel 55 je dostupný vo troch farebných prevedeniach: červený, modrý a čierny.

 

Pri každom novom batohu je dôležité ho poriadne nastaviť, aby nás pri dobrodružstvách nikde netlačil. Osprey má toto naozaj veľmi vychytané. Batoh sa dá nastaviť hneď na niekoľkých miestach. Samozrejmosťou je klasické dotiahnutie ramenných popruhov, bedrového pásu a pritiahnutie horného veka. Bedrové aj ramenné popruhy majú navyše systém Fit-on-the-Fly, ktorý nám umožňuje posunúť ich polstrovanie o niekoľko centimetrov vďaka suchému zipsu.

Dĺžku chrbta si môžeme tiež upraviť podľa výšky postavy vďaka nastaviteľnému chrbtovému systému y. Chrbát je navyše vďaka AirScape systému dokonale odvetraný.

 

Úložný priestor a vrecká

Batoh má jednu hlavnú komoru, ktorá je hore ukončená praktickým sťahovaním, jednoducho ovládateľným jednou rukou. Komora má tri vstupy: z prednej strany a z hornej i dolnej časti. Predný vstup je niečo, čo pri batohu osobne vyžadujem a je to pre mňa zásadná vychytávka. Nerada sa totiž v batohu prehrabujem zhora a stále niečo hľadám. Spodnú časť je možné vďaka odnímateľnej prepážke oddeliť od hlavnej komory. Osobne dolnú komoru využívam na spacák, ku ktorému je tak zaistený samostatný prístup. Horný vstup je klasický, aký poznáme u iných batohov, a uzatvára sa sťahovaním. Zvonku na batohu nájdeme ďalšie praktické vrecko na veci, ktoré chceme mať poruke. Vonkajšie vrecko som využila aj na palice, pretože na batohu na ne chýbajú pútka.

Horné veko má zvonku dve menšie vrecká, pričom v jednom je odnímateľná pláštenka a v druhom nájdeme praktickú karabínku na kľúče. Osobne by som pláštenku dala skôr zospodu batohu a horné vrecko využila na niečo iné. Na hornom veku mi chýba vrecko z vnútornej strany. Ďalšie dve menšie vrecká nájdeme na bedrovom páse, sú ideálne napríklad na mobilný telefón, ktorý tak máme stále poruke.

 

Popruhy a ďalšie vychytávky

Na batohu je veľa popruhov a očiek, vďaka ktorým uchytíme množstvo potrebných vecí – oblečenie, cepín, palice, karimatku… Celý batoh sa dá stiahnuť pomocou kompresných popruhov. Na oboch stranách nájdeme elastické vrecká na fľašu s vodou. Fľaša sa dá do vrecka dať ako z hornej, tak aj zo spodnej strany. Pokiaľ však máme batoh veľmi naplnený, môže byť s fľašami problém a dosť ťažko sa budú do vreciek dávať.

 

Kde testovanie prebiehalo?

Testovanie prebiehalo zatiaľ len v zimných Jeseníkoch, ale určite sa so mnou batoh pozrie oveľa ďalej. Z časových dôvodov som sa mohla zbaliť len na štyri dni, ale vošlo by sa mi do batohu všetko potrebné aj na viacdenný/týždenný trek. Do batohu sa mi zmestí spacák, karimatka, stan, oblečenie, voda, varič, jedlo a ďalšie nevyhnutné veci.

 

Hodnotenie: 96 %

+

  • Celková nastaviteľnosť batohu
  • Otvorenie celého batohu ako kufra ("U") a prístup k veciam z troch strán
  • Odvetrávaný chrbtový systém
  • Batoh je dobre vystužený a celkovo sa dobre nosí

-

  • Chýba mi vnútorné vrecko na hornom veku
  • Nemá uchytenie na palice, ale nemá dostatok iných pútok, takže sa vždy niekam zmestia
  • Pláštenka je v hornom vrecku (ocenila by som ju skôr dole na batohu a vrecko využila na niečo iné)

 

Záverečné zhrnutie

Batoh Osprey Ariel 55 II je vďaka svojej veľkosti určený na niekoľkodňové túry. Do batohu sa zmestí všetko potrebné od spacáku cez karimatku, oblečenie až po menší stan. S batohom som bola spokojná, milo ma prekvapil svojou odolnou konštrukciou a najmä veľkou variabilitou nastavenia na výšku postavy. Verím, že s batohom ešte zažijem veľa ďalších dobrodružstiev.

 

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Gabriela Weissová

Zdroje: archív autora

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovňa

Tester David Svoboda otestoval na svojich dlhých výletoch na bicykli okuliare značky Uvex. Stojí za to do nich investovať?

TEST: Topánky Merrell Moab 3 GTX

Testovňa

Dnes v našej testovni preveríme turistické topánky značky Merrell.

TEST: Batoh Salewa Alp Trainer 30+3

Testovňa

4camping je tým plný outdoorových nadšenců. Dnes pro vás naše kolegyně Míša otestovala batoh od značky Salewa.

Vyberáme pre vás

29,00  (10.69 %) 25,90 

Porovnať

181,03  (38.74 %) 110,90 

Porovnať

(6.89 %) 41,90 

Porovnať

29,00  (17.59 %) 23,90 

Porovnať

26,00  (23.46 %) 19,90 

Porovnať

61,00  (37.87 %) od 37,90 

Porovnať

184,00  (17.99 %) 150,90 

Porovnať

150,00  (45.4 %) od 81,90 

Porovnať