Preskočiť na kategórie produktov Preskočiť na košík Preskočiť na navigáciu

Nemám záujem o zľavy a propagačné akcie, chcem skryť lištu.

Jaroslav Skalka: Život s 4campingom očami zakladateľa

Dnes stojíme za úspešnými projektami ako je eshop 4camping.cz, veľtrh Výstava stanov a vybavenia do prírody alebo najväčší web o českých a slovenských kempoch Dokempu.cz. Ale viete, ako sa to všetko začalo? Porozprával som sa o tom s Jaroslavom Skalkom, spoluzakladateľom firmy.

 

S Petrom (pozn. spolumajiteľom 4camping) sa poznáme už od roku 2005. Robili sme na niekoľkých spoločných projektoch. Pracovné schôdzky prebiehali v žižkovskej krčme Merenda a prvé kancelárie sme neskôr mali v pivničných priestoroch pod predajňou Kodaku na Námestí Jiřího z Poděbrad. Chvíľu sme našli útočisko aj v byte jedného z nás a následne sa na mnoho ďalších rokov presunuli na Palmovku. Priestory príliš reprezentatívne neboli, ale budovali sme firmu od nuly. Nemali sme financie a veľa rokov sme všetky zarobené peniaze ďalej investovali do firmy. Prvé roky sa nám stávalo, že sa zaplatil nájom, mzdy a na nás nezostalo. Výplatu sme si mohli poslať napríklad trikrát do roka.

 

V roku 2012 sme sa pripojili k projektu Výstavy stanov, ktorý funguje už od konca 90. rokov. E-shop vznikol z potreby preklopiť sezónnu akciu do celoročného podnikania a dať prácu ľuďom, ktorí sa na organizácii Výstavy podieľali.

Výstava stanov a vybavenie do prírody od nášho prevzatia rástla, postupne sa strojnásobila a stala sa najväčšou akciou svojho druhu v Európe. Od začiatku sme si ale uvedomovali jej limity a vedeli sme, že budúcnosť je v e-commerce. Čoskoro sa tak našim cieľom stalo vybudovať najväčší e-shop s turistickým, kempingovým a outdoorovým vybavením. Od začiatku si zakladáme na širokej ponuke, vďaka ktorej sme mohli rekreačným turistom najlepšie poradiť s výberom a skúseným outdoorárom ponúknuť vybavenie a značky, ktoré nikde inde na jednom mieste a v takom rozsahu nenašli.

 

Väčšina z vás pozná 4camping v súčasnej veľkosti, ale na začiatku to bolo len o dvoch, troch objednávkach denne. Pre tie sme zabehli cez ulicu do stometrového skládku v susedstve centrály firmy Metrostav. Keď bolo v objednávke niečo ťažšie, používali sme malý červený vozíček. Objednávky sa zapisovali do bežného školského zošita. Dnes je na mieste nášho prvého skladu rezidenčná zástavba, a tak už zostali len spomienky, ako sme pri povodniach 2013 odtiaľ doslova o minútu dvanásť odvážali tovar a brodili sa pri tom vo vode stúpajúcej z Vltavy.

 

Začiatky boli pozvoľné, ale napriek tomu od samotného vzniku firmy v roku 2012 bolo naším cieľom a zároveň poslaním dať zákazníkom maximálny možný servis a komfort pri výbere a obstaraní vybavenia do prírody, poskytovať kvalitné služby a poradenstvo, rýchlo dodať tovar a byť ústretový pri riešení problémov a reklamácií.

 

Že sa nám to darí, o tom svedčí aj množstvo ocenení, ktoré sme pre svoj prozákaznícky prístup získali. V rokoch 2015 – 2017 sme sa v ankete Krištáľová lupa umiestnili medzi 10 najlepšími českými e-shopmi. V roku 2020 sme boli Heurekou v ankete Shop roka vyhlásení vôbec za najlepší e-shop v Česku, najlepším českým športovým e-shopom sme posledné 4 roky. Sme aj najlepším maďarským e-shopom a 2. slovenským.

 

Keď sme v roku 2013 vyjednávali prvý prevádzkový úver, museli sme predložiť plán rozvoja na ďalších 10 rokov. Je až prekvapujúce, koľko sa toho za tie roky podarilo naplniť. Okrem pozície na trhu, finančných cieľov a otvárania vlastných predajní to bola aj expanzia do zahraničia, privátna výroba alebo vybudovanie kvalitného tímu profesionálov.

Za zmienku určite stoja naše sklady, vystriedali sme ich od začiatku hneď niekoľko. Z už spomínanej Palmovky sme sa nasťahovali do areálu bývalej Kolbenky vo Vysočanoch, kde sme si prenajali priestor 300 m2. Ďalšie sťahovanie prebehlo v roku 2015, v rámci Vysočan sme sa presunuli do areálu Auto Kelly, hneď vedľa lezeckej steny Bigwall. Tu sme zabrali takmer 1000 m2 skladovej plochy. V zime tu bolo -10 °C a v lete +50 °C, jedna spoločná toaleta a ako jedálenský stôl slúžila paleta na vidlici vysokozdvižného vozíka. Keď sme boli s vtedajším šéfom skladu na exkurzii v Amazone, kde mali v zime temperovanú teplotu 23 °C, týždeň s nami nehovoril. Potom už nasledoval sklad na Veselskej ulici v Letňanoch s 3500 m2 skladovej plochy, v ktorom sme vydržali až do tohto roku. Novou etapou, od septembra 2023 je pre nás moderné logistické centrum v Pardubiciach-Rosiciach.

 

 

Takto to vyzerá, že všetko bežalo ako po masle, ale zažili sme aj perné časy. Už spomínané povodne v roku 2013 spláchli nielen náš prvý sklad, ale kvôli dopravným komplikáciám v meste, vrátane zatopeného metra a prakticky neprístupným Letňanom, ohrozili aj Výstavu stanov a tým celú firmu. Ťažkou skúškou bola aj pandémia COVID-19. Jednou z ďalších skúšok bola noc z 1. na 2. júla 2021, kedy zhorela hala č.1 v areáli Výstaviska v Prahe Letňanoch, v ktorej práve prebiehala naša Výstava stanov. V momente sme prišli o polovicu všetkých zásob, a to pred hlavnou letnou sezónou.

 

Naša situácia nie je už dva roky jednoduchá, ale kým budeme užitoční pre zákazníkov a tí u nás budú chcieť nakupovať, a zároveň stále budeme "tá partia kamarátov", ktorú to spolu baví v práci aj mimo nej, má zmysel bojovať za to, aby tu 4camping ešte dlho zanechával stopu.

 

Užitočné odkazy

 

Autor: Jaroslav Skalka

Zdroje: firemný fotoarchív

Rozhovor: Snežnice sú šport pre každého

Rozhovory

Všetko potrebné o snežniciach sa dozviete v rozhovore s inštruktorom Honzom Mühldorfom.

Lukáš Pollert: Do prírody vyrážam zásadne s deťmi.

Rozhovory

Olympijský víťaz z roku 1992, vodný slalomár a kanoista, Lukáš Pollert, je zvyknutý tráviť voľný čas v prírode. A jeho šesť detí má šťastie - ocinko ich berie na výlety vždy so sebou.

Pavlína Trauškeová: S fotoaparátom na Nový Zéland

Rozhovory

Na začiatku roku 2017 sme pomohli, vďaka projektu PODPORUJEME VAŠE SNY, vybaviť Pavlínu a Luba na ich vysnívanú cestu na Nový Zéland.

Vyberáme pre vás

Samonafukovacia karimatka Regatta Napa 3 Mat

46,00  (30.65 %) 31,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Regatta Napa 5 Mat

57,00  (26.49 %) 41,90 

Porovnať

72,00  (16.81 %) od 59,90 

Porovnať

Turistický stan Warg Midi 3

388,00  (35.85 %) 248,90 

Porovnať

Samonafukovacia karimatka Zulu Airo 3,8

73,00  (45.34 %) 39,90 

Porovnať

75,00  (40.13 %) od 44,90 

Porovnať

326,00  (51.56 %) 157,90 

Porovnať

102,00  (42.25 %) 58,90 

Porovnať