Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Mikrovlákno

Čo je to mikrovlákno pri spacákoch a oblečení?

Mikrovlákno je tenké syntetické vlákno, ktoré je oveľa jemnejšie ako vlákna väčšiny prírodných tkanín. Presne povedané, aby sa vlákno mohlo označiť ako mikrovlákno, musí mať priemer menší ako 10 mikrometrov. Na porovnanie, ľudský vlas má priemer okolo 70 mikrometrov. Mikrovlákna sa vyrábajú z rôznych polymérov, často z polyesteru, polyamidu (napr. nylonu), polypropylénu a ďalších.

 

Prečo sa používa mikrovlákno pri spacákoch a oblečení?

Mikrovlákno sa stalo populárnym materiálom pre spacáky a oblečenie hlavne kvôli svojim jedinečným vlastnostiam, ktoré ponúkajú množstvo výhod v týchto aplikáciách. Tu je niekoľko dôvodov, prečo sa mikrovlákno často používa u spacákov a oblečenia:

  1. Mäkkosť a pohodlie: Mikrovláknové tkaniny sú veľmi mäkké na dotyk, čo poskytuje pohodlie pri oblečení a spacákoch.
  2. Odolnosť voči vlhkosti: Mikrovlákna rýchlo odvádzajú vlhkosť od tela, čo pomáha udržovať telo suché. Toto je predovšetkým cenné pre športové oblečenie a pre situácie, kedy je potrebné sa chrániť proti vlhkosti, napr. pri kempovaní.
  3. Priedušnosť: Mikrovlákno umožňuje vysokú priedušnosť a tým zaisťuje, že telo zostáva chladné a pohodlné aj pri námahe.
  4. Termoizolácia: Spacáky a bundy z mikrovlákien môžu poskytovať vynikajúcu tepelnú izoláciu. Jemné vlákna zadržujú efektívne vzduch, čo je veľmi dobrý izolant.
  5. Odolnosť a trvanlivosť: Mikrovláknové tkaniny sú odolné proti roztrhnutiu a opotrebovaniu.
  6. Ľahkosť: Mikrovláknové materiály majú nízku váhu, čo je výhodné pre cestovné a outdoorové aktivity, keď každý gram hrá rolu.
  7. Jednoduchá údržba: Mikrovláknové výrobky sa dajú často ľahko prať a sušiť, a napriek tomu si zachovávajú svoj tvar a vlastnosti.
  8. Stlačiteľnosť: Spacáky z mikrovlákien môžu byť stlačené do veľmi kompaktného objemu, a sú tak ideálnymi parťákmi na turistiku a cestovanie.
  9. Odolnosť proti škvrnám: Niektoré mikrovláknové tkaniny môžu byť upravené tak, aby boli odolnejšie voči škvrnám.

Z týchto dôvodov sa mikrovlákno stalo obľúbenou voľbou pre mnoho výrobcov spacákov, oblečenia a ďalšieho outdoorového vybavenia.

Aké má mikrovlákno výhody a nevýhody oproti iným alternatívnym materiálom, ktorým je napríklad perie a duté vlákno?

Mikrovlákno, perie a duté vlákno sú všetko populárne materiály používané v spacákoch a iných vonkajších vybaveniach, každý s vlastnou sadou výhod a nevýhod.

Voľba materiálu závisí od špecifických potrieb a požiadavkách užívateľa, ako sú klimatické podmienky, hmotnosť, cena a údržba.

Mikrovlákno môže byť dobrým kompromisom medzi pohodlím, odolnosťou a cenou, Zatiaľ čo perie môže byť lepšou voľbou pre extrémne podmienky a duté vlákno môže byť výhodné pre mierne podmienky a pri obmedzenom rozpočte.

 

Ktorí výrobcovia vyrábajú z mikrovlákna spacáky a oblečenie? Aké pre to majú obchodné názvy?

Mnoho výrobcov vyrába spacáky a oblečenie z mikrovlákien alebo iných syntetických materiálov, ktoré majú podobné vlastnosti. Mnoho výrobcov tiež používa vlastné obchodné názvy pre svoje syntetické plnivá alebo tkaniny, aby zdôraznili ich jedinečné vlastnosti alebo technológie.

Tu je niekoľko príkladov známych výrobcov a ich obchodných názvov pre mikrovláknové alebo syntetické materiály:

 

PrimaLoft

- Toto je značka izolačného materiálu, ktorú používajú mnohé spoločnosti. Je to syntetická alternatíva k periu, ktorá je ľahká, dobre izoluje a funguje aj za mokra.

 

Polartec

- Alpha, Power Dry, Power Stretch: Rôzne syntetické tkaniny a izolácie navrhnuté pre rôzne podmienky, od odvádzania vlhkosti po izoláciu za chladného počasia.

 

The North Face

- Thermoball: Je to alternatíva k periu, ktorá má podobné izolačné vlastnosti, ale lepšie funguje za mokra.

 

Patagonia

- Capilene: Je to syntetická tkanina určená na odvod vlhkosti a je ideálna na vrstvenie oblečenia.

 

Mountain Hardwear

- Thermal.Q: Syntetické izolačné plnivo, ktoré je navrhnuté tak, aby ponúkalo výbornú izoláciu za mokra aj za sucha.

 

Marmot

- SpiraFil: Kombinácia veľkých, dutých vlákien a malých polyesterových vlákien, ktorá poskytuje dobré tepelné vlastnosti a odolnosť voči stlačeniu.

Toto je len niekoľko príkladov, a mnoho ďalších výrobcov má svoje vlastné verzie syntetických tkanín a plnív. Pokiaľ ste záujemca o konkrétny produkt alebo technológiu, odporúčame prečítať parametre v karte produktu, konzultovať webové stránky výrobcov alebo sa obrátiť na našu zákaznícku linku.

Vyberáme pre vás

82,00  (40.37 %) 48,90 

Porovnať

62,00  (0.16 %) 61,90 

Porovnať

96,00  (16.77 %) od 79,90 

Porovnať

72,00  (15.42 %) od 60,90 

Porovnať

143,09  (45.56 %) od 77,90 

Porovnať

90,00  (41.22 %) 52,90 

Porovnať

96,00  (14.69 %) od 81,90 

Porovnať

100,00  (13.1 %) 86,90 

Porovnať